Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #60 : 15-05-2013, 13:52 » |
|
Dla tych, którzy jednak nie mają dostępu do wiejskiej polecałam wcześniej śmietanę firmy Klimeko. Bardzo dobrze smakuje i nie jest homogenizowana. Nie ma też żadnych dodatków. Ma, tak samo jak sery i masło tej firmy, krótki termin przydatności do spożycia. http://www.klimeko.pl/index2.htmlhttp://www.klimeko.pl/pr1.htmlProdukty Klimeko są naturalne, nie zawierają żadnych tzw. polepszaczy, stabilizatorów, skrobi i konserwantów. Nie stosuje się procesów UHT, a mleko kwaszone jest specjalnie wyselekcjonowanym szczepem bakteriami,. Długą przydatność do spożycia zawdzięczają higienicznej produkcji i próżniowemu pakowaniu. Są alternatywą dla wielkoprzemysłowych artykułów spożywczych. Z produktów dostępnych w sklepie uważam tą śmietanę za najlepszą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #61 : 15-05-2013, 14:20 » |
|
A jakie produkty Klimeko poza śmietaną również polecasz?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Lilly
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.2011+ DP+KB
Skąd: Poznań
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #62 : 15-05-2013, 14:23 » |
|
Napisz Whena, gdzie tą śmietanę kupujesz, może jakiś sklep sieciowy typu Piotr i Paweł ją sprzedaje?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-05-2013, 16:19 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #63 : 15-05-2013, 14:50 » |
|
A jakie produkty Klimeko poza śmietaną również polecasz? Poza śmietaną (12%, 18% i 36%), kupuję i polecam: -masło: http://www.klimeko.pl/pr2.html-twaróg tłusty: http://www.klimeko.pl/pr7.html-jogurt naturalny: http://www.klimeko.pl/pr4.html Tu ling do testu jogurtów, Klimeko też tam jest: http://supermarket.blox.pl/2012/02/Test-jogurtow-Dlaczego-dodajecie-do-nich-mleko-w.html-ser pełnotłusty: http://www.klimeko.pl/pr9.html (ma kremową gęstą konsystencję i pewnie nadaje się na sernik, chociaż nie piekłam) Te produkty próbowałam i są na pewno lepsze niż innych firm. Teraz kupiłam jeszcze kefir, ale jeszcze nie jadłam. Raz próbowałam jogurtu owocowego - na pewno lepszy niż inne, ale kupiłam tylko raz, bo nie jadam. Nie próbowałam innych serów wędzonych i smakowych, ani maślanki i serwatki. Kupuję w dobrej cenie w sklepie ekologicznym w Łodzi. Jest tam nawet taniej niż w Piotrze i Pawle. Warto sobie poklikać po necie i znaleźć miejsce gdzie jest taniej, bo nie są to ogólnie tanie produkty. (Niestety nie mam dostępu do sprawdzonych produktów ze wsi w tej chwili.)
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2013, 12:04 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Poulet
|
|
« Odpowiedz #64 : 22-05-2013, 18:10 » |
|
Śmietana Klimeko jest robiona z mleka pasteryzowanego, chociaż jak ktoś nie ma dostępu do wiejskiej śmietany, to kupno tej śmietany będzie najlepszym wyjściem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #65 : 13-10-2013, 20:38 » |
|
Czy płyn lugola w zupełności wystarczy do sprawdzenia śmietany "od chłopa" czy nie zagęszczana? Czy są jeszcze jakieś inne domowe testy? Ostatnio kupiłem od innego "dostawcy" i pojawiła się zgaga. Planuję "go" przetestować przy następnej okazji....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #66 : 07-02-2014, 13:12 » |
|
Jaką sklepową śmietanę można kupić do kawy lub kakao? UHT (30%, 36%) się ładnie rozpuszczają ale są z karagenem, za to te w plastikowych kubeczkach wszystkie mi się wa żą podczas mieszania. http://sjp.pwn.pl/szukaj/warzy%C4%87
warzyć się 1. «o mleku, śmietance: psuć się przy podgrzaniu, wydzielając drobne cząsteczki ściętego białka» //Kamil 2. A ważyć - to sprawdzić ile cos ma kilogramów// N
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-03-2014, 18:15 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #67 : 07-02-2014, 13:26 » |
|
Ja kupuję wiejską słodką śmietankę, która jest super do kawy etc. Robię też z niej wspaniałą bitą śmietanę. Musisz poszukać u 'bab' oraz lokalnych dostawców.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kundz
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 8.03.2014
Skąd: Rzeszów
Wiadomości: 28
|
|
« Odpowiedz #68 : 14-03-2014, 14:33 » |
|
Póki co babę z krową i kurkami mam za płotem . Do tej pory brałam od niej tylko ser biały, ale teraz kupuję też mleko, śmietanę, masło. Śmietanę wytrzymuje około tygodnia, jak już nie smakuje za bardzo to samodzielnie przerabiam ją na masło.
