Yuppie
|
|
« : 23-11-2016, 18:54 » |
|
Zakładam nowy wątek, z racji tego, że pod hasłem "bezglutenowa pizza" nie ma na forum nic. Zaczęłam eksperymentować z przepisami, poniżej link i zdjęcia do jednej z prób: http://puszka.pl/przepis/7324-bezglutenowa_pizza_z_kaszy_kukurydzianej.htmlCiasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte. Poszukuję przepisu na sprawdzone już ciasto bądź proszę Was o pomoc w jego stworzeniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-12-2017, 20:44 wysłane przez Poziomek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #1 : 24-11-2016, 17:49 » |
|
Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego. Spróbuj z mąki gryczanej i drożdzy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Goździk
|
|
« Odpowiedz #3 : 30-11-2016, 14:59 » |
|
Ja robiłam z kalafiora surowego. Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką. Spód się nie trzymał. Wydaje mi się, że dałam za dużo kalafiora. Ogólnie warte uwagi i próbowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151
|
|
« Odpowiedz #5 : 01-12-2016, 18:57 » |
|
Najlepsze jest pizza klasyczna
Czy czytałeś post autorki, która założyła wątek? Czy tylko tak "palnąłeś" sobie post, żeby był kolejny? Yuppie zależało na pizzie bezglutenowej, a ten przepis, który tak zachwalasz ma: Składniki ciasta: - mąka tortowa - dobrej jakości (2,5 szklanki + łyżka) Bądź więc tak miły i znajdź coś równie ciekawego, ale tym razem już bez glutenu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krzysztov
|
|
« Odpowiedz #6 : 02-12-2016, 07:51 » |
|
Tak czytałem post autorki a także: "Ciasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte." "Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego" "Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką."
Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że z dietą bezglutenową jest podobnie jak z dietą Dukana. Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne. Chcesz zjeść pizzę to zjedz prawdziwą pizzę, chcesz jeść bezglutenowo to nie jedz potraw, gdzie podstawa to mąką i jakiekolwiek jej zastępowanie przyniesie efekt jak w cytowanych wypowiedziach z tego wątku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 13:09 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Shadow
Offline
Płeć:
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558
|
|
« Odpowiedz #7 : 02-12-2016, 09:35 » |
|
Ja nigdy nie próbuję żadnych kombinacji i zastępowania produktów zakazanych tymi dozwolonymi, bo jem raczej prosto aż do bólu, ale czemu krytykujesz takie zastępowanie u innych, skoro w wielu przypadkach to się sprawdza? Jak np. zastąpienie panierki zmielonymi nasionami z KB. Bez mąki piecze się trochę inaczej i trzeba się przestawić więc na początku nie zawsze wychodzi, ale uwierz mi, nawet chleb można upiec samemu bez glutenu i będzie bardzo dobry. Pizze też się da, kwestia zdolności kulinarnych a nie samej mąki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 13:10 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #8 : 02-12-2016, 10:46 » |
|
Soję z gnatami też nazywają kiełbasą. Pizza to pizza, a nie wyrób pizzopodobny. Jak ktoś musi udziwniać jedzenie, bo inaczej nie smakuje, to niech udziwnia, ale po co bełtać nazewnictwo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krzysztov
|
|
« Odpowiedz #9 : 02-12-2016, 14:04 » |
|
Scorupion - kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza. Shadow - ja nie krytykuję wszelkich urozmaiceń w kuchni, ale nie marudźmy, że kiełbasa bez mięsa nie smakuje jak kiełbasa, że pizza bez glutenu i "ciasto nie jest niezbyt zwarte" albo pizza "była bardziej zapiekanką". Nazewnictwo na portalach wprowadza w błąd, a potem ludzie są zawiedzeni. Na stronach bezglutenowych powinni pisać "pizzopodobna" i nikt by nie miał pretensji, że smakuje jak kalafior.
Pisz po polsku!!! Nie będę wciąż poprawiać Twoich postów - kolejne takie niechlujnie napisane będą lądować w dziale do poprawek albo w koszu. //ArtComp
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 15:50 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #10 : 02-12-2016, 14:25 » |
|
I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie? Jak nie macie pomysłu i chęci na zrobienie pizzy bez glutenu to po co pisać w tym wątku? Dla nas jest to pizza i tyle, a że z innej mąki to co z tego? Żona taką zrobiła i mi smakowała bardziej niż ten badziew co się teraz robi w lokalach.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Shadow
Offline
Płeć:
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558
|
|
« Odpowiedz #11 : 02-12-2016, 14:54 » |
|
Mi nie chodziło w ogóle o nazewnictwo tylko samo zastępowanie tego typu produktów i cytowane przez Ciebie wypowiedzi, że gdzieś tam komuś nie wyszło albo mu nie smakowało to jest to zło i tyle. Nazewnictwo to kwestia zmiany tytułu na "Pizza bezglutenowa" i tyle. Do tego stwierdzenie: "Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne." to bardzo subiektywna ocena, bo jedni jedzą ślimaki, inni robaki i mówią, że im smakuje wiec jak to się ma do podstawy ciasta z kalafiora. To co komuś smakuje a co nie, to tylko jego własny, wyrobiony smak. Sam tego nie robię i nie popieram, jeśli ktoś do zdrowia dopiero dąży, bo takie kombinacje to rzecz zbędna dla organizmu w czasie zdrowienia, ale uważam, że jak ktoś chce tak robić i będzie mu to smakować, to niech sobie robi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #12 : 02-12-2016, 14:57 » |
|
I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie?
