Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« : 10-09-2009, 18:04 » |
|
Zajrzyj również tutaj: Chleb gryczany.3 przepisy z forum o celiakii (wybrałam chleby bez mąk producentów produktów bezglutenowych) to są skopiowane posty użytkowników stamtąd 1. Znam bardzo dobry i tani przepis na chlebek :] 250g mąki ryżowej 150g mąki ziemniaczanej 50g mąki bezglutenowej 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 1/2 paczki drożdży instant (drożdże suszone) 400 ml mleka (może być troszeczk ę więcej) troszkę oleju Można zamienić również mąkę ryżową i ziemniaczaną (czyli 250g ziemniaczanej i 150g ryżowej). Piekę w PANASONICU ale myślę, że w innych "maszynach" również bardzo dobrze wyjdzie. 2. Ostatnio dostałam książkę kucharską dla bg i tak jest super przepis na chleb bg już wypróbowany właśnie dziś go kolejny raz zrobiłam. Ja nie kupuj ę mieszanek, gdyż mi ten chleb nie smakuje, a po drugie są jak na razie za drogie jak dla mnie więc szukam przepisów na chleb z mąki gryczanej, ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Mąki gryczaną i ryżową robię sama, reszta jest dostępna w sklepie u mnie w miasteczku. A oto przepis: 6 jaj o temperaturze pokojowej 2,5 łyżki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki zamiennika jaj (ja nie dodaj ę bo nie mam, a i tak jest bez tego super) Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. W drugiej misce ubijamy żółtka na gładką masę przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Mąki łączymy z solą i proszkiem do pieczenia i zamiennikiem jaj (ja nie dodaje). Jedna trzecią tej mieszanki łączymy z białkami dokładnie mieszając. W ten sposób dodajemy resztę mąki. Do ciasta dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 150 stopni. Przed wyjęciem z blachy studzimy 1 godzinę a chleb można kroić po 3 godzinach. Ważne aby się nie popsuł. Z chleba można robić kanapki, a najlepsze są tosty.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-06-2016, 19:21 wysłane przez Kamil »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #1 : 10-09-2009, 18:08 » |
|
3. Chleb bezglutenowy na zakwasie
Piekłam taki dłuższy czas dla córeczki przyjaciółki (teraz mama piecze sama) Zakwas ok 10 dag mąki (ryżowej, gryczanej z niepalonej gryki, kukurydzianej, jaglanej, amarantusowej) trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki (może być sok domowy z kwaśnych jabłek, ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek - woda gazowana - obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni (zimą stoją na kaloryferze), mieszam 2 razy dziennie, dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki, a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu, a resztę to świeża mąka i gazowana woda. Tu uwaga do mąki: lepsze mąki są domowe, np. mielone w młynku do kawy, są smaczniejsze chleby.
CHLEB BEZGLUTENOWY 1 szklanka zakwasu (myślę, że każdy bezglutenowy może być, choć gryczany najmniej bąbelkuje, najładniej wygląda i pachnie), a najlepiej dwa mieszane, tu był kukurydziany i ryżowy 1 szklanka mąki z ryżu (zmielony pełny ryż) 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki z quinoa 1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa (ale chyba każda bezglutenowa może być) ew. 2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej trochę soli 2-3 łyżki oleju na zimno 4 łyżki (czubate) siemienia lnianego, zemleć i wymieszać z 1 szklanką wrzątku, wystudzić, ubić zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej (wtedy trochę lepiej rośnie, chyba) przełożyć do malutkiej keksówki (natluszczonej , posypanej kukurydzianką) tak 2-3 niżej od krawędzi, rosło w kuchence z czterema świeczkami, po 3 -4 godzinach, wyjęłam świeczki, a włączylam kuchenkę na 220 stopni, piekło się ok 40 minut, a potem zmniejszyłam do 190 stopni Pod koniec kilka razy spryskałam chleb, skórka zrobiła się błyszcząca Wyjęłam, wystudziłam na kratce
Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi, galaretka z siemienia fanie trzyma całość
Robiłam takie wersje tego chleba - sama mąka gryczana - z niepalonej kaszy gryczanej - po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej (a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany) - po połowie gryczana i jaglana - po połowie gryczana i z ryżu ciemnego - po połowie ryżowa i kukurydziana Ważne 1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje) 3 szklanki maki bezglutenowej (mieszam różne) ten glut z siemienia lnianego (4 łyżki +szklanka wrzątku, wystudzić) sól trochę oleju i.... musi się udać
Biedronko, jeżeli wyrazy przedzielasz przecinkami, kropkami, to po każdej (nie przed) stawiaj spację. Miałam dużo fatygi z poprawieniem tego postu. Kiedyś stwierdziłaś, że forum się zmieniło - to prawda - nie tolerujemy błędów, a każdy ma czas na ich poprawienie. //Grażyna
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-09-2009, 07:01 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #2 : 10-09-2009, 19:25 » |
|
Mąkę kukurydzianą widzę w sklepie a ta gryczana czy ryżowa? Same robicie z ziaren? W czym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #3 : 11-09-2009, 06:35 » |
|
Gryczaną i ryżową mąkę też można kupić w sklepie. Ale można też spróbować zemleć ryż czy grykę w młynku do kawy i uzyskać w ten sposób mąkę .
