Dandi
|
|
« : 29-01-2013, 17:25 » |
|
Jaką, najlepszą i najzdrowszą śmietanę poleca nurt Biosłone? Taką, która można kupić w sklepie i taką, którą można zrobić samemu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #1 : 29-01-2013, 17:38 » |
|
Zadałeś pytanie i sam na nie sobie odpowiedziałeś. W dodatku założyłeś nowy wątek. Czy ja to rozumiem? Nie rozumiem.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Travis
|
|
« Odpowiedz #2 : 29-01-2013, 17:44 » |
|
Ja jestem zwolennikiem gęstej, dobrze ukwaszonej, wiejskiej śmietany ~30%. W smaku i konsystencji tak wspaniałej, że można bez problemu zjeść pół litra za pomocą łyżeczki. Odnośnie dostępności takowej - prywatne dostawy od zaprzyjaźnionych ludzi ze wsi, lub rynek.
PS. Ktoś z Trójmiasta ma prywatne źródło?
Dodano:
Pierwszy post rzeczywiście jest bzdurny, świadczy braku zrozumienia najistotniejszych rzeczy. Przecież nurt Bosłonejski nie jest od polecania "najzdrowszej" śmietany, wiadomo za to, jaki w ogóle produkt można śmietaną nazwać. Dlatego też, poszukiwanie pewnych produktów na sklepowych półkach jest stratą czasu, gdyż to jedna wielka hochsztaplerka. Tyczy się to szczególnie nabiału, który hodowany jest w probówkach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-01-2013, 18:22 wysłane przez Travis »
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #3 : 29-01-2013, 18:22 » |
|
Można by zapytać: czy w sklepie w ogóle można dostać dobrą śmietanę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #4 : 29-01-2013, 18:31 » |
|
Temat nie uważam za bzdurny. Przecież można podyskutować na temat śmietany, nie ma takiego otwartego wątku. Jaką ją dobrze zrobić? Jaka jest najlepsza? I czy rzeczywiście można w ogóle kupić dobrą śmietanę w sklepach? Jeżeli tak to, jaką? Taki był zamysł tematu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-01-2013, 18:35 wysłane przez Dandi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375
|
|
« Odpowiedz #5 : 29-01-2013, 19:58 » |
|
Ja niestety kupuję w sklepie: http://społem24.pl/kategorie/supermarket/0/0/produkt/110/maluta_smietana_18__400_g Wydaje mi się, że jak na sklepową jest całkiem niezła - przynajmniej jeśli chodzi o smak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #6 : 29-01-2013, 20:10 » |
|
Jaka jest najlepsza? I czy rzeczywiście można w ogóle kupić dobrą śmietanę w sklepach? Jeżeli tak to, jaką?
Nie ma jednej prawdziwej odpowiedzi. Regionalne mleczarnie mają nieduży zasięg, więc co ci po naszych radach. Ja kupuję śmietanę butelkowaną 30%. Nie mam pojęcia, czy gdzie indziej można jeszcze taką nabyć. Szukaj, testuj i daj znać, jak ci idzie:-)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #7 : 29-01-2013, 21:23 » |
|
Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poszukująca
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546
|
|
« Odpowiedz #8 : 29-01-2013, 21:32 » |
|
Ja też kupuję w szklanych butelkach i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, kiedyś kupiłam prawdziwą ze wsi i smakiem ta druga się nie różniła, była tylko ciut tłuściejsza. Dla porównania pasteryzowana z kubeczka ma całkiem inny smak, jest mdła i robiło mi się niedobrze po jednym łyku. Poza tym ta w szklanej butelce jak kupimy świeżą jest ze dwa dni słodka, a potem gęstnieje coraz bardziej i z każdym dniem jest coraz smaczniejsza (-: Tak więc najpierw do kawy czy deseru, a później do zupy lub surówki.
|
|
|
Zapisane
|
Poszukująca
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #9 : 29-01-2013, 22:06 » |
|
Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi. http://www.klimeko.pl/pr1.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #10 : 30-01-2013, 10:41 » |
|
Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.
Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #11 : 30-01-2013, 11:05 » |
|
Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi. http://www.klimeko.pl/pr1.htmlWhena a gdzie kupujesz tą śmietanę? Sklep naziemny czy internet?
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-02-2013, 10:59 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #12 : 30-01-2013, 11:25 » |
|
Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.
Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane. Prowadziłam na ten temat korespondencję z producentem. To jest z całą pewnością śmietana homogenizowana, nie ma obowiązku umieszczania takiego oznaczenia na opakowaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #13 : 30-01-2013, 12:11 » |
|
Cytat od: Whena Wczoraj o 22:06 Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi. http://www.klimeko.pl/pr1.htmlWhena a gdzie kupujesz tą śmietanę?. Sklep naziemny czy internet? Kupuję w Piotrze i Pawle, albo w kilku innych sklepikach w Łodzi, które mają produkty Klimeko. Można je kupić np. w Manufakturze w Organic Farma Zdrowia, albo na Placu Barlickiego w sklepie ze zdrową żywnością, lub na Zielonej w podobnym sklepie. Przykładowe linki: https://www.e-piotripawel.pl/zakupywroclaw/towar/smietana-18/228084/?marka=Klimekohttp://jedzmyzdrowo.pl/show/545,%C5%9Amietanka-18
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-01-2013, 12:20 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #14 : 30-01-2013, 12:20 » |
|
Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.
Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane. Prowadziłam na ten temat korespondencję z producentem. To jest z całą pewnością śmietana homogenizowana, nie ma obowiązku umieszczania takiego oznaczenia na opakowaniu. Pięknie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #15 : 30-01-2013, 12:53 » |
|
Na pocieszenie dodam fragment owej korespondencji z Malutą: "nie homogenizujemy mleka kierowanego do produkcji na sery, twarogi, serki homogenizowane, śmietanki kremowej 30% tł i oczywiście śmietanki do produkcji masła".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #16 : 30-01-2013, 13:20 » |
|
Wyroby firmy Klimeko są robione z niepasteryzowanego mleka i są godne polecenia, ale ta cena.
Z tańszych produktów kupuję czasem śmietanę JOGO z łódzkiej mleczarni. Ona jest pasteryzowana, ale nie ma żadnych innych nieciekawych dodatków. http://www.jogo.com.pl/pl/produkty/Smietana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #17 : 30-01-2013, 19:45 » |
|
A jednak Klimeko jest pasteryzowana, jak informuje producent. Nie wiedziałam, w sklepie w Brwinowie poinformowano mnie, że jest z niepasteryzowanego.
Bo to takie przekręty dla frajerów - śmietanę robią z niepasteryzowanego mleka (o czym piszą), a potem ją pasteryzują (o czym nie wspominają). Niemniej jednak śmietana może być pasteryzowana, jako mniejsze zło, byleby nie była homogenizowana, bo to patologia.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #18 : 30-01-2013, 21:00 » |
|
Czasami kupuję masło i śmietanę w małej mleczarni, kiedyś zapytałam czy twaróg jest robiony z mleka pasteryzowanego, i usłyszałam, że całe skupowane mleko jest najpierw pasteryzowane i odgazowywane, dopiero później trafia na produkcję.
Bez pasteryzacji i odgazowania śmietana, mleko, ser miałyby okropny zapach, dlatego że rolnicy karmią krowy kiszonkami. Jeśli w małej mleczarni najpierw jest pasteryzacja, to w dużych tym bardziej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #19 : 06-02-2013, 20:31 » |
|
Ja używam śmietany 22% z Piątnicy, piszą, że jest bez żadnych dodatków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|