Tytuł: Solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: ewel 17-05-2008, 17:40 Proszę o radę. Mieszkam we Włoszech i wszystkie pestki z dyni, które kupuję, oczywiście te niełuskane, są solone. Czy z takich można przyrządzić koktajl z błonnikiem?
Tytuł: Solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: fiona50 17-05-2008, 22:06 W jakim regionie Włoch mieszkasz, czy jeżdżą tam polskie autobusy? Nic prostszego, jak poprosić panów kierowców, kiedy będą następnym razem to Ci przywiozą albo ktoś z rodziny niech poda. Tam o wiele produktów jest trudno. Solone pestki się nie nadają do koktajlu z błonnikiem. Najlepsze są suszone, ale niesolone, i w łupinkach. To samo jest z ziarnem lnu. Ziarenka mają być całe niemielone. Mielić je będziesz razem z pestkami z dyni.
Tytuł: Solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: ewel 18-05-2008, 09:27 A czy nie można zwyczajnie wypłukać tych pestek wodą na durszlaku i wyłożyć na papier do wyschnięcia. Spłucze się sól i powinny być dobre? :)
Tytuł: Solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: Matylda 18-05-2008, 16:45 Te, z których ja robię koktajl, też są lekko słonawe. Mnie smakują ;).
Tytuł: pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: fiona50 18-05-2008, 17:45 Nie bardzo można je wypłukać, bo one były już raz moczone w solance i nią nasiąkły. Po wyschnięciu zostały spakowane do sprzedaży... i co, znów chcesz je płukać? ;)
Tytuł: solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: Biedrona 18-05-2008, 17:50 Matylda, nie znalazłam, że nie wolno, ale jestem jakoś pewna, że tak - nie wolno :(.
No, można i spróbować wypłukać i zobaczyć, co dalej... I jeszcze tak przez pół godzinki pomoczyć w wodzie... I spróbować. Dodano Ale spróbować "tak na sucho", nie w koktajlu. Tytuł: solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: Matylda 18-05-2008, 19:04 Cytat od: "biedrona" Matylda nie znalazłam, że nie wolno ale jestem jakoś pewna, że tak nie wolno To może musielibyśmy zapytać Mistrza. Nigdzie nie spotkałam się z tym, że nie można, ale z tym, że można też nie. Moje pestki są tylko lekko słonawe i smak koktailu z owocami jest ok. Pewnie jeszcze lepszy by był z pomidorem ;) Nie wiem jakie są te "włoskie" pestki. Jeżeli są solone i prażone jak orzeszki ziemne, to pewnie się nie nadają. Ale jeżeli podobne do moich to bym zaryzykowała. W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest. Tytuł: solone pestki z dyni Wiadomość wysłana przez: Mistrz 18-05-2008, 19:10 Cytat od: "matylda" W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest. Nie, w pestkach nie chodzi tylko o błonnik, chodzi też o zawartość i niezwykle korzystny wpływ NNKT i innych substancji na funkcjonowanie organizmu. Jeśli chodzi o solone pestki, to też je lubię w koktajlu z warzywami, szczególnie z pokrzywą. Mam nadzieję, że solenie nie wpływa negatywnie na ziarna zawarte w pestkach. |