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-09-2009, 06:59 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-09-2009, 12:41 » |
|
Sorry Grażyno, nie przypuszczałam, że było tyle literówek w tych postach. Wybrałam z innego forum, skopiowałam i wkleiłam. Pomyślałam, że może komuś się ta wiedza przyda. Następnym razem będę sprawdzać.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-09-2009, 12:45 wysłane przez Biedrona »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Magmar
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228
|
|
« Odpowiedz #5 : 21-09-2009, 12:01 » |
|
W sklepach ze zdrową żywnością są chleby bezglutenowe, czy takie są bezpieczne do spożycia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #6 : 21-09-2009, 16:04 » |
|
Ludzie je spożywają, ale te chleby są zwykle drogie i często niesmaczne ( dlatego znalazłam na tym forum przepisy, bo ludzie kombinują jak sobie polepszyć życie). Poza tym przed zjedzeniem należy je podgrzać w tosterze - inaczej są "niezjadliwe". Chleby takie składają się głównie ze skrobii pszennej ( która zawiera dopuszczalne normami ilości glutenu) i najczęściej mąki kukurydzianej. Nie jest to "zwykła mąka" ze sklepu, lecz z dbałością o tzw czystość linii produkcyjnych, gdzie jest to ważne przy dużej wrażliwości na gluten oraz celiaklii - zwykła mąka kukurydziana może mieć zanieczyszczenia. Takie chleby mają także gumy kastantanową albo guar, choć to produkty pochodzenia naturalnego, jednak nie są zdrowe - to są zlepiacze, a jedna z nich ( nie pamiętam która) jest środkiem przeczyszczającym.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #7 : 10-11-2009, 22:42 » |
|
Biedronko, chcę poeksperymentować z Twoim chlebem. Mam pytania: 1. Ile dolewać wody gazowanej i jak często? 2. dosypuję co 2-3 dni trochę mąki O jaką mąkę chodzi? O te 10 dag? To w takim razie, jak długo robi się ten zakwas, jeśli co 2-3 dni dosypuje się mąki? 3. a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu, a resztę to świeża mąka i gazowana woda. Nie rozumiem, po co mam zostawić łyżeczkę zakwasu?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-11-2009, 23:08 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #8 : 11-11-2009, 18:25 » |
|
Odpowiem wkrótce. Nie jest to "mój chleb". Wszystko to są skopiowane wypowiedzi forumowiczów z forum o celiaklii. Napiszę wkrótce o moich doświadczeniach z tym ostatnim chlebem, którego wersji robiłam już 10.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #9 : 11-11-2009, 23:31 » |
|
Dzięki, wiem że nie każdy ma czas. Przymierzam się do I etapu DP i choć staram się już teraz nie jeść glutenu, to może od czasu do czasu coś sama upiekę z dozwolonej mąki. Podoba mi sie pomysł sklejenia mąki galaretką z siemienia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #10 : 12-11-2009, 00:47 » |
|
Jakoś nie zdało to egzaminu. Jak dodawałam jajka, to chleb był smaczniejszy Choć generalnie był twardy i chleba nie przypominał, dlatego nic tu nie pisałam. Byłam "twarda" i próbowałam, ale wreszcie się poddałam. Wypiszę wnioski z najlepszego, ale muszę je znaleźć
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-11-2009, 01:11 wysłane przez Biedrona »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #11 : 12-11-2009, 07:44 » |
|
To może rzeczywiście sobie darować i nie myśleć o żadnym zamienniku. Tylko np. jak zjeść leczo lub bigos bez chleba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #12 : 12-11-2009, 09:52 » |
|
