Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #20 : 13-11-2009, 00:05 » |
|
Więc masz dwie drogi albo poczekać na eksperymenty innych ( ale jakoś nie widać) albo moje ( nie wiadomo kiedy) albo spróbować sama
Proponuję ci zmelić 3 kasze w proporcjach 100 ryżu 100 kaszy jaglanej 50 gryczanej, do tego dodać wody, nie wiem ile, musisz patrzeć jaka masa i lać powoli. Poczekać, aż postoi z 15 minut, dodać jajko, formuować je. Jeśli powstanie płynna masa, wlać do formy i upiec. Ja tak będę robić następnym razem, ale ja mam trochę doświadczeń po tych chlebach, więc wiem bardziej jak taka masa się zachowuje. Wybór należy do ciebie. Ja teraz idę spać, dobranoc
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-11-2009, 00:08 wysłane przez Biedrona »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #21 : 13-11-2009, 19:48 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Novalijka
Offline
Płeć:
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #22 : 28-01-2010, 12:26 » |
|
Chleb gryczano - jaglany.
500 g maki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona), 300 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana), 40 g drożdży , 350 ml wody gazowanej, 5 łyżek oleju z pestek winogron, 2 łyżeczki soli.
Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, zostawić na 15 min. Następnie połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie wyrobić ciasto ponownie jakieś 2-3 minuty, włożyć do okrągłej foremki i znów pozostawić na godzinę. Chlebek piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
Można jeszcze dodać siemię lniane, żeby chleb nie był bardzo suchy. 4 łyżki siemienia lnianego zmielić, zalać wrzątkiem i taki "klej" dodać do ciasta.
|
|
|
Zapisane
|
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć
|
|
|
change
|
|
« Odpowiedz #23 : 02-02-2010, 11:27 » |
|
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-02-2010, 11:29 wysłane przez Change »
|
Zapisane
|
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #24 : 02-02-2010, 11:46 » |
|
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba Na forum jest temat o maszynce do wypieku chleba. Wpisz w wyszukiwarce "wypiekacz".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #25 : 02-02-2010, 14:10 » |
|
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.
Nie ma sensu, bowiem byłoby dla Ciebie i Twojego chłopaka zdrowiej byłoby nie jeść w ogóle chleba, przynajmniej przez pierwsze trzy etapy Diety prozdrowotnej. Czy już się z nią zapoznałaś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
change
|
|
« Odpowiedz #26 : 02-02-2010, 15:36 » |
|
Tak, zapoznałam się z instrukcją i nawet już wiele eliminuję chociaż nie stosuję jeszcze MO. Pytam o wypiekacz z czystej ciekawości i tak na zaś. Mam dużo czasu wolnego, więc zbieram wiedzę póki mogę. Dobrze, że zwracasz uwagę, ponieważ różnie to jednak z pokusą bywa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bronia82
|
|
« Odpowiedz #27 : 02-02-2010, 23:11 » |
|
Piekłam kilka chlebów z przepisów podanych przez Biedronę. Proporcje ziaren - różne. Najpierw przez około 6 dni hodowałam zakwas, postępując tak samo jak przy zwykłym, codziennie dokarmiałam go zmieloną gryką, w ilośći około jednej łyżki, z dodatkiem ciepłej wody gazowanej. Woda i zmielona kasza przez około 6 dni stały w piekarniku, w 30 stopniach. Powstały zakwas jest nieco inny niż z mąki żytniej, pachnie zdecydowanie delikatniej, słabo bąbelkuje. Po tym czasie uzbierała mi się szklanka takiego zakwasu, który po tym okresie był już częściowo zaczynem. Do takiego zaczynu dodałam dwie szklanki zmielonej gryki, jedną ryżu, łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek zmielonej quinoi. Wymieszałam to z zakwasem, mąką, oraz zmielonym i zaparzonym, letnim już siemieniem lnianym. Później dodałam ciepłej wody mineralnej, tak by uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Na sam koniec przyprawy - kminek, czarnuszka, trochę pieprzu, sól. Wylałam do keksówki i wstawiłam na 3 godziny do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, początkowo z termoobiegiem. Chleb wyszedł bardzo dobry w smaku, środek wilgotny, łatwo go pokroić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #29 : 06-02-2010, 19:39 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-02-2010, 21:14 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Novalijka
Offline
Płeć:
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #30 : 06-02-2010, 22:13 » |
|
Czy kasze uda się zemleć w młynku do kawy?
