Artykuł, jak i wątki na forum oczywiście już przeczytałem. Chociaż przeczytać, a zrozumieć, to dwie różne rzeczy.
EDIT:
Wyczytałem jakiś czas temu, że po jednorazowym zjedzeniu dużej ilości cukrów ilość drożdzaków gwałtownie wzrasta, ale i stosunkowo szybko zostaje wyrównana. Do tego głównym czynnikiem warunkującym ich populację jest ilość pożywki, a Dieta Prozdrowotna trwa aż 3 tygodnie.
Kojarząc fakty dochodzę do wniosku, że do drożdzycy jelita prowadzi raczej regularność, a nie ,,jednorazowy wybryk". Czyli to inne bakterie tak wolno zwiększają ilość, dobrze rozumiem?
,,W normalnych warunkach istnieje homeostaza, czyli dynamiczna równowaga ilościowa drobnoustrojów zasiedlających jelito grube. Wystarczy jednorazowe zwiększenie ilości pożywki, na przykład zjedzenie dużej ilości owoców, by ilość drożdżaków gwałtownie wzrosła i wystąpiły typowe objawy drożdżycy jelit. Jeśli był to jednorazowy incydent, to homeostaza drobnoustrojów jelitowych zostaje szybko przywrócona i objawy drożdżycy jelit ustępują samoistnie. Inaczej rzecz ma się, gdy nadmierne ilości pożywki drożdżaków trafiają do jelita grubego systematycznie."
Ciekawi mnie tylko, ile to ,,szybko". Czy to kwestia kilku dni?