Dagles
|
|
« : 12-01-2008, 22:04 » |
|
hejka Podzielcie się proszę, przepisem na Waszą ulubioną surówkę. Zależy mi na warzywach dostępnych o tej porze roku. Ja lubię surówkę z papryki czerwonej, cebuli, czosnku i oliwy i bardzo żałuję, ze nie ma teraz pomidorów... Chciałabym zrobić coś dobrego na bazie białej rzodkwi (czy rzepy?), lub soczewicy/cieciorki/groszku... Dziękuję i pozdrawiam!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #1 : 12-01-2008, 22:35 » |
|
Por + czerwona surowa kapusta + cebula + czosnek + olej (ja ostatnio smaczę sezamowym) + przyprawy, wszystko musi dobrze chrupać przy gryzieniu (aż uszy sie trzęsą, ) . Inna to buraczek pieczony w kostke + celuba + przyprawy + sos śmietanowomajonezowy (samoróbka) + coś zielonego, raczej por (ja surówczę kolorowo!) + czosnek (wszystko trochę odstane, przegryzione w smaku) Pozdrawianki
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Maldona
|
|
« Odpowiedz #2 : 12-01-2008, 23:46 » |
|
A może cebula ? Ostatnio mnie napadło i nie mogę przestać. Kroję cebulę w cieniutkie plasterki i solę do smaku solą morską. Po paru minutach ulatniania się " ostrości" skrapiam obficie sokiem z cytryny i pozostawiam pod przykryciem na chwilę. Zjadam z pieczywem , z masełkiem i plasterkami awokado - polecam, choć to nie surówka ale pycha. Przy okazji sprawdzam mój podrób WĄTROBĘ - ani piśnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-01-2008, 00:03 » |
|
A może cebula ? Ostatnio mnie napadło i nie mogę przestać. Kroję cebulę w cieniutkie plasterki i solę do smaku solą morską. Po paru minutach ulatniania się " ostrości" skrapiam obficie sokiem z cytryny i pozostawiam pod przykryciem na chwilę. Od dzieciństwa corocznie w styczniu dopada mnie nieposkromiona ochota na tę właśnie cebulę (tylko że ja dodaję jeszcze nieco oleju i odrobinę maggi), i trzyma mnie do wiosny. Dlatego jeśli ktoś narzeka, że w zimie nie ma niczego surowego (i zdrowego!) do zjedzenia, to chyba szuka, sam nie wie czego. Zaś z dodatkiem cienkich plasterków jabłka jest to doskonała surówka do obiadu.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dagles
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-01-2008, 10:19 » |
|
Dziękuję za odpowiedzi!!!!! i za przepisy!! hehe witam w klubie! a ja myslałam ze przesadzam z tą cebulą... (nie mam po niej gazów jak niektzórzy sądzą ze ona moze wywyływać gazy) Dlatego jeśli ktoś narzeka, że w zimie nie ma niczego surowego (i zdrowego!) do zjedzenia, to chyba szuka, sam nie wie czego. pewnie ze jest!!! Moja mama robiła pora z jabłkiem, muszę odtworzyć ten smak Kupiłam tę białą długą rzodkiew ale była b. gorzka... Wywaliłam do śmieci Myslałam ze najlepsza jest właśnie zimą... Kazof kroisz te warzywa czy tarkujesz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #5 : 14-01-2008, 04:04 » |
|
Dagles: kroję nożem, jedynie czosnek przeciskam (w nierdzewnej wyciskarce, aluminiową wyrzuciłam). Jak miałam "nieczynną" rąsię to wyręczałam ją przystawką do krojenia przy maszynce elektrycznej: kapusta owszem udawała się, ale celula i por już gorzej ... Pozdrawianki dla Ciebie i Prima-April-janki, ps. przyznam się, że celuli też nadużywam: polecam czeroną, grubo krojoną + pieprz + imbir + majo, samoróbkę oczywiście! + dla koloru coś zielonego, może być por,
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #6 : 14-01-2008, 09:13 » |
|
Podbijam temat Może pomożecie mi wymyślić jakieś sałatko-surówki, które mozna zabrać do pracy (cebulowe przepisy na pewno pyszne, ale na wyjście się raczej nie nadają ) w zamian podaję mój stały zimowy zestaw - bardzo mi smakują, ale już mi się trochę znudziły z ciecierzycy ugotowana ciecierzyca starta marchew, pietruszka i seler pokrojony drobno por pieprz do smaku majonez z czerwonej fasoli czerwona fasola papryka por pieprz odrobina octu jabłkowego majonez z soczewicy zielona soczewica pieczarki (podduszone lub surowe) ogórek kiszony gotowany seler i pieruszka (niedużo) por pieprz majonez "tradycyjna" gotowany seler i pietruszka biała fasola ogórek kiszony por pieprz majonez obiadowa kapusta pekińka por pieprz majonez
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bipi
|
|
« Odpowiedz #7 : 14-01-2008, 10:19 » |
|
Marchewka, jabłko (starte na tarce), seler naciowy pokrojony w kostkę, por sparzony wrzątkiem, sos jogurtowo-majonezowy (oczywiście może być swojego wyrobu) + PRAŻONE PESTKI DYNI na suchej patelni. Wg mnie i opinii publicznej rewelacja Spróbujcie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bronia82
|
|
« Odpowiedz #8 : 02-07-2008, 21:20 » |
|
Fasola biała,ugotowana po wykiełkowaniu ogórek małosolny lub kiszony buraki surowe pokrojone w kostkę papryka kolor wedle uznania kilka ząbków czosnku świeża bazylia, pietruszka sól, pieprz oliwa z oliwek Jak dla mnie jest pyszna, sycąca. Polecam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #9 : 02-07-2008, 21:50 » |
|
