Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #40 : 04-06-2012, 10:44 » |
|
To jestem zaskoczona, a dokładnie ubiłeś poszczególne składniki. Przepis z mlekiem ma taką konsystencje twardawą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #41 : 04-06-2012, 11:21 » |
|
Jeśli śmietana była 'sklepowa' , czyli mało tłusta, czytaj: woda, to lody są twarde. Maszynka rzeczywiście nadaje lodom puszystości. Domowe lody (z dobrze tłustej, prawdziwej śmietany) zawsze będą twardawe (bez maszynki) dlatego należy je wyjąc z lodówki trochę wcześniej przed jedzeniem ich (około 10 minut). Kto nie ma maszynki może ją zastąpić wielokrotnym miksowaniem mikserem zamarzającej masy lodowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #42 : 04-06-2012, 12:28 » |
|
To jestem zaskoczona, a dokładnie ubiłeś poszczególne składniki. Przepis z mlekiem ma taką konsystencje twardawą.
No ubiłem, wszystko razem dość porządnie. Śmietankę miałem taką sklepową 30%, na każde jej 100ml wbiłem 1 jajko, posłodziłem trochę cukrem trzcinowym, starłem na tarce laskę wanilii i wtsawiłem wszystko do zamrażalnika
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #43 : 04-06-2012, 12:40 » |
|
Osobno ubijamy śmietane, osobno białka (na sztywno), żółtka z cukrem też dość długo miksować. I dalej do śmietany dod. jajka delikatnie mieszamy, potem białka ubite i bardzo delikatnie mieszamy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #44 : 04-06-2012, 12:52 » |
|
Osobno ubijamy śmietane, osobno białka (na sztywno), żółtka z cukrem też dość długo miksować. I dalej do śmietany dod. jajka delikatnie mieszamy, potem białka ubite i bardzo delikatnie mieszamy.
Dzięki, następnym razem spróbuję osobno wszystko ubijać. Czy na końcu jak mieszam wszystkie składniki mam to robić też mikserem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #45 : 04-06-2012, 12:57 » |
|
Kiedy nie było jeszcze lodówek, lodów się nie zamrażało, tylko okładało lodem z rzek lub jezior, zmagazynowanym w zimie i przechowywanym do końca lata, po czym sezon na lody się kończył.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #47 : 04-06-2012, 13:53 » |
|
Dzięki, następnym razem spróbuję osobno wszystko ubijać. Czy na końcu jak mieszam wszystkie składniki mam to robić też mikserem? Na końcu łyżką i bardzo delikatnie, nie pomyl kolejności, bo to też ważne. Będą takie jak ze sklepu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #48 : 04-06-2012, 15:26 » |
|
Pojemnik chłodzący z takiego urządzenia musi przebywać w lodówce (zamrażarce, min -18C). Kiedy urządzenie jest nowe lub rozmrożone to trwa to 10 godzin przy pojemniku 300ml lub 12 godzin przy pojemniku 600ml. Dlatego zawsze pojemnik trzymamy w zamrażarce, wtedy jest gotowy do robienia lodów. Masę lodową przygotowujemy tak jak w podanych powyżej przepisach (mix śmietany, jaj, cukru, dodatków smakowych...) wlewamy ją do włączonej maszynki. Po 20 minutach mamy gotowe do podania lody. Mam taką maszynkę od kilku lat, mrozi się ciągle... . Może dwa razy córka robiła w niej lody ale chyba nie były rewelacyjne bo coś bym o tym wiedziała... Spróbuję w weekend sama... PS. Wychodzi na to, że Mistrz dał najlepszą receptę na wykonanie lodów.
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-07-2012, 07:45 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049
|
|
« Odpowiedz #49 : 04-06-2012, 23:34 » |
|
Te maszynki działają mniej więcej na zasadzie okładania lodem. Gotowych lodów nie trzeba dodatkowo zamrażać. Podczas chłodzenia masa jest cały czas powoli mieszana, dzięki temu lody są puszyste. Nawet sorbety nie są twarde.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Live
Offline
Płeć:
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 270
|
|
« Odpowiedz #50 : 13-07-2012, 22:04 » |
|
Jak długo można trzymać w zamrażarce takie domowe lody?
Mia, czy śmietana z Twojego przepisu musi być słodka? Zdobyłam wiejską śmietanę, ale ona nie jest słodka jak sklepowa "do ubijania" tylko taka raczej kwaśna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #51 : 13-07-2012, 22:17 » |
|
Ja najdłużej trzymałem lody w zamrażarce dwa tygodnie. Później się skończyły. Wg mnie były dobre tak samo jak na drugi dzień po zrobieniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Live
Offline
Płeć:
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 270
|
|
« Odpowiedz #52 : 14-07-2012, 06:19 » |
|
Dzięki Ernestem, kiedy nareszcie udało mi się kupić śmietanę, jednocześnie pojawiła się możliwość wyjazdu na tydzień... mogła bym najwyżej zrobić te lody przed wyjazdem i wstawić do zamrażarki - a zjedlibyśmy już po powrocie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Live
Offline
Płeć:
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 270
|
|
« Odpowiedz #53 : 21-07-2012, 19:09 » |
|
Lody wyszły smaczne ale nie zupełnie takie jak trzeba: śmietana, białka i zółtka ubiły się dobrze lecz przy łączeniu wszystkich składników razem konsystencja stawała się jakby zważona. W smaku nie czuć było jednak grudek "ściętych" tylko takie maślane - więc może zaczęło się zmaślać...? A po 10 minutach zamrazania kiedy wyjęłam żeby jednak przełożyć do mniejszych kubeczków okazało się, że na wierzchu jest warstwa "pianki" a od połowy do dna warstwa wody... Może miało znaczenie to, ze zamiast cukru dodałam miodu? Albo ciut za długo ubijałam śmietanę? Chociaż sama śmietana wyszła ok. Pewnie jeszcze spróbuję zrobić te lody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fabularasa
Offline
Płeć:
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384
|
|
« Odpowiedz #54 : 10-08-2012, 20:14 » |
|
przepis bazowy:
Skład: żółtka, cukier i śmietanka kremówka, najlepiej 30 %. Proporcje: na 1 żółtko: 1 płaska łyżeczka cukru do ubicia i 100 ml śmietany. Wykonanie: ubić osobno żółtka i osobno kremówkę, połączyć wszystkie składniki.
Na 100 ml śmietany, ile można dodać musu owocowego, żeby nic nie popsuć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #55 : 11-08-2012, 08:14 » |
|
przepis bazowy: Skład: żółtka, cukier i śmietanka kremówka, najlepiej 30 %. Proporcje: na 1 żółtko: 1 płaska łyżeczka cukru do ubicia i 100 ml śmietany. Wykonanie: ubić osobno żółtka i osobno kremówkę, połączyć wszystkie składniki.
Na 100 ml śmietany, ile można dodać musu owocowego, żeby nic nie popsuć? Zacznij od 1/3, czyli 30 ml musu. To na początek, potem zobaczysz, - 'w praniu'
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #56 : 10-09-2014, 12:01 » |
|
Dziś zrobiłem sobie pierwszy raz swoje lody - 10 żółtek, 1l śmietanki 30% i pół szklanki cukru. Trochę pojemnik okazał się przymały przy ubijaniu i wyszły trochę za słodkie, bo jedna śmietanka 200g się nie zmieściła. Pycha i bez żadnych maszynek i innych rzeczy, co prawda podobnie jak innym zrobiły się pół na pół góra piękna puszysta, dół mocno zbity. Wystarczy 10-15 minut, żeby mieć zapas pewnie na pół tygodnia.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
|