Niemedyczne forum zdrowia
22-05-2024, 11:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrzywa na wigor i wzmocnienie ciała i duszy  (Przeczytany 123116 razy)
Filomena
« Odpowiedz #80 : 30-05-2010, 13:26 »

Przed kwitnieniem pokrzyw wypijam przez 3 tygodnie codziennie średnio pół szklanki soku. Zdaję sobie sprawę ,że jest to dawka o wiele większa od tej jakie podają książki. Póżniej robię tydzień przerwy i powtarzam picie soku przez 3 tygodnie.Efekt murowany i żadnych oznak przedawkowania nie mam.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #81 : 30-05-2010, 14:09 »

Efekt murowany ...

Czyli co? Jaki efekt?
Zapisane

Filomena
« Odpowiedz #82 : 30-05-2010, 18:53 »

Mocne włosy i paznokcie ,gładka cera oraz dużo wewnętrznej energii życiowej.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #83 : 31-05-2010, 08:48 »

Czy sok jest wyciśnięty w sokowirówce? Ile trzeba pokrzyw na 1/2 szklanki soku? smile
Zapisane

Slawekgo
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #84 : 31-05-2010, 10:40 »

Czy sok jest wyciśnięty w sokowirówce? Ile trzeba pokrzyw na 1/2 szklanki soku? smile
I jeszcze przy okazji zapytam czy sok należy wyciskać z wyparzonych pokrzyw czy też tylko umytych?
 To ciągle mnie nurtuje zwłaszcza w kontekście kwasu mrówkowego, o którym wielokrotnie wspomina się przy publikacjach dotyczących tego cennego ziela. Wyczytałem, że drób może mieć podawaną pokrzywę w wersji surowej, natomiast bydło już powinno spożywać pokrzywę sparzoną.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #85 : 31-05-2010, 18:32 »

Wiosenna kuracja oczyszczająca z pokrzywy

  W okresie wczesnej wiosny — w marcu, ewentualnie na początku kwietnia — należy jeść codziennie, przez 2 tygodnie, co najmniej 3 łyżki młodych świeżych liści lub pędów pokrzywy, najlepiej na kolację lub przed bardzo lekką kolacją. Można dodać trochę oleju, utartej marchwi, kiszonej kapusty, liści lubczyku lub innych nowalijek, najlepiej innych roślin dziko rosnących lub kiełków. Kuracja ta wzmacnia i odmładza organizm i zapobiega wszystkim chorobom, zwłaszcza opisanym powyżej chorobom degeneracyjnym.

Sok z pokrzywy

  Przygotowujemy z końcem kwietnia lub na początku maja, gdy pokrzywy trochę podrosną. Zrywamy całe pędy pokrzywy, myjemy, kroimy i odciskamy sok w sokowirówce. Świeży sok można przechowywać do trzech dni w lodówce. Sok można utrwalić przez dodanie 1 części spirytusu na 4 części soku i wówczas można go długo przechowywać, nawet do następnego sezonu wegetacyjnego.

  Stosujemy w takich samych przypadkach jak kurację wiosenną z liści. Codziennie pijemy 20-30 ml soku w dwu porcjach, przed posiłkiem i przed snem. Jest to przede wszystkim bardzo dobry lek w przypadku krwawiących wrzodów żołądkowych. W tym przypadku można dodać do pokrzywy liście krwawnika. Chory powinien pić wyłącznie bardzo małe porcje soku — wielokrotnie w ciągu dnia, przed posiłkami i między posiłkami, i każdą dawkę powinien długo trzymać w ustach.

Proszek z pokrzywy

  Wysuszone liście z pokrzywy zemleć w młynku do kawy. Zażywać codziennie po każdym posiłku 1 łyżeczkę proszku z pokrzywy popijając niewielką ilością wody. Jest to lek krwiotwórczy, wzmacniający i oczyszczający organizm, zapobiegający wszystkim chorobom, a zwłaszcza wymienionym w punkcie siedem.

Nalewka z korzenia pokrzywy.

  Wiosną lub jesienią wykopujemy korzenie pokrzywy, czyścimy, myjemy, kroimy drobno, wypełniamy małe słoiczki, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Każdego wieczoru owłosioną skórę głowy smarujemy nalewką w celu wzmocnienia włosów, jako lekiem zapobiegającym wypadaniu i w łojotoku.

Wiecej: http://www.eioba.pl/a82401/pokrzywa_urtica_dioica_l#ixzz0pWt01CFE
« Ostatnia zmiana: 31-05-2010, 18:36 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Filomena
« Odpowiedz #86 : 31-05-2010, 19:44 »

Sok z pokrzywy wyciskam w sokowirówce. Na pół szklanki soki potrzeba średnio 1-1,5 kg ziela. Zbierana po deszczu jest chyba bardziej soczysta ,bo wtedy potrzeba znacznie mniej  ziela. Minus picia tej ilości pokrzywy jest taki,że piecze tyłek przy oddawaniu stolca.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #87 : 14-06-2010, 19:26 »

Aby wszystko było w kupie, czyli razem (bez nawiązań do poprzedniego wątku), zamieszczam niżej to co znalazłam. Ciekawe stanowisko Mistrza co do herbatek z pokrzywy.