A próbowałaś lambasy? Ja dziś będę robić http://bioslone.pl/forum2/index.php?topic=7863.0Z tymi opisanymi na górze na razie dam sobie spokój. Jeśli wyjdzie mi coś dobrego, to na pewno dam znać. Chyba, że chcesz moje wnioski, to oczywiście dostarczyć mogę. PS Wiele rzeczy można zjeść z kaszą (zamiast chleba) i pasuje.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-11-2009, 16:20 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #13 : 12-11-2009, 18:11 » |
|
Rzeczywiście kasza pasuje do wielu potraw. Najpier jednak muszę się do niej przyzwyczaić. Nigdy nie przepadałam za kaszą (moje dzieci też nie lubią, choć zmuszam i udaje że lubię) i teraz nie jest łatwo ją polubić. Lambasy juz raz piekłam. W smaku takie sobie - po to przecież prawie kasza Choć z masłem i obkładem nawet nawet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #14 : 12-11-2009, 23:06 » |
|
Ja dziś próbowałam. Wyszły okropne. Będę eksperymentować z nimi - pewnie zmiksuję nie na mąkę, lecz mniejsze kawałki i zrobię je w proporcjach 150 g ryżu, 150 g kaszy jaglanej, 100 g kaszy gryczanej plus dwa jajka.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #15 : 12-11-2009, 23:10 » |
|
Czyli próbowałaś już w lambasach mielić kaszę i ryż na mąkę i nie wyszło ciekawie? Napisz jak wyjdzie nowa kombinacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #16 : 12-11-2009, 23:41 » |
|
Nie, nie mieliłam. Zrobiłam wg przepisu, dlatego teraz będę mielić, ale nie na mąkę, po prostu zmielę trochę, aby nie były w całości
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-11-2009, 23:46 wysłane przez Biedrona »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #17 : 12-11-2009, 23:45 » |
|
To może byc dobry pomysł. Dla mnie właśnie lambasy za ciężko się gryzie. Za dużo w tym wysiłku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #18 : 12-11-2009, 23:48 » |
|
To ten chleb by ci nie podszedł, był smaczny, ale twardy. Spróbuj "podmielić" i zobacz jak wyjdą, bo ja nie wiem, kiedy bede mogla zrobic to - żyję na walizkach. Może ciężko się gryzie, bo za długo trzymałaś w piekarniku?
wiesz, niby mielić nie można - tak piszą w instytucie. Ale gdyby zmielić to, dodać jajko i wsadzić do piekarnika, ciekawe, co by było. Trzeba by też dodać wody. Tylko bez zakwasu. na pewno byłoby to prostsze niż hodowanie zakwasu przez 5 dni i jedzenie potem twardego chleba. Ja miałam wtedy dużo czasu i tylko dlatego mogłam to robić. Poza tym przyznam się, że w większości po nich miałam gazy. Nie odkryłam jeszcze dlaczego po jednych nie miałam, a po innych nie. Nie polecę czegoś, do czego nie jestem przekonana. Podalam te przepisy, ale one nie są moje, ja robiłam inaczej, robiłam zakwas, dodawałam jaja, robiłam z dwoma kaszami i ryżem, tzn mieliłam to na mąkę. Nie wyszło mi jednak tak, aby napisać na forum : polecam to!
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-11-2009, 23:55 wysłane przez Biedrona »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #19 : 12-11-2009, 23:58 » |
|
Myslę, że nie chodzi o piekarnik. Moje wręcz były (mimo długiego trzymania w piekarniku) jeszcze za wilgotne. Zrobiłam chyba z dwóch jajek, aby lepiej się kleiło. Wody też było dość dużo, bo dąłam kaszy i ryżowi napęczniec i zmięknąć. Zrobiłam ich dośc dużo, jadłam sama, i w lodówce po około 5 dniach spleśniały na talerzu i wyrzuciłam. To było pierwszy i ostatni raz. Ja po prostu nie przepadam za kaszą, bo trzeba się wysilić i ją gryźć. Chyba to jest główny powód. Po prostu nie przyjemnie się ją je. Kasza jaglana jest trochę lepsza, ale mam mdłości gdy ją wącham.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|