Lady
Offline
Płeć:
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374
|
|
« : 04-04-2008, 22:28 » |
|
Mistrzu jak to jest z tym mlekiem czy Pan uważa ,że można spożywać czy nie?Pytam,bo już się zagubiłam Kiedyś ludzie szczególnie na wsi pili dużo mleka ,gotowanego też ,jedli zacierki na mleku,byli zdrowi i długo żyli.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #1 : 04-04-2008, 22:47 » |
|
Witaj Lady, na str.82 "Oświecenia" znajdziesz takie słowa Mistrza: ".... dla dorosłego ssaka mleko nie jest produktem niezbędnym do życia ... Nie ma wątpliwości, że spożywanie mleka jest zdrowe, ale pod warunkiem, że nie jest ono zbytnio przetworzone..." i dalej do 92 str. na ten temat dalsze informacje. Myślę, że kiedyś mleko nie szkodziło, bo ludzie mieli "nienadżartą" śluzówkę przewodu pokarmowego, a co za tym idzie mniej występowało alergii, nie "topili się" w chemii ... Pozdrawianki,
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Lady
Offline
Płeć:
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374
|
|
« Odpowiedz #2 : 04-04-2008, 22:51 » |
|
Dziękuję za odpowiedź jestem na etapie pierwszego tomu Oczyszczanie ,ale muszę nabyć kolejne.Zresztą chyba muszę wszystkie kupić ,bo te co miałam poszły w świat.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #3 : 04-04-2008, 23:02 » |
|
Oby wiedza w nich zawarta "zaszczepiła przeciwko głupocie" i przyjęła się, wtedy powiesz, że było warto,
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #4 : 05-04-2008, 10:50 » |
|
Myślę, że kiedyś mleko nie szkodziło, bo ludzie mieli "nienadżartą" śluzówkę przewodu ... i nie mieli "alaktazji" jako noworodki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-12-2009, 13:31 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Maja
|
|
« Odpowiedz #5 : 05-04-2008, 14:47 » |
|
A propos mleka - myślę, że warto zapoznać się z tekstem pt:" Pij mleko bedziesz kaleką" (wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lady
Offline
Płeć:
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374
|
|
« Odpowiedz #6 : 05-04-2008, 15:38 » |
|
O mleku z kartonu to ja wiem ,ale chodzi mi o wiejskie.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
hajdi
|
|
« Odpowiedz #7 : 05-04-2008, 16:14 » |
|
O mleku z kartonu to ja wiem ,ale chodzi mi o wiejskie. Ludzie mieszkający na wsi i pijący mleko krowie od dzieciństwa mogą je pić nadal. Jeżeli jednak mieszkasz w mieście i jesteś którymś tam pokoleniem mieszczuchów (tak jak ja) to niestety mleko nie jest dla Ciebie. Po prostu Twój organizm nie umie go strawić Możesz jednak kupować wiejskie mleko i robić samemu jogurty i takie tam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lady
Offline
Płeć:
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374
|
|
« Odpowiedz #8 : 05-04-2008, 16:34 » |
|
Ja mieszkam na wsi od 15 lat i produkuję mleko,moje dzieci piją surowe mleko od początku tzn.od odstawienia od piersi.Mnie surowe nie szkodziło.a zsiadłe to poezja smaku. Teraz na Salvi wyszło najstarszemu ,że ma alergię na nabiał zaczął pić miksturę,ale mleko też pije.Bo się na tym wychował.Te z kartonika ze szkoły ląduje w koszu świat przewrócony do góry nogami.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #9 : 05-04-2008, 17:29 » |
|
20 lat temu jak synek mój był malutki to kupowałam mleko w sklepie w szklanej butelce robiłam z niego ser i stawiałam na kwaśne, kiedy pokazało się mleko w kartonie próbowałam to samo zrobić, ale po dwóch dniach był taki odór, że trzeba to było wyrzucić. Nie twierdzę, że mleko ze sklepu było idealne, ale to w kartonie to jest szajs!
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
hajdi
|
|
« Odpowiedz #10 : 05-04-2008, 17:41 » |
|
kiedy pokazało się mleko w kartonie próbowałam to samo zrobić, ale po dwóch dniach był taki odór, że trzeba to było wyrzucić. Nie może być inaczej. Proces pasteryzacji (UHT ultra high temperature czyli bardzo wysoka temperatura) zabija bakterie. Ponieważ takie mleko jest od razu pakowane do hermetycznych kartonów więc proces rozkładu zwłok (trupów bakterii) jest zatrzymany. Jednak natychmiast po otwarciu kartona rozpoczyna sie na nowo. I ludzie to piją. Brr :zalamany:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #11 : 09-04-2008, 10:30 » |
|
takie mleko jest od razu pakowane do hermetycznych kartonów więc proces rozkładu zwłok (trupów bakterii) jest zatrzymany. Jednak natychmiast po otwarciu kartona rozpoczyna sie na nowo. Temat mleka może się rozwijać bez przeszkód. Posty o maślance i domowym wyrobie masła przeniosłam do działa kulinarnego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gimley
|
|
« Odpowiedz #12 : 30-05-2009, 23:39 » |
|
Ja piję od dłuższego czasu mleko Robico, wydaje się, że wyróżnia się ono pozytywnie wśród innych. Jest sprzedawane w szklanych butelkach i ma przydatność do spożycia kilka dni (!) a nie pół roku jak ten szajs w kartonie. Czy może ktoś z Was pije te mleko ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #13 : 31-05-2009, 00:52 » |
|
Tak ja również uważam że z dostępnych Robico jest najlepsze. Nie wiem jak jego wartości odżywcze i ile w nim substancji szkodliwych ale moim zdaniem w smaku jest najlepsze, przyrównałbym do tego z czasów komuny także w butelce.