Moja ulubiona surowka to : salata lodowa 1/2 1 szt cebula 1-2 zabki czosnku ogorek zielony lub pomidor (zamiennie ) zielona pietruszka (zima oregano lub bazylia ) pieprz sol oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na zimno lyzka octu jablkowego szczypta cukru brazowego Salate szarpie na drobno, cebule kroje w piorka ,czosnek gniote przez praske,jezeli ogorek to kroje w polplasterki, jezeli pomidor to w szesnastki,reszta przypraw dosmaczam i surowka jak ta lala
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agna
Offline
Płeć:
MO: 17-07-2007
Wiedza:
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 290
|
|
« Odpowiedz #10 : 19-02-2009, 10:10 » |
|
Teraz w zimie dobra jest surówka: utarta marchew, chrzan z łyżką wiejskiej słodkiej śmietany. Jadamy ją co drugi dzień, nie wiem kiedy się znudzi. Lubimy też, chociaż to kiepskie połączenie: marchew z jabłkiem. Syn bardzo lubi: poszatkowana, sparzona kapusta czerwona, cebula, sok z cytryny i olej z pestek winogron. Można do niej jeszcze dodać pestki ze słonecznika i natkę pietruszki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-02-2009, 10:15 wysłane przez Agna »
|
Zapisane
|
|
|
|
MohSETH
Offline
Płeć:
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Skąd: Legnica
Wiadomości: 215
|
|
« Odpowiedz #11 : 19-02-2009, 10:17 » |
|
Moja ulubiona to kiszone ogórki pokrojone w kostkę z cebulką i oliwą:) do tego pokrojona cebula w kostkę. Dla smaku sól i pieprz. PYCHA!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #12 : 19-02-2009, 18:40 » |
|
Jajem codziennie starty seler na drobnej tarce + jabłko na grubej tarce. Uwielbiam to. Czasami dodaję posiekane orzechy włoskie - jeszcze lepsza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Strzelec
|
|
« Odpowiedz #13 : 19-02-2009, 19:12 » |
|
U mnie jeszcze jakiś miesiąc temu syn zajadał się cebulą w każdej wersji, czy to pokrojoną w drobną kosteczkę i posoloną na chleb czy też smażone plastry na patelni i posolone i na koniec podlane delikatnie wodą tak, że wytworzył się sosik. Natomiast teraz równie prosta rzecz, mianowicie surówka z kiszonej kapusty. Kapustę kiszoną kroję nożem na drobniejszą, ucieram na tarce ( grube oczka ) kawałek marchwi i małe jabłko w całości ze skórką oraz kawałek selera. Na koniec dodaję oliwę i mieszam. Gotowe, smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pontotitu
|
|
« Odpowiedz #14 : 12-07-2009, 21:18 » |
|
Polecam najprostszą surówkę na świecie: - kapusta kiszona - czosnek - olej lniany Kapustę kroimy na mniejsze części (żeby nie były za długie nitki), czosnek wyciskamy i na koniec polewamy całość olejem Mniam mniam:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #15 : 13-07-2009, 07:30 » |
|
marchew z jabłkiem A dlaczego niedobre połączenie? Moje dzieci uwielbiają. Dodaję do tego cytrynę, trochę miodu i wsiowej śmietany - raczej skwaszonej. Teraz jeszcze nie ma dobrej marchwi więc czekamy.. Izo, cytuj prawidłowo, bo nie wiadomo, z jakiego kontekstu wyrwałaś te pojedyncze słowa. Klikaj ikonkę "cytuj", a potem wymazuj to, co niepotrzebne w cytacie. //Grażyna
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-07-2009, 11:26 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #16 : 13-07-2009, 07:55 » |
|
Smak surowek z kiszonej kapusty podnosi cebula, szczypior i zielenina. Bardzo smaczna jest surówka ze słodkiej kapusty. Zetrzeć kapustę na jarzynowej tarce, dodać startą marchew, szczypior, zieloną natkę i koperek (nie skąpić), skropić cytryną, dodać szczyptę cukru, dosmakować solą i pieprzem. Można to skropić dobrą oliwą. Nam bardziej smakuje z wiejską śmietaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kroko
|
|
« Odpowiedz #17 : 16-07-2009, 12:29 » |
|
Mam pytanie odnośnie kapusty kiszonej. Czy taka pakowana jest dużo gorsza jakościowo od takiej z beczki ? Pytam bo taka pakowana mi smakuje i nie zawsze z beczki jest dostępna w moim sklepie.
Sam robie bardzo szybkie i smaczne surówki z kapusty kiszonej (płucze w wodzie i odsączam wszystko, siekam, dodaję całą marchewke drobnie utartą na tarce i pół posiekanej cebuli, odrobinę koperku i odrobinę oleju, mieszam aż kapusta nabierze złocistego koloru).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #18 : 16-07-2009, 12:50 » |
|
Ja nie płuczę. To strata cennych substancji. Jeśli za kwaśna można dotrzeć więcej marchwi. Nie kupuję w foliowych workach bo mam wrażenie, że taka kapusta jest zaparzona i z dodatkiem octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #19 : 16-07-2009, 20:05 » |
|
A ja teraz mam pomidory od kolegi, którego mama pokazała mi jak je uprawia. Do kręgu ze studni z wodą wrzuca odchody kur, które biegają po łące, po podwórzu. Wrzuca też liście spadłe z drzew, trawę, czyli to co posprząta z gospodarstwa. Tym je podlewa. Zatem zajadam się pokrojonymi trzema, czterema pomidorami z cebulą, z łychą albo z dwiema łychami kwaśnej śmietany, trochę soli. Dwie takie surówki dziennie teraz, to u mnie norma.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-07-2009, 20:07 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
|