Musiałem się podzielić, bo wszędzie następuje degrengolada pojęć. Scorupion kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza.
Spotkałeś się kiedyś z taką figurą stylistyczną jak porównanie? A jeszcze memento dla osób chorych - szybciej można wyzdrowieć, kiedy nie urozmaicamy zanadto jedzenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 15:25 wysłane przez Scorupion »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bachna
|
|
« Odpowiedz #13 : 02-12-2016, 22:58 » |
|
Zrobiłam parę razy pizzę na cieście biszkoptowym z mąki gryczanej.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, połączyłam z pianą. Delikatnie wymieszałam z mąką gryczaną (mąki trochę więcej niż na tradycyjny biszkopt). Ciasto rozprowadzam dość cienko. Podpiekam chwilę. Potem nakładam sos pomidorowy (cebula, czosnek podsmażone, do tego obrane i pokrojone drobno pomidory, zioła prowansalskie; to razem chwilę smażone). Na sos dodatki jakie kto lubi i ser żółty. Zapiekam to wszystko kolejną chwilę i gotowe.
Moim domownikom smakowała, zwłaszcza dzieciom. Chleb piekę gryczany. I tylko z takim bierzemy kanapki do pracy i szkoły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bachna
|
|
« Odpowiedz #14 : 10-12-2016, 22:26 » |
|
Na dużą blachę do piekarnika: 3 jaka - oddzielnie białka i żółtka, szczypta soli, powiedzmy 4 - 5 łyżek mąki gryczanej. Mąkę dodaję na oko wg gęstości.
Jeśli chodzi o chleb to mielę na mąkę ok. 50g siemienia i 450g kaszy gryczanej. Do tego 1,5 łyżeczki soli. Jeśli mam to dodaję do tego ok. 100g zakwasu gryczanego. Jeśli nie to dodaję trochę (powiedzmy 3/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych), 1 saszetkę drożdży (warto je trochę rozpuścić w ciepłej wodzie). Można dodać różne dodatki np. 2 łyżki czarnuszki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było gęste, ale dawało się mieszać łyżką. Po wymieszaniu wkładam do blaszki i do piekarnika na ok. 20 min w temp. 60st. Gdy urośnie zwiększam temp. do 220st. na ok. 20min, po czym zmniejszam temp. do 190st. i piekę jeszcze 50min. W wersji z samym zakwasem i bez drożdży chlebek musi leżakować przez cały dzień lub noc w cieple. I dopiero potem go pieczemy. Jest bardziej zbity niż z drożdżami, ale ja taki bardzo lubię. Przepis na zakwas gryczany wyszukałam w internecie i dlatego nie piszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Cykoria
|
|
« Odpowiedz #16 : 08-10-2020, 09:11 » |
|
A ja polecam pizzę z tego przepisu: https://m.youtube.com/watch?v=sKXiqZLhWMwW smaku i fakturze bardzo podobna do tradycyjnej. Robiłam wielokrotnie i mam kilka uwag. Na podane proporcje dodaję płaską łyżeczkę soli. Używam ziemniaków, które nie są bogate w skrobię, więc daję ich trochę mniej niż autorka i dosypuję w zamian łyżkę mąki ziemniaczanej. Im dłużej się wyrabia to ciasto, tym bardziej lepkie się staje i trudniej się z nim pracuje, więc polecam wyrabiać tylko do połączenia składników. Jeśli jednak komuś wyjdzie klejące to nadal uda się smaczna pizza, bez obaw. Zazwyczaj robię z 1,5 podanej w przepisie porcji. Wychodzi z tego 8 pizz o średnicy ok 15cm, które piekę na dwóch blachach o wymiarach 33x37cm jednocześnie (w połowie czasu pieczenia zamieniam blachy miejscami). Łatwiej pracuje się z taką małą pizzą niż dużą. Formując pizzę pracuję bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier posypuję mąką ryżową, wcieram mąkę w ręce, robię kulkę z ciasta, kładę ją na papierze w miejscu gdzie docelowo będzie się piekła. Ciasto spłaszczam i delikatnie rozgniatam palcami na boki tak, aby uzyskać kształt okrągły. Jak wyczuwam pod palcami że ciasto w danym miejscu jest lepkie to zatapiam palce w mące, trzeba tę czynność powtarzać wielokrotnie. Nie polecam wałkować ciasta. Piekę w 250st 8min, potem zamiana blach i znów 8min pieczenia.
|
|
|
Zapisane
|
"Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz." JK
|
|
|
|