Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: earthwindsun 15-05-2010, 23:00



Tytuł: Majonez
Wiadomość wysłana przez: earthwindsun 15-05-2010, 23:00
MAJONEZ

składniki:
- 3 żółtka z jajek "szczęśliwych kur"
- olej z pestek winogron
- sok z jednej cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu czarnego

Wykonanie.
Do żółtek stopniowo (podczas miksowania blenderem ręcznym) dolewam oleju winogronowego. Dość szybko powstaje gęsta masa, wtedy dodaję sok z cytryny - masa staje się rzadsza, łatwiej ją dalej blenderować.
Następnie dodaję octu jabłkowego i przypraw i dalej blenderuję majonez, aż do powstania jednolitej masy, co zajmuje mi ok. 5 minut. Uzyskuję ok. 400 ml majonezu w doskonałej konsystencji, kolorze i świeżości.

Życzę smacznego.


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: maciej_k 27-02-2011, 12:34
Dolewam do żółtek oleju i wychodzi mi tłusty płyn z oleju i żółtek... nie ma szans, żeby z tego majonez wyszedł. Udał się komuś ten przepis?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Lady 27-02-2011, 14:25
Ja znam dobry przepis na majonez łyżeczka musztardy do miski + żółtko jedne+ szczypta soli i ucierać dolewając po trochu olej. Na koniec jak masa zgęstnieje można dodać soku z cytryny, lub trochę zimnej przegotowanej wody lub białko od tego żółtka. Zawsze wychodzi.


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: maist 11-10-2011, 18:36
Składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Ucieram 4 żółtka z cukrem i solą mikserem. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując dodaję całą musztardę sarepską, czasem też trochę ostrego chrzanu. Cały czas miksując wlewam 3 litry oleju słonecznikowego - takim sikiem, jak cieknie z butelki. Cały czas miksując dodaję sok z jednej cytryny. Potem próbuję – poprawiamy smak dodając rozpuszczonego w wodzie cukru lub soli. Wtedy łatwo jest wymieszać. Taki majonez robię od 15 lat – nigdy się nie zdarzyło żeby nie wyszedł.


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Zebbra 11-10-2011, 18:52
3 litry?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Beza 11-10-2011, 20:36
ile
3 litry?
jak długo taki majonez nadaje się do spożycia?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Gosia 12-10-2011, 11:43
Ja robię majonez z 1 litra oleju i zużywam go w ciągu 2 tygodni. Przez ten czas nadaje się do spożycia. Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: K'lara 12-10-2011, 12:20
Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?
No,  robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' :).


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Whena 12-10-2011, 16:42
Cytat
No,  robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' smile.

Normalnie uśmiałam się na maxa :) .


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 15-11-2011, 22:11
Ja dziś zrobiłam majonez z żółtek, musztardy i dodawałam oliwy z oliwek. Użyłam miksera. Po skończeniu spróbowałam, i czuć było tą oliwę. Czy tak ma być? Czy coś robię nie tak jak należy?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Gosia 16-11-2011, 19:17
Ja też czuję smak oliwy gdy używam jej do zrobienia majonezu, również czuję olej słonecznikowy. Mnie najlepiej smakuje majonez z oleju winogronowego.


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 09-02-2012, 11:52
Ja robiłem ostatnio majonez na bazie oleju z pestek winogron i też czuję jego posmak. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mieszałem go trzepaczką nie mikserem. Czy ten oleisty posmak to rzecz normalna, niezależna od proporcji innych składników, czy ja po prostu coś źle robię?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Amelia 18-03-2012, 19:29
Reneti, jak długo Twój majonez  zachowuje świeżość po zrobieniu?


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 19-03-2012, 21:29
Wypróbowałem dzisiaj Twój przepis na majonez Reneti i nawet wyszedł dobry w smaku. Także dzięki za wskazówki.
Ja trzymam majonez tydzień w lodówce i nic mu się nie dzieje.


Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Dania 19-03-2012, 22:03
Jakiś czas temu znalazłam doskonały i zaskakująco łatwy przepis na domowy majonez. Wypróbowałam - działa! I rzeczywiście można go długo przechowywać w lodówce.

http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Majonez-domowy.html



Tytuł: Odp: Majonez
Wiadomość wysłana przez: Grawo 24-03-2012, 19:59
Potwierdzam, przepis doskonały, majonez bardzo smaczny, zamiast octu winnego dodałam 2 łyżki swojego octu jabłkowego.