A właśnie miałam zakładać wątek o pestkach.
Więcej o witaminie B17 i leczeniu raka:
http://www.eioba.pl/a93247/witamina_b17_amigdalina_amygdalina_laetrile_letril_to_lekarstwo_na_rakaSkazany za pestki moreli, wyleczył się z raka, pozwała go firma farmaceutyczna, trawił do więzienia ponieważ uważał, że wyleczyły go pestki, w Stanach witamina B17 jest zabroniona, podobno:
http://www.youtube.com/watch?v=RwLZpTx-GzcZainteresowały mnie te pestki.
Wczoraj, Pani, która przychodzi do nas w ramach SUO powiedziała mi, że można wydłubywać z pestek śliwki taką małą pestkę i stosować ją tak, jak migdały (pomysły pani Ewy Dąbrowskiej). Skosztowałam, smak ma gorzki i mocno migdałowy. Jest tylko jedna sprawa - trujące substancje zawarte w pestkach, które mają je chronić przed szkodnikami. Są one zawarte w pestkach jabłka, śliwek, wiśni, czereśni. A zapach gorzkich migdałów ma - kwas pruski.
Idą śladem pestek:
Przygotowując śliwki marynowane lub w sosie własnym, powinniśmy pamiętać, żeby usunąć z nich pestki, które zawierają amygdalinę, mającą w swoim składzie silną truciznę – kwas pruski. Leżakujące przez kilka miesięcy śliwki z pestkami w zalewie octowej lub syropie już nie są źródłem zdrowia.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090918/ZDROWIE/760000820Pestki moreli zawierają kwas pruski
http://www.pestki-moreli.pl/pestki-moreli-o_pestkach.htmlSpośród około 50 związków cyjanogennych wytwarzanych przez rośliny, można wymienić: amigdalinę C20H27NO11 (migdały), prunazynę (tarnina, czeremchy, wiśnia, czereśnia), sambunigrynę (bez czarny, bez hebd, bez koralowy), linamarynę C10H17NO3 (lnica, len), lotaustralinę (koniczyna), factor Lathyrus (groszek) (...).
Jak wiadomo cyjanowodór i jego sole należą do najsilniejszych toksyn. Wykazują one silne powinowactwo do układu żelazowo-porfirynowego enzymów oddechowych. Blokują więc funkcję enzymów oddechowych. Cyjanowodór może łączyć się z hemoglobina tworząc cyjanohemoglobinę. (...)
Śmiertelna dawka HCN dla człowieka wynosi około l mg/kg masy ciała.
http://luskiewnik.webpark.pl/biochemiapwsz2002.htmW przyrodzie spotyka się duże ilości cyjanowodoru w niektórych gatunkach fasoli, w korze wiśni oraz w pestkach różnych owoców ; brzoskwiń, moreli, wiśni, jabłek, śliwek, a zwłaszcza gorzkich migdałów. Jeden gorzki migdał zawiera około 1 mg cyjanowodoru, toteż spożycie 50-60 tych migdałów może spowodować śmierć człowieka. Jednorazowa dawka śmiertelna HCN wynosi ok. 50 mg. Jedna kropla cyjanowodoru w stanie płynnym, wprowadzona do rany, powoduje śmierć. (...)
Okazało się, że krystaliczny cyjanek potasu został unieszkodliwiony przez cukry zawarte w potrawach i w winie (portwein), które zawiera ok. 9 % cukru, a to wskutek utworzenia się nitryli. Podobny proces zachodzi w ustroju.
http://www.kryminalistyka.wortale.net/art.php?art=52No i rodzi się we pytanie, czy warto jeść pestki śliwki, czy wszystko zależy od ilości, ciekawe czy pestki znalazłyby pozytywne zastosowanie w przypadku raka lub innych "nieuleczalnych" chorób?