Ale czy ono normalnie kwaśnieje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #14 : 31-05-2009, 00:53 » |
|
I już jest jasne, jest to oczywiście mleko pasteryzowane Mikrofiltracja Schemat produkcji mleka ESL z zastosowaniem mikrofiltracji: ZIMNE MLEKO Czyste Filtrowane to pierwsze w Polsce mleko ESL z zastosowaniem mikrofiltracji. To najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka na rynku polskim. ESL - (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) - to metoda produkcji polegająca na wydłużeniu terminu przydatności produktu ponad okres, jaki gwarantuje tradycyjna pasteryzacja tego typu produktów dostępnych w sprzedaży. W przypadku ZIMNEGO MLEKA dzieje się to poprzez poddanie mleka procesowi mikrofiltracji - całkowicie naturalnej (mechanicznej) metodzie oczyszczania przy zastosowaniu membran ceramicznych typu GP a następnie działaniu najniższej dopuszczalnej temperatury pasteryzacji 72oC. Zastosowanie obu tych procesów łącznie (w systemie ESL) gwarantuje ilość mikroorganizmów pozostałych w mleku na znacznie niższym poziomie niż wyłącznie po pasteryzacji tradycyjnej, co pozwala na osiągnięcie 2-tygodniowej trwałości podczas przechowywania w temp. 10oC oraz 5 tygodni przy zachowaniu temperatury 6oC. Opis procesu mikrofiltracji: Zastosowanie mikrofiltracji, przy użyciu membran o wielkości porów poniżej 5 mikrometrów, pozwala na usunięcie z mleka bakterii oraz innych mikroorganizmów, przetrwalników, martwych komórek i innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5% - 99,99% wszystkich bakterii. Gwarantuje to mniejszą liczebność drobnoustrojów i przetrwalników bakteryjnych już na początku procesu termicznego. "Mikrofiltracja daje możliwość obniżenia temperatury pasteryzacji i zachowanie aktywności naturalnych substancji bakteriostatycznych mleka. Zastosowanie samej mikrofiltracji do utrwalenia surowego mleka odtłuszczonego daje efekt w postaci redukcji ogólnej liczby bakterii o 99,91%, bakterii z grupy coli o 4 cykle logarytmiczne, enterokoków o 3 cykle logarytmiczne oraz całkowitą eliminację przetrwalników redukujących siarczyny. Obróbka w wysokiej temperaturze retentatu (5-10% całości mleka) i śmietanki pozwala zmniejszyć w skali przemysłowej liczbę przetrwalników B. cereus aż o 99,95%. Permeat MF musi być jednak łagodnie pasteryzowany, aby zapobiec ryzyku przedostania się bakterii chorobotwórczych do mleka przefiltrowanego. Istotnym celem tej obróbki termicznej jest również inaktywacja naturalnych enzymów występujących w mleku, skracających jego trwałość. Efektem zastosowania procesu pasteryzacji po mikrofiltracji jest zwiększenie redukcji ogólnej liczby drobnoustrojów o 99,99% oraz obniżenie zawartości bakterii z grupy coli o 6 cykli logarytmicznych jak i otrzymanie mleka pasteryzowanego o składzie, właściwościach i cechach organoleptycznych nieznacznie różniących się od mleka surowego."
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-05-2009, 17:56 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gimley
|
|
« Odpowiedz #15 : 31-05-2009, 17:12 » |
|
Laokoon, raz została mi jedna butelka ponad termin przydatności do spożycia, postanowiłem je przetestować jak się zachowa i dość szybko zrobiło się z niego mleko zsiadłe. NIe piłem go jednak, zaznaczam. Rzeczywiście jest pasteryzowane w niższych temperaturach, niestety, w sklepach nie sprzedają mleka prosto od krowy z czyściutkich ekologicznie Alp, więc wyboru za bardzo nie ma Jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Fajnie byłoby gdyby może MIstrz zechciał się na temat tego mleka wypowiedzieć, chociażby na podstwie wyżej wklejonych przez Laokoona informacji. Pozdrowienia Gimley
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #16 : 31-05-2009, 18:20 » |
|
Mistrz zadnego mleka nie zaleca , a juz szczegolnie pasteryzowanego i UHT. Jedyne mleko dopuszczalne wsrod naszego forum to zsiadle z wiejskiego mleka prosto od krowy.
Wrzuc temat mleka do wyszukiwarki to sie sam przekonasz....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #17 : 31-05-2009, 20:19 » |
|
Zdrowy organizm może sobie pozwolić na szklaneczkę zimnego mleka dla smaku Myślę też że w postaci przetworzonej np. budyń, naleśniki czy ciasto też jest normalne żeby spożywać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #18 : 31-05-2009, 20:21 » |
|
Raz w tygodniu dla zdrowego nie powinno to przynieść uszczerbku na zdrowiu.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Jerzy
Offline
Płeć:
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150
|
|
« Odpowiedz #19 : 31-05-2009, 20:48 » |
|
Tylko kto jest zdrowy, oto jest pytanie?
|
|
|
Zapisane
|
Koktajl błonnikowy 15.02.2009
|
|
|
|