20.01.2015 (IAR) - Nietucząca, zdrowa dla serca, niewywołująca alergii. Takie walory ma wieprzowina produkowana w technologii opracowanej przez naukowców znad Wisły. Odpowiadają za nią pracujący w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk - pisze "Puls Biznesu".
Innowacyjną wieprzowinę uzyskuje się karmiąc świnie między innymi nasionami lnu. Następnie mięso jest tak przetwarzane i doprawiane, by było słone bez użycia soli. Używa się do tego między innymi przypraw.
Nad projektem, który trwa już 5 lat pracowało kilkanaście osób. Jego budżet sięgnął 9 milionów złotych. Projekt jest po testach i wkracza w etap komercjalizacji.
Więcej - w "Pulsie Biznesu".
http://stooq.pl/n/?f=940536&c=0&p=4+22