Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Mistrz 12-09-2010, 20:12



Tytuł: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 12-09-2010, 20:12
Do panierowania kotletów schabowych doskonale nadają się chrupki kukurydziane: http://www.vitagro.pl/vitagro/images/1-56axxl.jpg

Przed panierowaniem należy je zmiażdżyć wałkiem do ciasta, by przypominały bułkę tartą, a potem użyć tak, jak bułki tartej do wykonania panierki. Są lepsze od kaszy i mąki kukurydzianej, ponieważ nadają kotletom soczystość, a jednocześnie nie wpływają na zmianę smaku - schabowy jest schabowym, a nie kukurydzianym schabowym.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Livia 12-09-2010, 21:02
Ja do panierowania kotletów schabowych używam płatków kukurydzianych - albo rozgniecionych na drobno wałkiem, albo zmielonych w młynku. Obtaczam je najpierw w jajku, potem w płatkach. Schabowe są naprawdę pyszne.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: KaZof 12-09-2010, 22:20
Po schabowym w panierce z kaszy krakowskiej można, także, palce lizać. Najpierw mięso obtaczam w świeżo mielonej mące z tej kaszy, później w jajku, a na koniec już w samej kaszy.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 14-09-2010, 21:23
Właśnie dzisiaj wypróbowałem przepis Mistrza. Z tym, że ja mam chrupki kukurydziane inne niż te na obrazku, to znaczy dłuższe /około 20 cm/. Dlatego starłem je na tarce, na średnich oczkach. Zero wysiłku, a jakie pyszne kotlety! Polecam osobom, które jeszcze nie próbowały. Naprawdę warto.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: darek 28-09-2010, 08:34
A pochodzenie kukurydzy, z której zrobiono chrupki kukurydziane ? Czy nie pochodzi ona z upraw GMO ? Ponieważ jest to główny składnik pokarmów spożywanych przez amerykanów, więc prawdopodobnie w dużej części jest to produkt GMO.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 28-09-2010, 10:28
Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: darek 28-09-2010, 10:51
Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.

Wszystko zależy od tego jaką paszę dostawała - w Polsce mamy duże szanse że nie jadła GMO. Od kiedy u nas są świnie genetycznie modyfikowane ? Jak na razie to chyba rybki i inne mniejsze stworze są "produkowane" w ten sposób, z tego co mi wiadomo w Kanadzie.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Margo 28-09-2010, 11:15
Ja do panierki oprócz jajka używam mielonego siemienia lnianego. Pewnie traci wiele cennych właściwości, ale zawsze to lepsze niż mąka. Podoba mi się pomysł Zibiego na zachowanie soczystości.


Tytuł: Schabowy bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Stańczyk 22-12-2010, 14:39
Jak można przyrządzić kotlet schabowy, aby nie było glutenu?


Tytuł: Odp: Schabowy bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Peter 22-12-2010, 14:56
Ja robię w mące gryczanej. Mielę kaszę gryczaną w młynku i mam mąkę. Kiedyś kupowałem mąkę gryczaną (5 zł za kilo :eek:) jak jeszcze byłem na etapie biegania za zdrową żywnością. Czasem smażę też bez panierki w samym jajku, ale wtedy nie wychodzą takie dobre.
W mące kukurydzianej robiłem, ale nie smakowały mi. Poza tym było gdzieś na forum, że kukurydza może być GMO.


Tytuł: Odp: Schabowy bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Stańczyk 22-12-2010, 15:01
Dzięki, myślałem także o obtaczaniu w mące kukurydzianej.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: K'lara 22-12-2010, 15:51
Można panierować w pokruszonych chrupkach kukurydzianych lub (w wersji lux) w płatkach migdałów.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Misia 22-12-2010, 20:09
A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam. :)


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: K'lara 22-12-2010, 21:35
A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam:)
Ja też nie (rybki) :)


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Melody 10-03-2011, 17:30
Można też panierować w zmielonych orzechach włoskich. Pycha!


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Livia 10-03-2011, 18:31
Panierka z płatków kukurydzianych pasuje do schabowych, do kurczaka, i do rybki.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Doris 30-01-2012, 19:11
Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 31-01-2012, 15:36
Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!

Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek. ;)


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Doris 31-01-2012, 19:19
Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek. ;)

W takim razie spróbuję w najbliższym czasie, dzięki za ułatwienie życia. ;)


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Iga 20-02-2012, 12:08
Do panierowania kotleta schabowego używam mąki z nasion amarantusa.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 20-02-2012, 23:10
Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!
Czy to chodzi o takie zwykle chrupki kukurydziane?
http://www.chrupki-derka.pl/pol/produkty_chrupki_kukurydziane.htm


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 21-02-2012, 00:12
Tak - te chrupki są dobre.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Doris 24-02-2012, 21:29
Tak zwykłe chrupki kukurydziane, warto oczywiście zerknąć w skład czy nie ma jakichś dodatków niepotrzebnych.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Konradus 02-03-2012, 00:00
Kupiłem dziś chrupki kukurydziane, raczej dobrej jakości bo w składzie była wyłącznie mąka kukurydziana, zakupiłem też mąkę kukurydzianą i przystąpiłem do robienia schaboszczaków. Rozbite i przyprawione kotlety, obtoczyłem w mące, później w jajcu a na koniec w chrupkach kukurydzianych rozdrobnionych blenderem. Obawiałem się, że nie przypadnie mi to do gustu więc zrobiłem profilaktycznie tylko jednego.
Spróbowałem i szybko zabrałem się za produkcję większej ilości - są naprawdę smaczne. Schab trochę mi przypominał w smaku bardziej kotlet z piersi indyka ale przyznam, że bardzo dobre i co ważne - bez glutenu.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: JoGa 02-03-2012, 11:00
Uwielbiam schabowe bez panierki. Może spróbujecie. Delikatnie roztrzepuję jajo z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i w tym obtaczam kotlety. Dzięki śmietanie jajo nie spływa z mięsa. Wcześniej próbowałam w samym jaju, ale jajo sobie a mięso sobie.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 10-04-2012, 21:04
Próbował ktoś wcześniej rozdrabniać te chrupki kukurydziane i przechowywać? Czy trzeba to robić tuż przed panierowaniem?


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Aldona 10-04-2012, 21:10
Ja całą paczkę zgniotłam od razu, tak samo się przechowują w całości, jak po rozdrobnieniu.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 10-04-2012, 22:32
Próbował ktoś wcześniej rozdrabniać te chrupki kukurydziane i przechowywać? Czy trzeba to robić tuż przed panierowaniem?

Ostatnio mieliłem flipsy w sierpniu i do dziś używam.


Tytuł: Odp: Panierka do schabowych
Wiadomość wysłana przez: Zpmo 11-04-2012, 08:28
Reneti to też zależy w jakiej mące.
Poczytaj http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/lektyny

Poszukaj pod hasłem gluten.