Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« : 21-05-2013, 16:51 » |
|
Może ktoś zajmował się już tym tematem, ale niczego szczególnego nie znalazłam. Ciekawa jestem jak standardowo myjecie owoce i warzywa, aby w miarę możliwości oczyścić je z chemikaliów, którymi najprawdopodobniej zostały spryskane. Dla mnie to nowy temat do zgłębienia - tutaj opisany jest dość prosty i skuteczny sposób zmycia zarówno bakterii, jak i pestycydów: http://zanim-kupisz.blogspot.com/2013/05/usuwanie-pestycydow-z-owocow-i-warzyw.htmlA może wystarczy po prostu usuwać skórkę wszędzie gdzie się da, a zabiegi tego typu stosować tylko w wyjątkowych przypadkach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #1 : 21-05-2013, 17:21 » |
|
Ja nie usuwam skórki wszędzie gdzie się da. Jeżeli chodzi o owoce to nie wyobrażam sobie obierać jabłka, gruszki, śliwki, czereśni, wiśni, maliny, agrestu, jeżyny, porzeczki, truskawki, itd. Chociaż faktycznie nie we wszystkich wymienionych się da. Ale szczerze, to wolę umyć porządnie owoc pod bieżącą wodą. Porządnie, czyli dokładnie rękami "masuję" skórkę owocu. A te małe owoce z krzewów po prostu się przepłucze - bo jak inaczej? A co do warzyw - moja babcia od zawsze wyparza je we wrzątku jakieś 15-30 sekund. Ja tylko przemywam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #2 : 21-05-2013, 17:40 » |
|
Ja nie usuwam skórki wszędzie gdzie się da. Jeżeli chodzi o owoce to nie wyobrażam sobie obierać jabłka, gruszki, A ja nie lubię jeść jabłek i gruszek w skórkach, więc od zawsze obieram. To samo z brzoskwiniami i nektarynkami. Nie obieram tylko do KB, ale zwyczajnie nie smakują mi nie obrane jabłka i gruszki. Jakby się dało łatwo obrać ze śliwki to też bym obrała . A co do warzyw - moja babcia od zawsze wyparza je we wrzątku jakieś 15-30 sekund. Ja tylko przemywam. msn-wink Parzy je przed obraniem czy po? Nawet jeśli np. robi surówkę z marchwi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #3 : 21-05-2013, 17:44 » |
|
Parzy przed obraniem, skórkę wyparza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #4 : 21-05-2013, 17:45 » |
|
To ja fleja nie zwracam uwagi zupełnie na mycie. Pewnie dlatego choruję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #5 : 21-05-2013, 19:45 » |
|
Trzymam się takiej zasady, owoce które mają pory myję w zimnej wodzie, ponieważ pod wpływem ciepłej wody pory się rozszeżają i to co nawierzchu owocu dostaje się do środka. Jeśli owoc ma skórkę jednolią myje ciepłą wodą.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-05-2013, 19:54 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #6 : 21-05-2013, 19:59 » |
|
A ja nie lubię jeść jabłek i gruszek w skórkach, więc od zawsze obieram. To samo z brzoskwiniami i nektarynkami. Nie obieram tylko do KB, ale zwyczajnie nie smakują mi nie obrane jabłka i gruszki. Jakby się dało łatwo obrać ze śliwki to też bym obrała . A ja właśnie tylko do KB obieram, bo potem takie niezmielone resztki skórki gdzieś się zawsze walają po koktajlu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Skąd: dolnośląskie
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #7 : 21-05-2013, 20:36 » |
|
A ja myję owoce (nie wszystkie) i warzywa płynem do mycia naczyń lub mydłem w płynie. Na koniec spłukuję dużą ilością ciepłej wody. Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #8 : 21-05-2013, 21:53 » |
|
Asia, a jakiego płynu używasz, naturalnego czy jakiegokolwiek, pełnego różnych związków chemicznych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ania
Offline
Płeć:
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #9 : 21-05-2013, 22:04 » |
|
Asia, dlaczego polecasz swoją metodę? Źle nam życzysz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Skąd: dolnośląskie
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #10 : 22-05-2013, 21:50 » |
|
Przecież sztućce, talerze również myjemy w płynie do mycia naczyń, więc dlaczego nie myć tak skórki owoców i warzyw? Nie sądzę żeby było więcej chemii w płynie do mycia naczyń, niż w środkach którymi są pryskane owoce. Poza tym dla mnie jest bardzo widoczna różnica między owocami po umyciu płynem czy mydłem, a owocami po umyciu tylko samą wodą, nawet gorącą.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-05-2013, 22:24 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #11 : 22-05-2013, 22:47 » |
|
Traktować już potraktowane warzywa oraz owoce chemią, żeby wypłukać chemię? I wierzysz, że cały płyn do mycia naczyń wypłuczesz, że nic nie przenika do środka?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2013, 12:03 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
|