Tytuł: Źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: maślak 22-10-2010, 09:33 We wszelkich poradnikach ciążowych pisze się, że w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wapń, ze względu na tworzący się układ kostny dziecka. Zaleca się zwiększone spożycie nabiału - mleka, jogurtów i serów - do tego koniecznie pasteryzowanych, gdyż zatrucie bakteriami w czasie ciąży może być niebezpieczne dla płodu. W związku z tym mam pytanie dotyczące źródeł wapnia dla kobiet w ciąży - generalnie DP nie zaleca produktów mlecznych pasteryzowanych. Co zatem powinna spożywać kobieta w ciąży? Dodam, że przed ciążą piłam raz na tydzień mleko wiejskie, robiłam też czasem twaróg z takiego mleka kupionego od chłopa na targu. Jednakże mam teraz obawy, że faktycznie jakaś "bakteria" z tego mleka może zaszkodzić dziecku. Wiem, że dobrym źródłem wapnia są brokuły, jednakże obecnie jestem w pierwszym trymestrze i nie mam na nic ochoty ze względu na mdłości (zapach brokułów eliminuje je z mojej diety). Jedyne co mogę zjeść, co wydaje mi się być źródłem wapnia (choć nieprzyswajalnego) to zwykły naturalny jogurt z mleka pasteryzowanego z mieszanką różnych płatków zbożowych i niesiarkowanych owoców suszonych. Dodam, że obecnie nie mogę też pić MO, gdyż wywołuje odruch wymiotny i jem sporo pieczywa (pomaga na nudności). Z kasz wchodzi tylko jaglana zapieczona z jabłkiem. Mięso wołowe jem duszone dwa razy w tygodniu. No i 2 jajka dziennie na śniadanie. Oprócz tego wypijam sok z pomarańczy, jabłek i marchwi wyciskany w domu, gdyż jest dosyć pożywny i też zmniejsza nudności. Gdzie jednak szukać wapnia, w jakich potrawach?
Tytuł: Odp: źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: audrey 22-10-2010, 10:14 Migdały są dobrym źródłem wapnia i dodatkowo, podobno, zmniejszają mdłości.
Tytuł: Odp: Źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: Machos 22-10-2010, 14:35 Gdzie jednak szukać wapnia, w jakich potrawach? W tym artykule na dole strony jest kilka zdań o źródle wapnia: http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/substancje-odzywcze/mineraly. Jednakże mam teraz obawy, że faktycznie jakaś "bakteria" z tego mleka może zaszkodzić dziecku. Nie głupiej, bakterie acidofilne są z nami związane ewolucyjnie. Jedyne co mogę zjeść, co wydaje mi się być źródłem wapnia (choć nieprzyswajalnego) to zwykły naturalny jogurt z mleka pasteryzowanego z mieszanką różnych płatków zbożowych i niesiarkowanych owoców suszonych. To dziadostwo jest. Wapń nieprzyswajalny kradnie wapń z organizmu. Tytuł: Odp: Źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: Kwiatuszek 11-11-2012, 01:23 Dobrym źródłem wapnia w ciąży są migdały oraz sezam.
Tytuł: Odp: Źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: Miko 11-01-2017, 20:05 Przed ciążą używałam zmielonych skorupek jaj w celu uzupełniania wapnia.
Czy w ciąży nadal mogę je stosować? Tytuł: Odp: Źródło wapnia w ciąży Wiadomość wysłana przez: Neuroko 21-09-2017, 13:43 Właśnie, czy można nadal jeść skorupki będąc w ciąży?
|