Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« : 23-04-2012, 16:44 » |
|
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #1 : 23-04-2012, 18:18 » |
|
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
To mąka ryżowa też może być glutenowa, bo przecież nie wiadomo z jakiego jest ryżu. Jakie mają gluten?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #2 : 23-04-2012, 19:34 » |
|
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
Po czym można to poznać?
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #3 : 24-04-2012, 11:13 » |
|
Po opisie na opakowaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #4 : 24-04-2012, 15:29 » |
|
Ryż nie zawiera glutenu. Zawiera białka roślinne: prolaminy i gluteiny, jak każdy inny rodzaj kaszy glutenowej czy bezglutenowej. Są to cegiełki, które tworzą białka charakterystyczne dla danego zboża. Ryż, proso, gryka, kukurydza są bezglutenowe, choć niepozbawione białka roślinnego. Innym białkiem roślinnym jest gluten, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten.Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten. /Metaldaw
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-04-2012, 19:04 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #5 : 24-04-2012, 18:58 » |
|
Ryż nie zawiera glutenu. Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten. Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-04-2012, 19:02 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #6 : 24-04-2012, 19:33 » |
|
No to jaki kupić ryż, żeby był bezglutenowy? Na torebkach nie ma takiej informacji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #7 : 25-04-2012, 05:20 » |
|
Metaldaw, podawaj źródla swoich informacji. Może istnieje jakiś jeden gatunek ryżu z glutenem, nie upieram się. Ryż zwany glutenowym jest tak nazywany ze względu na swoją kleistość, a nie z powodu glutenu, bo go nie zawiera. To nazwa potoczna. W Internecie znajdziesz mnóstwo "wiedzy", weryfikuj ją w książkach, tam rzadziej przepuszcza się "wiedzę niesprawdzoną". Jeśli faktycznie istnieje ryż glutenowy, to trzeba o tym poinformować cale rzesze ludzi z celiakią, spożywanie wskazanego dla nich zboża może doprowadzić do ciężkich nieodwracalnych zmian w jelitach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eovo
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 01.01.2010
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #8 : 25-04-2012, 07:45 » |
|
No to z tym ryżem, że zawiera gluten, zaskoczony jestem. Poproszę o źródło.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 08:04 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #9 : 25-04-2012, 10:24 » |
|
O tym, że są gatunki ryżu zawierające gluten dowiedziałem się od znajomego z celiakią. Istnieją dwa gatunki ryżu zawierające gluten, a jeden z tych gatunków jest najpowszechniej uprawiany. Od długiego czasu nie mam już z nim kontaktu więc ciężko mi podać jego źródła. Poza tym mieszkam w UK gdzie na opakowaniach ryży jest informacja o zawartości glutenu - te bezglutenowe są dodatkowo oznaczone (więc muszą być gatunki glutenowe i bezglutenowe), wiec nie czuję potrzeby doszukiwania się źródeł w tym temacie. Po wpisaniu zapytania w google: http://www.sonko.pl/x.php/1,53/O-ryzu-wiemy-wszystko.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #10 : 25-04-2012, 13:58 » |
|
Istnieje gatunek ryżu zawierający gluten. /Metaldw
Ale na pewno kleistość w ryżu zależy od skrobi. To, że niektóre firmy oznaczają swoje produkty ryżowe jako bezglutenowe, nie wynika z faktu istnienia ryżu glutenowego, tylko zaznaczają w ten sposób "czystość" na każdym etapie produkcji. Jeśli w zakładzie oprócz ryżu przetwarza się zboża glutenowe, ryż, płatki i mąka z niego mogą być "zanieczyszczone" glutenem na linii produkcyjnej czy w czasie składowania. Dzięki, Metaldaw, za ciekawe informacje ryżowe :-) Jeszcze coś znalazłam, może stąd cale nieporozumienie. Ryż glutenowy nie nazywa się tak naprawdę glutenowy, a kleisty. To uproszczenie wzięło się ze spolszczenia angielskiego: "glutinous", co oznacza: "kleisty", nie zaś glutenowy. Ma bardzo mało albo wcale amylozy, a dużo amylopektyny, która odpowiada za jego "glutenową" kleistość.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 19:04 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #11 : 25-04-2012, 14:27 » |
|
Isia! przecież w linku wyraźnie jest napisane, że istnieje ryż z glutenem.
Czystość produkcji to inna sprawa - faktycznie można zanieczyścić w ten sposób jedne produkty drugimi, ale po co upierasz się przy tej "bezglutenowości" ryżu? Mam do Ciebie wysłać laboratorium by przy Tobie przebadali wszystkie gatunki ryżu i Ci udowodnili? Zamiast upierać się przy swojej opinii poszukaj informacji w tym temacie na własna rękę i nie wprowadzaj w błąd czytelników.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 14:34 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #12 : 25-04-2012, 15:12 » |
|
Piszę tylko i wyłącznie dlatego, żeby nie wprowadzać w błąd ludzi, którzy szukają zbóż bezglutenowych. Poszukałam. Nawet znalazłam, skąd w naszych polskich opracowaniach pojawiła się nazwa: ryż glutenowy. Wyjaśnienie znajdziesz w moim poprzednim poście. Mam 19-letnią córkę od urodzenia "bezglutenową". Znam temat dość dobrze, ale nie uważam się za alfę i omegę, dlatego uważnie czytam Twoje informacje i je weryfikuję. Lubię poznawać nowe fakty, lubię się uczyć. Dzięki Tobie odświeżyłam "ryżową wiedzę", z zaciekawieniem szukałam wiadomości o ryżu z glutenem. Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 19:05 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
|
« Odpowiedz #13 : 26-04-2012, 08:51 » |
|
Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fabularasa
Offline
Płeć:
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384
|
|
« Odpowiedz #14 : 26-04-2012, 09:17 » |
|
Z glutenem czy bez, jest to tani wypełniacz, z którego powinno się zrezygnować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #15 : 26-04-2012, 09:49 » |
|
Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.
Mam takie samo zdanie. Ryżu nie jem od dawna i nic na tym nie tracę. Zależy mi jednak na docieczeniu prawdy, bo mam koleżankę chorą na SM, która je wafle ryżowe zamiast pieczywa. Bezglutenowo odżywia się od kilku lat i to ona mnie do bezglutenowości zachęcała. Nie jest Biosłonejką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #16 : 26-04-2012, 10:01 » |
|
Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę. Akurat ten gatunek nie zawiera glutenu: Oryza sativa var. glutinosa lub Oryza glutinosa — specjalny gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego, charakteryzujący się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu. Ryż kleisty, podobnie jak zwykły, nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany w diecie bezglutenowej. Tutaj odmiana zawierająca gluten: Oryza sativa Japonica - wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten. Faktycznie ryż jest tylko wypełniaczem i łatwo można się bez niego obyć.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-04-2012, 10:04 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #17 : 26-04-2012, 10:14 » |
|
Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Agata
Offline
Płeć:
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540
|
|
« Odpowiedz #18 : 26-04-2012, 10:45 » |
|
Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.
Pewnie odpowiedzą, że nie zawierają glutenu, bo jest to wyraźnie napisane na ich stronie. http://www.sonko.pl/x.php/1,26/Wafle-ryzowe.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #19 : 26-04-2012, 11:00 » |
|
Oryza sativa Japonica - Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten.
W waflach nie wiadomo z jakiej odmiany są ale jeśli je się sam ryż to wystarczy tej odmiany nie kupować, na to wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|