Kolejny "chlebek", który wychodzi puszysty i miękki. Mój miał posmak jajeczny, więc następnym razem dodam zioła, wtedy przejmie aromaty i będzie smaczniejszy. Myślę, że dzieciom może posmakować, bo jest mięciutki jak ciasto.
" jajka – 7 większych albo 8 średnich
starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka
masło klarowane (przepis albo zwykłe lub oliwa z oliwek) – pół szklanki
mąka kokosowa – 1/3 szklanki (sprawdź ceny albo kup)
mąka lniana – 1/3 szklanki (sprawdź ceny albo kup)
pestki z dyni – 1/4 szklanki
ocet jabłkowy – łyżka
soda oczyszczona – łyżeczka (sprawdź ceny albo kup)
sól – łyżeczka (kłodawska albo himalajska)
przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie
Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce, musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się dobrze odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia.
W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem)."
http://paleosmak.pl/chleb-paleo-z-warzyw-niskoweglowodanowy/