monisia
|
|
« Odpowiedz #60 : 15-06-2011, 13:01 » |
|
A moją ulubioną surówką jest jabłko z marchewką i do tego trochę cukru i gotowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #61 : 15-06-2011, 22:06 » |
|
A ja ostatnio zajadam trzy razy dziennie: sałatę zieloną targam na kawałki, rzodkiewkę i kalarepkę trę na tarce, pomidor w kostkę; pieprz, sól, czerwona papryka i oliwa z oliwek. Pycha.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-06-2011, 07:45 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
jo74
|
|
« Odpowiedz #62 : 27-07-2011, 10:25 » |
|
Wiem, że to nie ta pora roku, ale zimą ja robię następującą "surówkę" : - ogórki kiszone pokrojone w grubszą kostkę - cebula (drobna kosteczka) - własnej roboty przecier pomidorowy (zamiast świeżych pomidorów, które zimą są sztuczne) - sól, pieprz i oliwa do smaku. Smakuje właściwie tak samo, jak taka ze świeżymi pomodorami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #63 : 08-10-2011, 22:10 » |
|
Dziś poznałam smak wspaniałej i zdrowej surówki z selera. - seler ścieramy na drobnej tarce lekko solimy z pozostawiamy na pół godziny - następnie dodajemy pieprz ziołowy i majonez
|
|
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Albert75
Offline
Płeć:
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105
|
|
« Odpowiedz #64 : 11-10-2011, 16:59 » |
|
Masz na myśli ten naciowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #65 : 11-10-2011, 17:06 » |
|
Jeżeli ścieramy na tarce, to na 100% korzeń.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #66 : 11-10-2011, 21:57 » |
|
No pewnie, że korzeń... Biały, duży, okrągły.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-10-2011, 16:56 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #67 : 17-11-2012, 18:13 » |
|
SAŁATKA Z CZARNEJ RZEPY, JABŁEK I ORZECHÓW Autor: Tesco
Składniki: 2 czarne rzepy 1 jabłko 30 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 50 ml śmietanki
Sposób przyrządzenia. Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok.
Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz cukrem lub miodem. Jeśli lubisz słodką wersję, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.
Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-11-2012, 17:00 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #68 : 20-11-2012, 12:20 » |
|
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW
- ogórki kiszone. - papryka świeża, - szczypior, - oliwa z oliwek, - pieprz. Warzywa pokroić w kosteczkę, popieprzyć, skropić oliwką i gotowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #69 : 23-01-2013, 16:40 » |
|
Polecam przepisy na surówki i sałatki z książeczki pt. "Nie tylko sałatki siostry Leonili", np. ten: SURÓWKA Z MARCHWI, SUSZONYCH ŚLIWEK I JABŁEK3 marchewki, 2 jabłka, 50-100g suszonych śliwek, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok z cytryny. Wystarczy drobno starkować marchewki, jabłka na tarce zacierkowej, dodać pokrojone drobno śliwki i resztę składników. Pyszota .
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-01-2013, 17:50 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #70 : 23-01-2013, 18:11 » |
|
Dobrze jest mieć w lodówce zapas ugotowanej białej drobnej fasoli ( nie popsuje się). Ugotowana może stać w lodówce jako półfabrykat i w każdej chwili można jej użyć do takiej choćby sałatki: SAŁATKA Z BURAKÓW I FASOLI1/2kg buraków, 100g drobnej fasoli, 1 łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Ugotowane buraczki kroimy drobno np. w paski, dodajemy resztę składników, doprawiamy i wcinamy proste, a jakie dobre!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #71 : 23-01-2013, 18:17 » |
|
... a tu wersja z kapustą czerwoną:
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FASOLI
500g czerwonej kapusty, 100g drobnej fasoli, 1-2 duże jabłka, 1 spora cebula, 3-4 łyżki majonezu, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz.
