Składniki:
1 szklanka ziaren komosy ryżowej
1 mała cebula
3 łyżki mąki ryżowej
1 jajko całe
3 łyżki chudego twarogu
3 szklanki wody
pieprz, sól.
Wykonanie:
Ziarna komosy należy dość dokładnie wypłukać w bieżącej wodzie, aby się pozbyć goryczki z saponiny.
Do gotującej się wody wsypać ziarna komosy ryżowej, gotować około 15 - 20 minut, po ugotowaniu pozostawić ziarna pod przykryciem około 10 minut.
Ser rozdrobić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, mąkę, jajko, ugotowaną komosę ryżową. Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku.
Po uformowaniu małych placków smażyć na oleju, placki najlepiej wychodzą smażone na patelni ceramicznej.
Po usmażeniu obowiązkowo odsączyć olej z placka, stosując ręcznik papierowy.