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=3774.0
Zapisane

Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #88 : 16-06-2010, 09:15 »

 Godną uwagi jest " Herbatka fix energia z Guaraną" producenta Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol w Krakowie. Szczególnie polecana osobom dorosłym,obciążonym wzmożonym wysiłkiem fizycznym i umysłowym, notorycznie przemęczonym, cierpiącym na brak energii do życia. To doskonale dobrana kompozycja ziół (liść ostrokrzewu paragwajskiego, owoc guarany). Zioła te działają pobudzająco na system nerwowy, zwiększają aktywność umysłową, poprawiają koncentrację, dodają energii, siły i chęci do życia,zwiększają zdolności psychiczne organizmu, pomagają regenerować siły.                                                            Przeciwwskazania: nadciśnienie i ciąża.
Zapisane
Gościsław
« Odpowiedz #89 : 11-06-2011, 13:11 »

Czyżby nikt w tym roku nie raczył się smaczną pokrzywą. Od 3 tygodni cieszę się młodymi zbiorami z pobliskiego lasu.
Zapisane
Hildegarda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.10.2010
Wiadomości: 13

« Odpowiedz #90 : 11-06-2011, 18:05 »

Przez cały kwiecień i maj dodawałam młode listki pokrzywy do jajecznicy.
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #91 : 11-06-2011, 18:23 »

Czy odrosty od zerwanych wcześniej górnych części pokrzyw też można traktować jako młode? Czy najlepsze wartości mają jednak te pierwsze rośliny- majowe.
Zapisane
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #92 : 11-06-2011, 23:18 »

Przez cały kwiecień i maj dodawałam młode listki pokrzywy do jajecznicy.

To ciekawe, że ludzie chcą jeść młode listki, a zwierzęta ich nie jedzą - odżywiają się dojrzałą częścią rośliny. 
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #93 : 12-06-2011, 05:05 »

Czyżby? smile
Zapisane

I'm going through changes
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #94 : 12-06-2011, 19:15 »

Z tego co widzę w moim ogrodzie, to przysmakiem są niektóre całe roślinki (łącznie z łodygą). Zostają "kikuty" nad samą ziemią. Smutny
« Ostatnia zmiana: 12-06-2011, 19:24 wysłane przez Apollo » Zapisane
BożenaDe
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.01.2012-12.2012, 15.12.2014. ZZO od 01.2012.
Skąd: ok. Krakowa
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #95 : 25-03-2012, 21:54 »

W ogrodzie widzę już listki pokrzywy. Dobrze, że trafiłam na ten wątek i przypomniałam sobie o pokrzywie. Będę piła napar i może sok.
Po porodzie miałam anemię, brałam żelazo, po którym miałam biegunkę. Byłam słaba, włosy mi wyszły, zaczęłam szukać innych metod. Zaczęłam pić sok z pokrzyw, w smaku jest dość obrzydliwy, ale efekty warte zachodu. Dolegliwości ustąpiły, włosy mocniejsze, powróciła energia, poczułam się młodsza.
Zapisane

"Nic nie robić, jest czasem dobrym lekarstwem." Hipokrates.
Et
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomości: 393

« Odpowiedz #96 : 25-03-2012, 22:01 »

A jak wyciskasz ten sok? W sokowirówce?
Zapisane
BożenaDe
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.01.2012-12.2012, 15.12.2014. ZZO od 01.2012.
Skąd: ok. Krakowa
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #97 : 25-03-2012, 22:43 »

W sokowirówce nie poszło, ale nie przelewałam wrzątkiem. Wcześniej mełłam w maszynce do mięsa i wyciskałam przez tetrową szmatkę. Straszna robota. kuchnia zachlapana, ręce zielone. Dlatego robiłam więcej i zamrażałam.
Teraz sparzę i spróbuję w sokowirówce. Smak nie jest specjalnie cudowny, wystarczy ok, 30 ml i trochę rozcieńczyć wodą, lepiej smakuje. Warto pić ze 3-4 tygodnie. Można zamrozić.
Zapisane

"Nic nie robić, jest czasem dobrym lekarstwem." Hipokrates.
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #98 : 26-03-2012, 00:35 »

A nie lepiej wsadzić pokrzywę do blendera i zjeść czy wypić po dodaniu wody to co z tego wyjdzie? Albo dodać do KB?
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #99 : 26-03-2012, 08:52 »

Ja zawsze młodą pokrzywę po kilka łodyżek dodaję do KB i tak przez cały sezon każdego dnia
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!