Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Bronia82 19-02-2008, 19:00



Tytuł: Oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 19-02-2008, 19:00
Mieszkając  w UAE(DUBAJ), zasmakował mi bardzo jeden z posiłków, a raczej dodatek do niego, mianowicie humus.
Ciecierzyce np. pół kilo namoczyć na dzień lub dwa, po tym ugotować na wolnym ogniu (nie dodajemy soli). Po dokładnym rozgnieceniu, naljepiej w mikserze, dodac tachine, która homusowi nadaje smak, czyli wszystko zależy od podniebienia. Na pół kilo może być 200 ml płynnej T., w zależności jak kto lubi. Na koniec dadać troche soku z cytryny i soli, po czym ponownie wymieszać.Konsystencja homusu nie jest płynna. Przełożyć do pojemnika czy słoika. Można przechowywać do tygodnia w lodówce, ale tylko wtedy kiedy po spróbowaniu homusu nie włożymy do niego powtórnie łyżki( rozwijaja się bakterie i szybko się psuje).Kiedy chcemy go podać, przekładamy na talerz czy jakieś inne naczynie i polewamy na wierzch oliwą z pierwszego tłoczenia.
Życzę smacznego  :)


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Matylda 12-03-2008, 14:07
Broniu82, czy ciecierzycę miksuje się zupełnie odcedzoną? Tak zrobiłam i wyszedł mi humus pyszny, ale dosyć suchy. Zastanawiam się więc czy czegoś źle nie zrozumiałam.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Elowen 13-03-2008, 09:20
Tak hummus jest pycha! w UK, w sieci Sainsburego maja rozne wersje tego "sosu" i co najwazniejsze: zawsze jest swiezy, bez konserwantow. Uwielbiam go! Robie z nim surowki: np. dodaje do tartej marchwii i pietruszki i wrzucam rozne nasionka, orzechy... niebo w gebie! A Ty Bronia, jak jadasz ten hummus? z czym?


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 15-03-2008, 03:16
Matylda, ja odlewam wodé z ciecierzycy, moe ta suchość wynika z niedostatecznej ilosći dodanej przez Ciebie Tahiny ?. No i cytryna. Oryginał jest dość suchy, dlatego zawszę polewa się przed jedzeniem oliwą z oliwek.
 Elowen, jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne  :) .
Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ?.

Dodano

Elowen, pamiętam ten homus, ja kupowałam go z Tesco.... Tez mają tam różne.

Dodano

Wydawało mi się, że zamiesczałam przepis na felafyl, jest tez z ciecierzycy, z mnóstwem pietruszki, papryki....Przemielony, aby uzyskać konsystencje na kotlety.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Elowen 15-03-2008, 07:16
Cytat od: "Bronia82"
jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne  :) .
Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ?


O, a ja dodawalam tez rzezuche :] . Na chlebie mi nie smakuje, a z pomidorami sie ciapie... ale sprobowalabym z tymi kotlecikami z ciecierzycy. Bronia, moglabys podac przepis? Nie znalazlam go na forum
:(

A moze znasz jeszcze jakies ciekawe przepisy z kuchni arabskiej nadajace sie dla grzybiarzy?

Tak jest opcja powidamiania na skrzynke. Musisz zajrzec w ustawienia swego konta na forum. Pozdrowka :]


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Magda 15-03-2008, 17:06
co to jest tahina ? gdzie ją kupić?


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Elowen 15-03-2008, 17:47
Cytat od: "Magda"
co to jest tahina ? gdzie ją kupić?


"Maslo" z ziaren sezamu. W sklepach ze zdrowa zywnoscia.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Matylda 15-03-2008, 19:09
Bardzo dobra jest też w Tesco.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Magda 17-03-2008, 21:24
dzięki, ale za czym się rozglądać ? W butelce?, w kostce jak chałwa, jak masło?


