Tytuł: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 05-02-2017, 13:37 Co wychodzi taniej - zakup gotowego w ilości kilku/kilkunastu sztuk (dla zredukowania ceny wysyłki), np.:
http://allegro.pl/ocet-jablkowy-prawdziwie-domowy-0-5l-i6704909254.html czy domowa produkcja wg przepisu z Biosłone? Czy różnica kosztów jest duża? Czy sklep Biosłone myślał nad wprowadzeniem? Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja Wiadomość wysłana przez: Opiotr 05-02-2017, 14:14 Zrób sam, obierki, cukier i woda nie kosztują majątku :). Najdroższy jest w tym wszystkim pewnie czasem brak czasu.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja Wiadomość wysłana przez: ArtComp 05-02-2017, 14:42 Cytat Przedmiotem aukcji 0,5 litra octu jabłkowego Za 1 litr wyjdzie Ci - bagatela - 17,20 zł. Wg mnie to bardzo dużo... nie mówiąc o tym, że robiąc samemu możesz użyć takiego gatunku jabłek, z których akurat Tobie smakowo będzie "podchodził" najbardziej. Cytat Od 15 lat według ściśle określonej, rodzinnej receptury. Znając metodę jego wytwarzania, nawet dokładając wszelkie sugestie osób z Forum, które robią go od bardzo dawna, stwierdzenie "receptura" jest IMO użyte mocno na wyrost :P. Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja Wiadomość wysłana przez: BaMa 05-02-2017, 14:54 Domowy ocet to cena odrobiny cukru, bo obierki jabłka masz z KB. Masz też pewność składników i jakości produkcji (bez dodatków chemicznych). Czy za ocet jabłkowy z allegro masz taką pewność? Czy na pewno proponuje domowy produkt? Nie zastanawia Was zdjęcie oferty? Piękne tło sadu z jabłkami, a butelki: plastikowa i w przezroczystym szkle. :( A skórka chleba to już problem dla bezglutenowców.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-02-2017, 16:15 Ja bym zdecydowanie brał z allegro. Z żoną robiliśmy własny ocet i poszliśmy z torbami.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 05-02-2017, 16:29 Czy to co sprzedawca napisał nie mija się z prawdą?
Cytat Do produkcji mojego octu jabłkowego używane są CAŁE JABŁKA. Taki ocet zawiera o wiele więcej wapnia, fosforu, potasu oraz innych minerałów i leczniczych substancji organicznych. Do produkcji takiego octu używa się znacznie mniej cukru i wody niż w przypadku octu wyrabianego z samych skórek. Ocet taki ma piękną jasnopomarańczową barwę i niezwykły bukiet, a kwasowość wynosi 2,5-4% w zależności od pory roku i gatunku jabłek. Natomiast: Cytat od: http://portal.bioslone.pl/porady-medycyny-ludowej/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy. Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 05-02-2017, 16:43 Tutaj
Cytat od: http://allegro.pl/ocet-jablkowy-0-5l-i6697992303.html wyrabiany z obierek jabłkowych i gniazd nasiennych, zakładając, że informacje są prawdziwe: Cytat Na zrobienie litra octu potrzeba obierek i gniazd z co najmniej 2kg jabłek. Średnia cena 1kg jabłek to wg http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/jablka-polskie-na-wage-1-kg,33.html 2.45 zł. Czyli do produkcji 0.5L potrzeba jabłek za 2.45. Natomiast ocet 8.75zł. + przy 6 sztukach 2.5 zł za wysyłkę. Czyli 11.33zł. Więc zakup wychodzi ponad 4 razy drożej niż produkcja. Nie licząc cen butelek, szkła, pracy, czasu. Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Shadow 05-02-2017, 21:30 Ten wątek to tak serio? Nawet gdyby gotowy ocet był 4x tańszy, to się nie opłaca, ze względu na jakość.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Savage7 05-02-2017, 21:41 Kolega Xemonoj mnie jednak zadziwia, znajduje temat do dyskusji tam gdzie ja bym się tego nie spodziewał. I w dodatku sam dochodzi do racjonalnych wniosków. Brawo, mózg wyglądem powinien przypominać orzecha włoskiego a nie piłeczkę pingpongową.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Udana 06-02-2017, 11:45 Jak Xemonoj zadaje pytanie, to naprawdę trzeba się głęboko zastanowić o co chodzi.
Na tym forum i na Portalu na temat octu jabłkowego było napisane już wszystko, więc po co dyskutować o oczywistych oczywistościach? Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 06-02-2017, 12:12 Nie mogłem znaleźć miejsca w którym byłoby porównanie kosztów między produkcją własną a kupnem domowego.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Shadow 06-02-2017, 12:43 Jak napisałem wcześniej, koszta nie mają znaczenia, gdyż jakość samodzielnie wykonanego octu jest 100x lepsza niż jakiegokolwiek kupnego.
Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 06-02-2017, 12:59 Shadow, ja wiem o tym, chciałem jedynie wiedzieć czy duża jest różnica w kosztach między wyprodukowaniem samemu, a kupnem wyprodukowanego w domowy sposób przez kogoś.
Bo od początku mówię o occie nie takim jaki przeznaczony jest do sprzedaży w sklepach, biofood, ekologiczny itp, tylko tak jak w linku na aukcji z pierwszego postu - ktoś produkuje domowy, samodzielnie i go sprzedaje. Tytuł: Odp: Kupno czy produkcja? Wiadomość wysłana przez: Luciano 06-02-2017, 14:10 No i sobie sam policzyłeś jak wyglądają koszty, więc po co temat zakładać? Ten "domowy" sposób sprzedającego odbiega znacznie od naszego, sprawdzonego sposobu. Z tego powodu przedmówcy mają rację pisząc, że choćby kupny ocet był tańszy (a nie jest) to i tak nie warto go nabywać, lecz wyprodukować prawdziwy ocet samemu.
|