Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« : 18-12-2010, 09:45 » |
|
Cholesterol jest nam niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, do syntezy witaminy D3, czy hormonów płciowych. Występuje w błonie każdej komórki - bez niego nie ma życia. Oczywiście nadmiar odkładający się w naczyniach krwionośnych zwiększa ryzyko zawału, ale zaszkodzić może nam głównie nasz własny cholesterol, który codziennie wytwarza nasza wątroba. Przyczyną jego nadprodukcji jest choćby stres: w trudnych sytuacjach do krwi następuje wyrzut dużej ilości "złego" cholesterolu. Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,79448,3990782.html#ixzz18S0Fzq4XA to wredota, ten ludzki organizm! Przy każdej okazji potrafi sobie tylko szkodzić. Nawet w trudnych sytuacjach do krwi następuje wyrzut dużej ilości "złego" cholesterolu. I po co? Żeby było jeszcze gorzej?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Ewela
Offline
Płeć:
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99
|
|
« Odpowiedz #1 : 18-12-2010, 10:15 » |
|
Wystarczy unikać stresów i nie będzie "wyrzutów złego cholesterolu".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #2 : 18-12-2010, 18:06 » |
|
Wystarczy unikać stresów i nie będzie "wyrzutów złego cholesterolu".
Ale tutaj nasuwa się pytanie zasadnicze: dlaczego organizm w stresie wyrzuca ów zły cholesterol?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #3 : 19-12-2010, 09:04 » |
|
Żeby zneutralizować toksyny ze stresu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 19-12-2010, 09:06 » |
|
Żeby zneutralizować toksyny ze stresu.
A skąd się te "toksyny ze stresu" biorą?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Slawekgo
Offline
Płeć:
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349
|
|
« Odpowiedz #5 : 19-12-2010, 12:48 » |
|
Żeby zneutralizować toksyny ze stresu.
A skąd się te "toksyny ze stresu" biorą? Źródłem jest adrenalina odgrywająca kluczową rolę w mechaniźmie pokonywania stresu - odpowiedzi na zagrożenie ze strony otoczenia. Produkowana jest przez gruczoły dokrewne (nadnercza) w celu przygotowania do zwiększonego wysiłku ważnych w procesie ratowania życia narządów. Działa rozkurczowo, pozwala lepiej postrzegać, przyśpiesza rytm serca. Później wymaga neutralizacji w celu wydalenia z organizmu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #6 : 19-12-2010, 15:08 » |
|
Nie znam źródeł wskazujących, by cholesterol uczestniczył w neutralizacji czy też wydalaniu adrenaliny. Dlaczego stres kojarzy się Wam jedynie z adrenaliną? Czy stres to tylko adrenalina, nic ponadto?
Blisko, ale trochę za płytko.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-12-2010, 15:23 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Eso75
Offline
Płeć:
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678
|
|
« Odpowiedz #7 : 20-12-2010, 08:26 » |
|
Nikt nie rozwiazał zagadki Proszę o rozwinięcie, bo walczę w rodzinie ze obniżaniem "złego" cholesterolu. Poza tym rozszerzony temat reakcji na stres i jego neutralizacji jest również bardzo interesujący.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 08:28 wysłane przez Eso75 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #8 : 20-12-2010, 08:36 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #9 : 20-12-2010, 09:22 » |
|
Cholesterol ma utlenić wolne rodniki, które w nadmiarze powstają na skutek stresu, a więc paradoksalnie więcej cholesterolu to ratunek naszego organizmu przed atakiem wolnych rodników i ich niekorzystnym działaniem na organizm.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 12:50 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #10 : 20-12-2010, 09:44 » |
|
No jasne. Stres to nie tylko chemia - adrenalina, noradrenalina, kortyzol. To laboratoryjne nowinki, z których nic nie wynika. Stres to przede wszystkim zmiany fizjologiczne; mobilizacja do działania - ataku albo ucieczki. Charakterystyczne objawy stresu to: przyspieszone tętno i oddech, napięcie mięśni, gęsia skórka (atawistyczny ślad stroszenia sierści, by wydać się przeciwnikowi większym). Innymi słowy, stres to po prostu gwałtowne zwiększenie metabolizmu.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #11 : 20-12-2010, 10:07 » |
|
Wiele innych ciekawych rzeczy ten profesor od jaj wygaduje. Niektóre wyglądają wręcz groźnie, jak choćby te, na co trwonione są unijne pieniądze:
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #12 : 20-12-2010, 10:13 » |
|
stres to po prostu gwałtowne zwiększenie metabolizmu.
