Mika-Pika
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 05.12.2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 84
|
|
« : 14-01-2008, 19:50 » |
|
Gdzie kupujecie zakwas buraczany? Lubię bardzo barszcz, ale nie mogę go kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Polecano mi barszcz czerwony ale w składzie jest cukier.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:23 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
mikapika
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #1 : 14-01-2008, 20:49 » |
|
Zakwas buraczany najlepiej zrobić samemu: rozdrobnić buraki surowe (w talarki, na tarce z grubymi oczkami lub inaczej) + przegotowanej wody + czosnek + sól kamienną. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Jak zacznie ładnie pachnieć kiszonym czosnkiem przecedzić do ciemnej szklanej butelki i odstawić w zimne miejsce. Można pozostałe buraczki jeszcze raz "potraktować" w ten sam sposób, co na wstępie: (moja proporcja na 3 l. kamienny garnek: 1kg buraków i główka czosnku lub więcej), a jeszcze skórka z razowego chleba niezbędnie!). Pozdrawianki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:24 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
kasial
|
|
« Odpowiedz #2 : 15-01-2008, 12:52 » |
|
Ja dodaję, do tak przygotowanego zaczynu na barszcz, łyżkę naturalnego kwasu jabłkowego. Mam pewność, że szybko się ukisi i nie zepsuje.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:25 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
poziomka
|
|
« Odpowiedz #3 : 24-02-2009, 20:10 » |
|
Trochę nie w temacie ale dotyczy surowych, zdrowych rzeczy. Ja, z surowych rzeczy na zimę, wypraktykowane skutecznie w ciąży przy słabej morfologii, lubię sok z kiszonych buraków.
1 kg buraków 1,5 litra wody skórka razowego chleba (trochę) 3 ząbki czosnku
Buraki myję, obieram i tarkuję na grubej tarce. Są tacy co je kroją, ale wtedy jest mniej soku. Wszystko zalewam 1,5 litra dobrej, zimnej wody. Dodaję pozostałe składniki, wkładam do słoja, przykrywam ściereczką i odstawiam koło kaloryfera. Mieszam to 2/3 razy na dobę. Po około 2 dniach (maksymalnie 3) ma wyraźny, kwaśny smak. Sok odcedzam i przechowuję w lodówce.
Polecany jest przy osłabieniu wiosennym, wzmacnia jelita.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:26 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #4 : 17-12-2010, 11:21 » |
|
Zbliża się czas Świąt, a zatem czas jedzenia również prawdziwego barszczu wigilijnego. W tamtym roku skorzystałam Kazof z twego przepisu na zakwas, w tym wpadł mi w ręce przepis bez skórki chleba, ale zauważyłam że zaczyna mi troszkę pleśnieć, mimo codziennego oczyszczania z piany. Myślisz, że zakwas nadaje się do wyrzucenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #5 : 12-12-2011, 13:50 » |
|
Kazof, zabieram się powolutku za robienie zakwasu. Niestety, nie spisałam sobie Twoich uwag, ktore mi napisałaś na PW w zeszłym roku. Dziś, proszę tylko o termin - jak dlugo można przechowywać taki zakwas i czy może wprowadziłaś jakieś modyfikacje/udoskonalenia do powyższego przepisu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #6 : 12-12-2011, 15:12 » |
|
Czy możecie napisać dziewczyny, bo ja to nie bardzo się znam na tym, jak dokładnie przygotować zakwas buraczany aby później zrobić barszcz czerwony?
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #7 : 17-12-2011, 01:54 » |
|
Kazof, zabieram się powolutku za robienie zakwasu. Niestety, nie spisałam sobie Twoich uwag, ktore mi napisałaś na PW w zeszłym roku. Dziś, proszę tylko o termin - jak dlugo można przechowywać taki zakwas i czy może wprowadziłaś jakieś modyfikacje/udoskonalenia do powyższego przepisu?
W lodówce lub innym chłodnym miejscu przechoduję taki zakwas, aż się skończy , albo odbarwi. Zamiast skórki z razowego chleba, dodaję 2-3 płaskie łyżki surowej kaszy gryczanej, do tego samego 3l. garnka kamiennego. To jedyna zmiana w moim przepisie na zakwas. Skórkę chleba lub surową kaszę dodajemy w celu przyspieszenia fermentacji kwasu mlekowego/zaszczepienia jego bakteriami. Czy możecie napisać dziewczyny, bo ja to nie bardzo się znam na tym, jak dokładnie przygotować zakwas buraczany aby później zrobić barszcz czerwony? http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=2587.msg18787#msg18787
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #8 : 17-12-2011, 11:56 » |
|
Dziękuję, Kasiu. Jeszcze jedno głupie pytanie: ile soli dodajesz? Pamiętam, że w zeszłym roku mi pleśniało, dlatego staram się być w 100% precyzyjna. Aha, czy kiedy się zakwas "robi" to należy go trzymać w ciemności, przykryty? Nie mam garnka kamiennego, dlatego użyję szklanego naczynia żaroodpornego do zapiekanek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #9 : 18-12-2011, 03:22 » |
|
Zakwas solimy do smaku i chronimy od światła.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 08:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Vivien
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 26.04.2011
Wiadomości: 9
|
|
« Odpowiedz #10 : 08-04-2012, 20:54 » |
|
Czy przy grzybicy można pić zakwas buraczany?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Astalavistaaa
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 13.04.2012
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #11 : 08-04-2012, 21:30 » |
|
Co Wy z tymi zakwasami? Lepiej (i zdrowiej) wrzucić kilka buraków do sokowirówki, rozcieńczyć przegotowaną, ostudzoną wodą i popijać małymi łyczkami pół godziny przed jedzeniem. Buraki mają cudowne właściwości odkwaszające organizm.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2012, 10:27 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Tam sięgaj gdzie wzrok nie sięga, łam czego rozum nie złamie.
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #12 : 09-04-2012, 08:00 » |
|
Zakwasy pewnie czynią to skuteczniej .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #13 : 10-04-2012, 09:49 » |
|
Do tego jeszcze bogactwo witamin i cudowny smak!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|