|
|
|
Zapisane
|
per aspera ad astra
|
|
|
Eliza
Offline
Płeć:
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131
|
|
« Odpowiedz #69 : 18-04-2014, 20:46 » |
|
Wspaniałą śmietanę (również masło) z niepasteryzowanego mleka produkuje Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” http://www.serykozie.pl/index.php/produkty/inneŚmietana jest tak gęsta, że trzeba ją wyjmować łyżeczką.Tuż po zakupie używam jej do kawy a po kilku dniach gdy się ukwasi do różnych potraw.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel_K
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 31.04.2014
Wiadomości: 52
|
|
« Odpowiedz #70 : 07-05-2014, 15:19 » |
|
Z tego co się orientuję to prawo unijne zakazuje sprzedaży mleka niepasteryzowanego. Tzn. że w sklepie nie kupisz takowego. I to znaczy także że jak kupujesz od miłej babci na targu to łamiesz prawo. Od co nasza wspaniała UE. Podobna sytuacja jest z jajkami, mięsem itp.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-05-2014, 16:06 wysłane przez Daniel_K »
|
Zapisane
|
"Gdy zbyt długo patrzysz w odchłań, odchłań zaczyna patrzeć w ciebie" - Fryderyk Nietsche
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #71 : 07-05-2014, 18:11 » |
|
Ja właśnie mam duże wątpliwości czy drobni wytwórcy, którzy mają zarejestrowaną działalność i oficjalnie sprzedają swoje wiejskie produkty na pewno nie pasteryzują mleka (nawet jeśli tak mówią). W jednym sklepiku powiedziano mi, że mleko nie jest pasteryzowane, ale potem na produktach widziałam etykiety, że pochodzą z mleka pasteryzowanego. Zostaje więc tylko 'baba' - ja akurat takie prawo łamię z przyjemnością. Przykładem państw, które nie zgodziły się na proponowaną obowiązkową pasteryzację jest Szwajcaria. Na pewno im było łatwiej, bo są poza UE.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #73 : 20-08-2014, 11:40 » |
|
Ta śmietana jest pasteryzowana, czyli do kitu. W Tczewie z pewnością są targi, gdzie możesz zaopatrzyć się w zwykłą śmietankę "od baby".
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #74 : 20-08-2014, 12:11 » |
|
Z moich obserwacji wynika, że najczęściej śmietany homogenizowane to są 12, 18% , natomiast pasteryzowane to w większości śmietany 30 %. Dobrą śmietanę "od baby" naprawdę ciężko jest dostać, a taka zgorzkniała do deserów już się nie nadaje.
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #75 : 20-08-2014, 17:34 » |
|
Śmietany (i śmietanki) pasteryzowane można spokojnie kupić w każdym większym sklepie w pełnym zakresie - 12, 18, 30%. Na homogenizowane nie zwracam uwagi.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Darek
|
|
« Odpowiedz #76 : 23-08-2014, 13:29 » |
|
Kupuję taką od lat. Plusy: - smak - brak niepożądanych dodatków - zawiera żywe kultury bakterii mlekowych. Bardzo podobna w smaku i bez niepożądanych dodatków jest 22% śmietana z Piątnicy. Naturalnie ukwaszona z dodatkiem bakterii mlekowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #77 : 25-08-2014, 17:16 » |
|
Też używam takiej śmietany. Z tych, do których mam dostęp ta wydaje się najlepsza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #78 : 01-10-2014, 17:36 » |
|
Kupiłem ostatnio śmietanę na bazarku od kobitki która przywozi śmietanę jajka i przetwory mleczne. Za słoiczek mniej więcej 200ml zapłaciłem 2,5zł po 2 dniach w lodówce na dole zrobiła się 3cm warstwa wody. Nie jestem fachowcem ale czy aby śmietana nie była ochrzczona wodą ?
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #79 : 01-10-2014, 18:03 » |
|
Tak, jakaś lipa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|