Niemedyczne forum zdrowia
16-05-2024, 08:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Placki z komosy ryżowej - Quinoa.  (Przeczytany 7928 razy)
Euroscan
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 09.06.2011
Skąd: Legnica, Wrocław
Wiadomości: 145

« : 10-08-2011, 16:34 »

Składniki:
1 szklanka ziaren komosy ryżowej
1 mała cebula
3 łyżki mąki ryżowej
1 jajko całe
3 łyżki chudego twarogu
3 szklanki wody
pieprz, sól.
Wykonanie:
Ziarna komosy należy dość dokładnie wypłukać w bieżącej wodzie, aby się pozbyć goryczki z saponiny.
Do gotującej się wody wsypać ziarna komosy ryżowej, gotować około 15 - 20 minut, po ugotowaniu pozostawić ziarna pod przykryciem około 10 minut.
Ser rozdrobić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, mąkę, jajko, ugotowaną komosę ryżową. Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku.
Po uformowaniu małych placków smażyć na oleju, placki najlepiej wychodzą smażone na patelni ceramicznej.
Po usmażeniu obowiązkowo odsączyć olej z placka, stosując ręcznik papierowy.




« Ostatnia zmiana: 14-08-2011, 13:54 wysłane przez Apollo » Zapisane

euroscan:uparciuch, wydzielacz, GT2 zbieracz, KB, DZ, MO.
Timajos
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
MO: 25.01.2011
Skąd: Kraków
Wiadomości: 304

« Odpowiedz #1 : 10-08-2011, 22:59 »

Mam pytanie, a skąd wziąć komosę ryżową?
« Ostatnia zmiana: 14-08-2011, 13:54 wysłane przez Apollo » Zapisane
Euroscan
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 09.06.2011
Skąd: Legnica, Wrocław
Wiadomości: 145

« Odpowiedz #2 : 11-08-2011, 11:13 »

We Wrocławiu obok Galerii Dominikańskiej jest sklep tzw. BIO czy NATURA.
Cena taka jak mięsa, czyli 500g, 16 zł.
« Ostatnia zmiana: 14-08-2011, 13:54 wysłane przez Apollo » Zapisane

euroscan:uparciuch, wydzielacz, GT2 zbieracz, KB, DZ, MO.
scorupion
« Odpowiedz #3 : 11-08-2011, 12:45 »

Mam pytanie, a skąd wziąć komosę ryżową?

Mam lepsze pytanie. A po co ją brać?
« Ostatnia zmiana: 14-08-2011, 13:55 wysłane przez Apollo » Zapisane
Euroscan
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 09.06.2011
Skąd: Legnica, Wrocław
Wiadomości: 145

« Odpowiedz #4 : 16-08-2011, 11:08 »

Jak to po co, aby zrobić placki bez glutenu, bardzo pożywne mogą zastąpić mięso.
No i chyba nie zakwaszają organizmu tak jak mięso bez warzyw.
Zapisane

euroscan:uparciuch, wydzielacz, GT2 zbieracz, KB, DZ, MO.
scorupion
« Odpowiedz #5 : 16-08-2011, 11:22 »

Mięso to można zastąpić co najwyżej innym mięsem. Komosa wygląda na kolejny zapychacz w rewelacyjnej cenie 32 zł za kilogram. Kiepski wybór, no ale bogatemu wszystko wolno.
Zapisane
Eso75
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678

« Odpowiedz #6 : 16-08-2011, 12:29 »

Zastępowanie mięsa komosą to chyba kiepski pomysł, lepiej je chyba zastąpić jajkiem. A co do komosy wydaje się czymś lepszym niż ryż, do placków, jak ktoś ma na nie ochotę zapewne również byłaby ok. Jest chyba tylko jeden szkopuł, to znowu jedzenie nie z naszej strefy, chyba że ktoś sobie sam wyhoduje. Z opisu wynika, że nie jest to wcale bardzo trudne.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!