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Franka 17-03-2008, 21:50
W słoiczku z kremową zakrętką. Słoik wielkości mniej więcej takiej, jak sprzedawany jest dżem (300g). Napis:TAHINI miazga sezamowa.
Wyraźnie odzielony jest olej od miazgi. Przed użyciem należy produkt dokładnie wymieszać. :)


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Pewu 01-05-2008, 08:36
Witam, w Bill'a jest miazga sezamowa ale nie pod nazwą TAHINI, tylko jakaś inna (42% miazgi to sezam), wyrób grecki, zawiera między innymi cukier, czy dla nas candidowcow jest to wskazane?


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Editho 01-05-2008, 10:12
Ja jeszcze się nie zetknęłam z masłem sezamowym bez dodatków.Albo jest opis jakie to dodatki albo zima opisowa.
Za to sama robię w domu i mogę go udziwniać jak mi się podoba.

Masło sezamowe
Zmielić sezam, dodać oliwę, przyprawy, sól, wymieszać.
 Jest tez inna opcja.
Podprażyć na sucho sezam na patelni , zmielić i dopiero dodać oliwy i przypraw

Najprostsza rzecz na świecie i przynajmniej wiadomo z czego.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Asicyna 05-05-2008, 13:38
Bronia, zrobiłam ostatnio hummus. Wyszedł pyszny. Ponieważ moje kochanie uwielbia ziemniaki, a ja twierdzę już od paru ładnych lat, że ziemniaki nie są zbyt zdrowe - taki zapychacz bez sensu, podałam hummus zamiast ziemniaczków do pieczonego mięska. Bardzo mu smakował i nawet nie odczuł braku tych swoich ziemniaków  :]

Mi smakuje sam z siebie baaardzo. Na pewno jeszcze będę robiła.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Boja 05-05-2008, 21:13
Editho mam pytanie co do proporcji Twojego masła sezamowego tak mniej więcej, bo brzmi bardzo zachęcajaco!


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Editho 06-05-2008, 08:02
I tu mamy problem bo ja w większosci potrawy robię na tak zwane oko ;) . Szklanka sezamu do zmielenia i oliwy tyle żeby konsystencja była masłowa.Ostatnio robiłam ze sklarowanym masłem ...jest o wiele lepsze niż z oliwą. Takie masełko sklarowane trzeba najpierw wystawić z lodówki ,żebu było masłowate i poddatne, a później dodajesz go ucierając do podprażonego i zmielonego sezamu i patrzysz jak wygląda.Jak całość tworzy spójną pastę to  znaczy ,że koniec.
U mnie w kuchni jak i w głowie...czyli nieco artystycznie  


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Boja 06-05-2008, 09:25
Editho dzięki, wiesz, to ci początkujący (we wszystkich dziadzinach) tak mają, że czepiają się szczegółów. A potem "ćwiczenia czyni mistrza".
Powodzenia w Twojej dziedzinie! (To  już było, czy będzie, bo uciekł mi Twój termin)


Tytuł: humus - inna wersja
Wiadomość wysłana przez: Franka 19-05-2008, 17:40
Do miksowanej ciecierzycy (załóżmy 20 dag przed moczeniem) dodać:

2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 średniej wielkości posiekaną cebulę
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżke zmielonego kminku
1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1/2 łyzeczki soli
1/2 szklanki tahini

Przepis wzięłam z książki "Dieta south beach"
Do sporządzenia humusu wg powyższego przepisu długo się przymierzałam. Ale jest świetny. Godny polecenia.

W tabeli IG zamieszczonej przez dra Janusa, humus ma IG 6. Aż nie chce się wierzyć, że taki niski. To super!


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Editho 19-05-2008, 21:50
Ma niski . !!!I wszystko super by było gdyby tej wspaniałej cieciorki nie poddawano napromieniowaniom.
Ja już dostałam od Mistrza za cieciorke  po uszach...


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 19-05-2008, 22:57
Ciekawe czy owy humus wyszedłby równie pyszny z grochu.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Chamomillka 20-05-2008, 07:10
Biedrona, ja właśnie dzisiaj chcę go robić z grochu.
Nie mam zdolności kulinarnych, ale może wyjdzie coś jadalnego  ;) .


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Franka 20-05-2008, 08:05
Cytat od: "editho"
Ma niski . !!!I wszystko super by było gdyby tej wspaniałej cieciorki nie poddawano napromieniowaniom.
Ja już dostałam od Mistrza za cieciorke  po uszach...

