Niemedyczne forum zdrowia
16-05-2024, 18:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Warzywa gotowane zamiast surówki  (Przeczytany 19124 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #20 : 17-08-2011, 23:10 »

Tę sprawę dobrze opisuje prawo minimum Liebiga: Czynnik, którego jest najmniej, działa ograniczająco na organizm. To jest to, co my powtarzamy do znudzenia, że nie warto uganiać się za wściekle zdrową żywnością - łoj, bo zawiera najwięcej wapnia, łoj, bo jest źródłem witaminy C, łoj, bo to jest bogactwo kwasów łomega-6, łoj, jak najwięcej sportu, łoj, bo taki zdrowy, łoj, łoj, łoj, bo i tak o naszym zdrowiu zadecyduje to, czego będziemy mieli najmniej - jakiejś witaminy, mikroelementu, cholesterolu, ruchu, snu, relaksu, zdrowego rozsądku.

Gotowanie niszczy pewne substancje, które są nam niezbędne, toteż jedzenie potraw wyłącznie gotowanych naraża nas na wystąpienie głodu komórkowego, a w perspektywie pojawienie się objawów niedoboru substancji, która nie jest w stanie przetrwać obróbki termicznej. Dlatego tak ważne jest jedzenie surówek i stosowanie do koktajli ziaren zawierających komplet substancji występujących w naturze, gwarantem czego jest ich zdolność kiełkowania.

Jasne, że zjedzenie ugotowanych warzyw nie zakwasi nam organizmu, lecz - wprost przeciwnie - zrównoważy zakwaszające mięso, toteż nie ma sensu równoważyć fasolki szparagowej surówką, jak ma to miejsce w przypadku mięsa. Chodzi wyłącznie o te substancje, które są tracone w procesie gotowania, ale je łatwo można uzupełnić wypijając koktajl błonnikowy, łoj!
« Ostatnia zmiana: 18-08-2011, 05:54 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Ewela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99

« Odpowiedz #21 : 21-08-2011, 08:33 »

Dla każdego organizmu co innego jest zdrowe. Ja jestem pewna, że surowizna powoduje u mnie ból w prawym boku i jest mi zimno, nawet po zjedzeniu gorącego posiłku w towarzystwie surówek.
Zapisane
Spokoadam
***


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Skąd: Świat
Wiadomości: 960

« Odpowiedz #22 : 21-08-2011, 13:48 »

Dla chorego jest co innego zdrowe niż dla zdrowego.
Zapisane

Dopadło mnie zdrowie.
Spokoadam
***


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Skąd: Świat
Wiadomości: 960

« Odpowiedz #23 : 21-08-2011, 18:51 »

Więc doprowadź swój organizm do porządku.
Zapisane

Dopadło mnie zdrowie.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!