Niemedyczne forum zdrowia
22-05-2024, 05:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakwas buraczany  (Przeczytany 23814 razy)
Mika-Pika
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 05.12.2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 84

« : 14-01-2008, 19:50 »

Gdzie kupujecie zakwas buraczany? Lubię bardzo barszcz, ale nie mogę go kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Polecano mi barszcz czerwony ale w składzie jest cukier.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:23 wysłane przez Klara27 » Zapisane

mikapika
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #1 : 14-01-2008, 20:49 »

Zakwas buraczany najlepiej zrobić samemu: rozdrobnić buraki surowe (w talarki, na tarce z grubymi oczkami lub inaczej) + przegotowanej wody + czosnek + sól kamienną. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Jak zacznie ładnie pachnieć kiszonym czosnkiem przecedzić do ciemnej szklanej butelki i odstawić w zimne miejsce. Można pozostałe buraczki jeszcze raz "potraktować" w ten sam sposób, co na wstępie:
(moja proporcja na 3 l. kamienny garnek: 1kg buraków i główka czosnku lub więcej), a jeszcze skórka z razowego chleba niezbędnie!).
Pozdrawianki.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:24 wysłane przez Klara27 » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
kasial
« Odpowiedz #2 : 15-01-2008, 12:52 »

Ja dodaję, do tak przygotowanego zaczynu na barszcz, łyżkę naturalnego kwasu jabłkowego.
Mam pewność, że szybko się ukisi i nie zepsuje.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:25 wysłane przez Klara27 » Zapisane
poziomka
« Odpowiedz #3 : 24-02-2009, 20:10 »

Trochę nie w temacie ale dotyczy surowych, zdrowych rzeczy.
Ja, z surowych rzeczy na zimę, wypraktykowane skutecznie w ciąży przy słabej morfologii, lubię sok z kiszonych buraków.

1 kg buraków
1,5 litra wody
skórka razowego chleba (trochę)
3 ząbki czosnku

Buraki myję, obieram i tarkuję na grubej tarce. Są tacy co je kroją, ale wtedy jest mniej soku. Wszystko zalewam 1,5 litra dobrej, zimnej wody. Dodaję pozostałe składniki, wkładam do słoja, przykrywam ściereczką i odstawiam koło kaloryfera. Mieszam to 2/3 razy na dobę. Po około 2 dniach  (maksymalnie 3) ma wyraźny, kwaśny smak.
Sok odcedzam i przechowuję w lodówce.

Polecany jest przy osłabieniu wiosennym, wzmacnia jelita.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:26 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #4 : 17-12-2010, 11:21 »

Zbliża się czas Świąt, a zatem czas jedzenia również prawdziwego barszczu wigilijnego. W tamtym roku skorzystałam Kazof z twego przepisu na zakwas, w tym wpadł mi w ręce przepis bez skórki chleba, ale zauważyłam że zaczyna mi troszkę pleśnieć, mimo codziennego oczyszczania z piany. Myślisz, że zakwas nadaje się do wyrzucenia?
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #5 : 12-12-2011, 13:50 »

Kazof, zabieram się powolutku za robienie zakwasu. Niestety, nie spisałam sobie Twoich uwag, ktore mi napisałaś na PW w zeszłym roku. Dziś, proszę tylko o termin - jak dlugo można przechowywać taki zakwas i czy może wprowadziłaś jakieś modyfikacje/udoskonalenia do powyższego przepisu?
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #6 : 12-12-2011, 15:12 »

Czy możecie napisać dziewczyny, bo ja to nie bardzo się znam na tym, jak dokładnie przygotować zakwas buraczany aby później zrobić barszcz czerwony? smile
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #7 : 17-12-2011, 01:54 »

Kazof, zabieram się powolutku za robienie zakwasu. Niestety, nie spisałam sobie Twoich uwag, ktore mi napisałaś na PW w zeszłym roku. Dziś, proszę tylko o termin - jak dlugo można przechowywać taki zakwas i czy może wprowadziłaś jakieś modyfikacje/udoskonalenia do powyższego przepisu?
W lodówce lub innym chłodnym miejscu przechoduję taki zakwas, aż się skończy smile , albo odbarwi.
Zamiast skórki z razowego chleba, dodaję 2-3 płaskie łyżki surowej kaszy gryczanej, do tego samego 3l. garnka kamiennego. To jedyna zmiana w moim przepisie na zakwas.
Skórkę chleba lub surową kaszę dodajemy w celu przyspieszenia fermentacji kwasu mlekowego/zaszczepienia jego bakteriami.

Czy możecie napisać dziewczyny, bo ja to nie bardzo się znam na tym, jak dokładnie przygotować zakwas buraczany aby później zrobić barszcz czerwony? smile
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=2587.msg18787#msg18787
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #8 : 17-12-2011, 11:56 »

Dziękuję, Kasiu. smile Jeszcze jedno głupie pytanie: ile soli dodajesz? Pamiętam, że w zeszłym roku mi pleśniało, dlatego staram się być w 100% precyzyjna. Aha, czy kiedy się zakwas "robi" to należy go trzymać w ciemności, przykryty? Nie mam garnka kamiennego, dlatego użyję szklanego naczynia żaroodpornego do zapiekanek.
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #9 : 18-12-2011, 03:22 »

Zakwas solimy do smaku i chronimy od światła.
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Vivien
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.04.2011
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #10 : 08-04-2012, 20:54 »

Czy przy grzybicy można pić zakwas buraczany?
Zapisane
Astalavistaaa
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13.04.2012
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #11 : 08-04-2012, 21:30 »

Co Wy z tymi zakwasami?
Lepiej (i zdrowiej) wrzucić kilka buraków do sokowirówki, rozcieńczyć przegotowaną, ostudzoną wodą i popijać małymi łyczkami pół godziny przed jedzeniem. Buraki mają cudowne właściwości odkwaszające organizm.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:27 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Tam sięgaj gdzie wzrok nie sięga, łam czego rozum nie złamie.
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #12 : 09-04-2012, 08:00 »

Zakwasy pewnie czynią to skuteczniej msn-wink.
Zapisane

I'm going through changes
Tomasz4414
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: listopad 2011
Wiadomości: 63

« Odpowiedz #13 : 10-04-2012, 09:49 »

Do tego jeszcze bogactwo witamin i cudowny smak!
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!