Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Diety i kuracje wg Biosłone => Wątek zaczęty przez: Pdg 22-05-2018, 07:21



Tytuł: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Pdg 22-05-2018, 07:21
Witam można jeść płatki owsiane bez glutenu np na śniadanie osoba która leczy Candide  z nietolerancją glutenu, jak niby producent pozbywa  sie glutenu w płatkach owsianych ?


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 22-05-2018, 07:51
A gdzie żegnam?


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Kalina 22-05-2018, 10:32
Owies jest bez glutenu, zanieczyszczenie glutenem jest w wyniku produkcji i przetwarzania.

Oznaczenie "bez glutenu" produktu zanieczyszczonego skutkuje bardzo wysoką karą, więc raczej można wierzyć.


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Shadow 22-05-2018, 10:56
Pierwsze słyszę, że owies jest zbożem bez glutenu?


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Kalina 22-05-2018, 19:07
Cytat
Gluten- o czym tak naprawdę mowa?

Co tak właściwie kryje się pod pojęciem glutenu? Otóż jest to mieszanina białek roślinnych zawierających prolaminy występujących naturalnie w ziarnach takich zbóż jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina) oraz jęczmień (hordeina). Znajduje się we wszelkich przetworach oraz produktach zawierających te zboża. Nadaje on elastyczność oraz lepkość ciastom co można łatwo zaobserwować podczas zagniatania mąki pszennej z wodą.

Oprócz zbóż będących źródłem tej substancji na diecie bezglutenowej zabrania się również spożywania tzw. „zwykłego owsa” oraz wszystkich produktów z jego dodatkiem. Dlaczego? Owies co prawda nie zawiera typowych białek tworzących gluten, lecz może być nimi silnie zanieczyszczony, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasz, płatki czy otręby.
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/owies-a-dieta-bezglutenowa.html


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Asia61 22-05-2018, 19:20
Z tego co pamiętam, tak na już, owies zawiera aweniny, które są bardzo podobne do glutenin. Więc właściwie ....wsio ryba. To szkodzi i to szkodzi. Mimo, że się nie nazywa gluten.


Tytuł: Odp: Płatki owsiane bez glutenu
Wiadomość wysłana przez: Shadow 23-05-2018, 00:54
Faktycznie, trochę mój błąd gdyż jeśli chodzi o ścisłość, to faktycznie czysty owies glutenu nie ma, ma aweniny, które szkodzą w zasadzie tak samo. Jednak taki czysty owies jest trudno dostępny. Hodują go gdzieś na specjalnej uprawie w Finlandii i kontrolują na każdym etapie.