Kapustę drobno szatkujemy (ewentualnie można przelać wrzątkiem jak ktoś woli), jabłka i cebulkę drobno kroimy, dodajemy fasolkę i majonez, doprawiamy. Smacznego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-01-2013, 19:31 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #72 : 24-01-2013, 18:58 » |
|
Do podania przepisu na tą surówkę zainspirował mnie Scorupion, a konkretnie jego wyznanie: Normalnie, odłamuje liście , bo mi się nie chce paprać z surówkami. Zatem dla tych którzy zwykle nie mają czasu (a chcą smacznie i zdrowo zjeść) polecam taką oto surówkę: EKSPRESOWA KISZONA SURÓWKASkładniki:500g białej kapusty 1kg porów 2,5kg jabłek 1,5kg marchewki pęczek koperku 150g soli słoiki Wykonanie:Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na jedną dobę. Po tym czasie odciskamy kapustę z nadmiaru soku. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce zacierkowej. Pory kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem. Surówkę wkładamy do słoików, mocno ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ukiszenia. Uwagi:Choć przy wykonaniu jest trochę obierania i tarcia, naprawdę warto ją zrobić, bo potem mamy naprawdę ekspresowy i zdrowy dodatek do jedzenia - wystarczy wyjąć ze słoika i ewentualnie skropić oliwą z oliwek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 19:30 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #73 : 25-01-2013, 10:08 » |
|
Wariacje z kiszonej kapusty - nieco inne, ale pycha: SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MAJONEZEMSkładniki:
kapusta kiszona marchewka jabłko cebula sól, pieprz majonez (na 0,5kg kapusty ok. 2-3 łyżki) Wykonanie:Dokładnie takie jak w przypadku tradycyjnej surówki z kapusty kiszonej, tyle, że zamiast oliwy czy oleju dodajemy majonez. Uwagi:W ramach wzbogacenia smaku można dodać kilka składników, np. śliwki suszone czy orzechy. Wersja z koncentratem: POMIDOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Składniki:kapusta kiszona ok. 500g cebulka natka pietruszki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, szczypta cukru, ewentualnie kminek. Wykonanie:Tradycyjne, jak w przepisie powyższym, tyle, że zamiast majonezu dajemy koncentrat.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-01-2013, 20:58 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #74 : 23-02-2013, 13:38 » |
|
Dla eksperymentu dobry miesiąc temu zmieliłam orzechy laskowe i połączyłam je ze startą marchewką i do teraz służy mi jako "słodycz".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #75 : 03-03-2013, 15:48 » |
|
SURÓWKA Z KAPUSTY
Składniki: - biała kapusta - marchew - pietruszka korzeń - pietruszka zielona - pora - suszone pomidory (z własnej spiżarni) - miód, ocet jabłkowy, olej z lnianki tłoczony na zimno.
Sposób przyrządzenia Wszystkie skłaniki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i zieloną pietruszkę pokroić. Przyprawić miodem octem i olejem. Odstawić na ok. 20min.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-03-2013, 16:04 wysłane przez Barbarka15 »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Cykoria
|
|
« Odpowiedz #76 : 21-04-2013, 21:29 » |
|
Surówka z kapusty pekińskiej:
Kapustę kroimy w cienkie paski, wrzucamy do miski, posypujemy lekko solą i ugniatamy mocno rękoma tak, aby puściła sok. Dorzucamy startą na średnich oczkach marchew i starte jabłko (jabłko warto skropić lekko sokiem z cytryny, zapobiegnie to jego czernieniu). Surówkę polewamy niewielką ilością wody osłodzonej miodem (ilość miodu wedle uznania, jeśli mamy bardzo słodkie jabłka to możemy zrezygnować z miodu). Całość skrapiamy olejem (ja używam oleju z pestek winogron), mieszamy i gotowe. Surówka idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania.
|
|
|
Zapisane
|
"Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz." JK
|
|
|
Agnieszka_13
|
|
« Odpowiedz #77 : 02-05-2013, 17:33 » |
|
To ja też dorzucę swoje surówki:
1. marchew utarta na grubych oczkach, por pokrojony w cienkie półplasterki - można pokropić go sokiem z cytryny, trochę majonezu wymieszanego ze śmietaną,
2. seler i ogórek kiszony utarte na grubych oczkach, sos j.w.,
3. burak ugotowany w skórkach i utarty ogórek kiszony, ta surówka nie potrzebuje żadnego sosu,
4. utarta na grubych oczkach marchew, czarne oliwki i vinaigrette.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #78 : 12-05-2013, 21:33 » |
|
SAŁATKA POMIDOROWA
Składniki: - 40 dag pomidorów - 150 ml śmietanki (można mniej, zależy od gustu) - 10 dag rzodkiewek - szczypiorek - sól, pieprz
Przyrządzenie: Warzywa przemyć, pokroić drobno i wszystko połączyć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #79 : 12-05-2013, 21:39 » |
|
SAŁATKA PIECZARKOWA
Składniki: - 40 dag pieczarek - trzy nieduże ogórki konserwowe - cebula - 3-4 łyżki majonezu - jedna łyżka soku z cytryny - pół pęczka szczypiorku - ząbek czosnku - sól
Sposób przyrządzenia: Pieczarki wyparzyć i następnie gotować trzy minuty. Odcedzone poszatkować i połączyć z pokrojoną w kostki cebulą i pokrojonymi w kostki ogórkami. Dodać sok z cytryny, majonez, rozgnieciony czosnek i sól. Na koniec posypać cienko posiekanym szczypiorkiem i wymieszać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|