Z powodzeniem. Mój młynek do kawy daje sobie świetnie radę.
|
|
|
Zapisane
|
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #31 : 14-02-2010, 10:42 » |
|
Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki i pierwsze wrażenie nie było pozytywne - chleb ma specyficzny smak, czuć wyraźnie siemię lniane. Stwierdziłam, że więcej go nie upiekę. Ale dziś dałam mu jeszcze jedną szansę, spróbowałam i wrażenie zupełnie inne, jest całkiem smaczny, po prostu do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Na pewno jest to alternatywa dla wafli ryżowych, którymi sie wspomagam od czasu do czasu, a których tak naprawdę nie lubię. Dzięki Novalijko! W najbliższym czasie przymierzę się do bezglutenowego zakwasu - lubię wyzwania
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-02-2010, 10:46 wysłane przez Fasolka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Jawor
Offline
Płeć:
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68
|
|
« Odpowiedz #32 : 15-02-2010, 09:36 » |
|
Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki Ten chleb jest bardzo smaczny na ciepło tzn. kromki chleba podgrzane na maśle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
AldonaK
|
|
« Odpowiedz #33 : 15-02-2010, 19:08 » |
|
W którym etapie DP mogłabym ewentualnie zjeść chlebek - lambasy z tego przepisu? www.magdalirl.nazwa.pl/index6.php ? Czy spróbować i poczekać na reakcję? Czy nie ryzykować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #34 : 15-02-2010, 20:31 » |
|
Nie będzie żadnej reakcji. W pierwszym etapie jest po prostu zasada, że wszelkie wypełniacze stosujemy w ilościach symbolicznych. Lambasy to dozwolona kasza, ale w procesie pieczenia wiązania się rozrywają. To tak, jak marchew surowa i gotowana - surowa jest dozwolona, gotowana marchew i buraczki - nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Effectus
Stały bywalec
Offline
Płeć:
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #35 : 28-02-2010, 01:30 » |
|
Upiekłem chleb z ryżu i kaszy jaglanej, dodałem cztery jajka, sól morską, pieprz i kminek. Nie formowałem placuszków, tylko wyłożyłem na blachę, górę posmarowałem roztrzepanym jajkiem. Piekłem 50 min. 220C. Rewelacja, kroję kółkiem do pizzy, na wierzchu zrobiła się przyrumieniona skórka, więc odwracam i smaruję masłem niby spód, kładę plasterek cwaniaka i jem. Za smacznego z góry dziękuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #36 : 28-02-2010, 11:29 » |
|
Jak dokładnie to zrobiłeś? Możesz opisać? Ryż ugotowałeś i kaszę też? Jak dodałeś jajka - czy były np roztrzepane, czy może utworzyłeś kopczyk z ryżu i kaszy, a jajka wybiłeś do niego?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Effectus
Stały bywalec
Offline
Płeć:
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #37 : 28-02-2010, 13:46 » |
|
Gotowałem 10 min. ryż i wsypałem kaszę jaglaną. Po ugotowaniu, przełożyłem do miski do wystygnięcia, posoliłem, popieprzyłem, dałem kminek, roztrzepałem jajka i wymieszałem. Na blachę i do piekarnika. Może dzisiaj zmielę amarantus i będę piekł chleb prawie prawdziwy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #38 : 28-02-2010, 18:43 » |
|
Hmmm to właściwie nasze lambasy...
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Effectus
Stały bywalec
Offline
Płeć:
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #39 : 28-02-2010, 20:18 » |
|
Tak, tylko że nie placki a placek na całą blachę i krojony na kromki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|