Co powoduje w organizmie syrop glukozowo-fruktozowy:
"Syrop glukozowo-fruktozowy zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je oraz blokuje hormon zwany leptyną, który informuje mózg o tym, że człowiek jest najedzony.
W jakich produktach spożywczych znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy:
w jogurcie, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, w napojach gazowanych, w sokach owocowych, w płatkach śniadaniowych, w sosach, musztardach i wielu innych produktach.
Wystarczy przeczytać etykietę.
W Polsce powszechnie używany jest do słodzenia:
- napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych
- soków owocowych i nektarów
- napojów alkoholowych i mlecznych
- do wyrobu lodów, deserów, czekoladek, dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych.
Pojawia się także w wielu produktach, wydawałaby się dobrych i prestiżowych firm produkujących żywność i dodatki do żywności takich jak: słodycze, keczupy, musztardy, zupy w proszku, jogurty, owocowe napoje dla dzieci i wiele innych."
-
http://jaroslawdubiel.nowyekran.pl/post/86517,slodka-trucizna