A co za tym idzie, zwiększenie zapotrzebowania na cholesterol. Niektórzy tak mają, że w stresie dużo jedzą, a najczęściej opychają się wypełniaczami. Organizm szuka więc dalej (nie tylko cholesterolu oczywiście) cholesterolu z pożywienia, więc znowu trzeba coś zjeść.
|
|
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-12-2010, 10:17 » |
|
Tylko patrzeć, jak edukacja "popłynie" z radia i z tv. Przeciętny Polak ma o wiele niższą wiedzę niż Amerykanin czy Japończyk. Podczas pobytu w Japonii otworzyłem kilka kanałów telewizyjnych: na każdym w przystępny, wręcz łopatologiczny sposób mówiono o walorach warzyw czy mleka. W Stanach też jest kilka kanałów poświęconych tylko odżywianiu. Ameryka i Japonia rozwinęły perfekcyjnie sposób propagowania wiedzy o żywności. Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,79448,3990782.html#ixzz18dqODiTVTym tekstem profesor ubliżył nie tylko mnie. Polak to debil, któremu w łopatologiczny sposób należy z tv, pewnie najlepiej z pomocą reklamy wyjaśnić. Wiele innych ciekawych rzeczy ten profesor od jaj wygaduje. Niektóre wyglądają wręcz groźnie, jak choćby te, na co trwonione są unijne pieniądze: Dokąd ten świat zmierza? Coś strasznego! Dzieci będą się uczyły kłamstwa na ocenę, studenci będą uczyli się kłamstwa, a później z tego zdawali egzaminy. Zresztą na medycynie już to robią.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 10:24 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #14 : 20-12-2010, 10:31 » |
|
Trudno te brednie doczytać do końca, nóż się w kieszeni otwiera. Ale zobaczcie, jak ten sukinsyn kończy swój durnowaty wywód: Kto tu z kogo robi wariata?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #15 : 20-12-2010, 11:13 » |
|
A taki jest nius tego artykułu: Do jaj dodajemy kwasy omega, do chleba mąkę z amarantusa, a do jogurtów bakterie kwasu mlekowego. - Nutraceutyki to na świecie doskonały biznes. Polska jest pod tym względem w powijakach, a Polacy nie wiedzą, jak się odżywiać - mówi prof. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego
Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,79448,3990782.html#ixzz18e4b7D00
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #16 : 20-12-2010, 11:42 » |
|
Ciekawe, gdzie był wtedy ten cały profesor od siedmiu boleści, Tadeusz Trziszka, i ten cały Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego? Robili badania dla tych zachodnich koncernów? Bo jakoś o uszy mi się nie obiło, żeby jakiś uczony albo któryś z lekarzy protestował w tamtym czasie. Ludzie bez cnót i zasad - takie jest oblicze polskiej sprzedajnej nauki.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Edyta_dkm
Offline
Płeć:
MO: marzec 2008
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 53
|
|
« Odpowiedz #17 : 20-12-2010, 19:46 » |
|
Rodzice ostatnio na targu chcieli kupić wiejskie jajka. Rano po 8 już nie było, jutro jedzie po 7, to może kupi. Dzisiaj byli kupić mięso, wędliny. Opowiadali, że w większych sklepach kolejek specjalnie nie ma, a w małej masarni ludzie już dużo wcześniej na dworze czekali. Wydaje mi się, że wiedza profesora swoją drogą, a targi były i będą, bo ludzie wiedzą, co zdrowsze.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 19:50 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
maciej_k
|
|
« Odpowiedz #18 : 21-12-2010, 01:14 » |
|
Ludzie bez cnót i zasad - takie jest oblicze polskiej sprzedajnej nauki.
Niestety, nie tylko polskiej, i nie tylko nauki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #19 : 21-12-2010, 07:29 » |
|
Jak jadę po śmietanę czy jajka to jestem na targu/ryneczku ok godz 7 i sprzedający z reguły też są od tej godziny więc nie ma problemu z kupieniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|