No to jest właśnie ten ból. Ja z kolei chcę zrobić z fasoli.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Editho 20-05-2008, 08:37
Ja  zrobię z grochu.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Zulejka 20-05-2008, 09:15
Ja zrobiłam jakiś czas temu z grochem :P
Wyszedł bardzo dobry.
Nie mam jednak porownania z hummusem z ciecierzycą, bo tamtego nigdy nie robiłam.

Co do tahiny, to robie ją dokładnie tak samo jak Ty Edithko :)
Dodaję oleju z pestek winogron. Masła jeszcze nie probowałam.
Wydaje mi się, ze taka tahina ze sklepu, to w sumie podobna chemia jak majonez ze sklepu, więc zawsze robię sama.
Zresztą ta robiona ręcznie ma tę zaletę, że ilość może być lepiej dopasowana do naszych potrzeb :P


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Franka 20-05-2008, 10:52
Ponieważ ostatnio nie mogę trafić na tahini w sklepie, chcę je zrobić sama z podprażonego ziarna sezamu. Ale pomimo, że kupuję je w dziale ze zdrową żywnością, obawiam się, że świeci jak ciecierzyca ;)


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Editho 20-05-2008, 18:06
Ja kupuję sezam niełuskany gdzie popadnie.Byle niełuskany. Nie wiem czy świeci, ale pasta z niego jest DOSKONAŁA!!! I mleczko dla syna też ok.
Teraz to wszystko świeci i ja też zacznę jak nie odejdę od kompa      
Co do cieciorki to robie test na świecenie, wyniki opiszę jak coś wyjdzie albo nie wyjdzie.

Dodano

Cytat od: "Zulejka"
Wydaje mi się, ze taka tahina ze sklepu, to w sumie podobna chemia jak majonez ze sklepu, więc zawsze robię sama.
Zresztą ta robiona ręcznie ma tę zaletę, że ilość może być lepiej dopasowana do naszych potrzeb



Święte słowa.Ja to maniak gotowania więc pomijając fakt odżywiania , który jest tu najważniejszy dla naszego zdrowia, to NIE POZWALAM sklepom zabierać mi frajdy z gotowania i basta.
Chyba w innych czasach powinnam żyć ( po cichu o tym marzę)


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Chamomillka 21-05-2008, 07:08
Zrobiłam wczoraj hummus na bazie grochu, wyszedł nawet jadalny  :D . Tu niektóre dziewczyny skarżyły się, że wychodzi im dość suchy, a u mnie na odwrót wyszedł trochę rzadki, bo groch miksowałam z odrobiną wody z gotowania. Ale na następny raz na pewno pójdzie mi lepiej, bo wczoraj szczerze mówiąc, robiłam ten hummus tak na szybko.


Tytuł: oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Franka 21-05-2008, 13:31
A ja właśnie wcinam  :D humus z fasoli i zmielonych, wczaśniej uprażonych, ziaren sezamu. Jest bardzo dobry. Polecam.


Tytuł: Odp: Oryginalny przepis na hummus
Wiadomość wysłana przez: Inka 03-05-2012, 15:36
Wyciągam temat humusu. Robiłam już kilka razy humuso-podobną pastę z ciecierzycy, jednak nigdy nie dodawałam pasty z sezamu. Dziś w ramach sprawdzenia zrobiłam sezamowe masło: ze zmielonego sezamu niełuszczonego, oleju, cytryny, przyprawiłam i zmieszałam ze zmieloną ciecierzycą (która nie świeci, przynajmniej nie bardzo, bo wykiełkowała :) ). Jednak mój humus wyszedł z nieprzyjemną goryczką. Wiem, że sezam ma taki gorzki posmak, jednak moja pasta wyszła zdecydowanie zbyt gorzka. Ciecierzycy dałam 3 razy więcej niż sezamu.
Czy może podprażenie ziaren trochę likwiduje goryczkę? A może dodać więcej soku z cytryny lub wziąć inne proporcje ciecierzycy do sezamu? Proszę o podpowiedzi. :)