Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« : 14-11-2010, 12:12 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #1 : 14-11-2010, 12:27 » |
|
A to czerwone, to co to? Zamiast tego wolałbym chyba zieloną natkę, a ogórki... kiszone . Poza tym całość wygląda pięknie. Myślę, że idea omletu jest genialna.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Vanadi
Offline
Płeć:
Wiek: 32
MO: 02.04.2010r.
Skąd: Rzeszów
Wiadomości: 53
|
|
« Odpowiedz #2 : 14-11-2010, 12:42 » |
|
Aż ślinka cieknie
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-11-2010, 13:35 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
Bo najtrudniejsza praca to praca nad samym sobą.
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #3 : 14-11-2010, 13:35 » |
|
A to czerwone to ketchup, w ilości niegroźnej a raczej dodającej pikanterii. We wszystkim trzeba zachować umiar
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #4 : 14-11-2010, 14:55 » |
|
Jak przyrządzasz taki omlet? Tylko z ubitych jajek z przyprawami? Czy dajesz trochę np. mąki kukurydzianej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #5 : 14-11-2010, 15:12 » |
|
Doszłaś do wprawy po latach wariacji nt. naleśników bez mąki, brawo Szpilka!
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #6 : 14-11-2010, 15:17 » |
|
Nie daję żadnej mąki. Podaję przepis: Podsmażam na smalcu na patelni kiełbaski pokrojone jak widać. One same w sobie mają trochę tłuszczu, więc nie daje dużo smalcu, tak tylko, żeby patelnia nie była sucha. Jak się poskręcają lekko wlewam roztrzepane wcześniej 2 jajka i zostawiam do ścięcia. Jajka wcześniej przyprawiam solą, ale z solą tez uważać, bo kiełbaski są też słone. W trakcie ścinania się na patelni omleta sypnęłam trochę majerankiem. Można dać więcej jajek, ale mi odpowiada taki cienki omlet. No i warzywa wedle uznania. Z omletem można robić wiele wersji śniadania. Masz rację, Kazof. Naleśniki tylko z mąki pszennej są jadalne, bo inne mąki nie nadają się, więc wolę w ogóle nie robić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #7 : 14-11-2010, 15:20 » |
|
Jakiej znowu mąki? Mąka do omletu pasuje jak pięść do oka przecież. Eeeh, a ketchup to w każdym calu porażka, lepszy byłby plaster pomidora? Tak czy owak, Twoja fotografia Szpilko, jest mi bardzo bliska, codziennie takie cuda sobie robię .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #8 : 14-11-2010, 15:25 » |
|
codziennie takie cuda sobie robię I się nie chwalisz? Możesz tutaj wkleić fotkę swojego wyrobu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #9 : 14-11-2010, 16:01 » |
|
Antonio, Ty nie pamiętasz zamierzchłych czasów, kiedy to Szpilka ćwiczyła obroty i spadki (swoich ulubionych) naleśników w całości, z ciasta bez mąki pszennej. Nieudane podejście do lądowania, w całości, na patelni także zilustrowała nam zdjęciem
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #10 : 14-11-2010, 16:32 » |
|
Nigdy nie robiłam takich prawdziwych omletów, więc pytam. Natomiast jajecznicę, często nie wymieszaną, wyglądającą jak omlet, często. Polecam z cukinią i czosnkiem. Pycha.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #11 : 14-11-2010, 17:00 » |
|
Nie to żebym wybrzydzał. Wygląda idealnie. Działa na moją wyobraźnię. Ślinka cieknie. Ale, ile czasu Cię trzyma taki omlet Szpilka? Dla mnie to byłby na jedną dziurkę od nosa. Chyba muszę dodać więcej jaj i więcej kiełbasy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mmagmma
Offline
Płeć:
MO: 01-08-2008
Skąd: małopolska
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #12 : 14-11-2010, 17:38 » |
|
Nie to żebym wybrzydzał. Wygląda idealnie. Działa na moją wyobraźnię. Ślinka cieknie. Ale, ile czasu Cię trzyma taki omlet Szpilka? Dla mnie to byłby na jedną dziurkę od nosa. Chyba muszę dodać więcej jaj i więcej kiełbasy...
To tak jak ja, po godzinie umierałabym z głodu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #13 : 14-11-2010, 17:58 » |
|
Działa na moją wyobraźnię. Ślinka cieknie. Dla mnie to byłby na jedną dziurkę od nosa. Chyba muszę dodać więcej jaj i więcej kiełbasy...
Wtedy jest szansa, że potrzyma od kolacji do śniadania i starczy na kolacjośniadaniową ucztę ... omlecią
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-11-2010, 18:04 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #14 : 14-11-2010, 19:46 » |
|
Nie to żebym wybrzydzał. Wygląda idealnie. Działa na moją wyobraźnię. Ślinka cieknie. Ale, ile czasu Cię trzyma taki omlet Szpilka? Dla mnie to byłby na jedną dziurkę od nosa. Chyba muszę dodać więcej jaj i więcej kiełbasy...
Porcja według potrzeb . Można takiego omleta zrobić z 10 jaj i 2 lasek kiełbachy. Ja się tym moim najadłam i długo mnie trzymało.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mmagmma
Offline
Płeć:
MO: 01-08-2008
Skąd: małopolska
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #15 : 14-11-2010, 19:58 » |
|
Pozazdrościć "kruszynce" , mój tato zawsze się śmiał, że mnie lepiej ubierać niż żywić. Taki mam apetyt do dziś. Byle zdrowo i smacznie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #16 : 15-11-2010, 22:03 » |
|
Pozazdrościć "kruszynce" , mój tato zawsze się śmiał, że mnie lepiej ubierać niż żywić. Taki mam apetyt do dziś. Byle zdrowo i smacznie! Mmagmma. Ta "kruszynka", gdyby nie jadła wartościowych białek, to pewnie byłaby w stanie zjeść różnych "śmieci" (jak zwykli zjadacze chleba) więcej niż my razem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eso75
Offline
Płeć:
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678
|
|
« Odpowiedz #17 : 16-11-2010, 14:26 » |
|
Ja w ogóle nie rozumiem czemu omlety z inną mąką niż pszenna są uważane za niejadalne. Moje bezglutenowe dziecko na śniadanie je omlecika z kiełbaską, a omlecik czy może omleto-naleśnik to jajko plus mąka kukurydziana i z amarantusa (łącznie 1 łyżka) plus trochę wody i soli. Można też posmarować czymś słodkim, oczywiście bez kiełbaski. Bardzo dobre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #18 : 16-11-2010, 14:33 » |
|
Moja małżonka robi omlety bez żadnej mąki - z samych jajek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #19 : 16-11-2010, 16:12 » |
|
Bo idea omletu nie ma związku z żadną mąką...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
|