Nurtuje mnie pytanie odnośnie możliwości używania śmietanki w pierwszym etapie Diety Prozdrowotnej.
W Portalu Wiedzy o Zdrowiu zostało tak napisane przy DP I w dozwolonych produktach:
z produktów mlecznych tylko masło i tłustą śmietanę,
Śmietanka to jednak troszkę inny produkt.
Czy stosowanie go podczas DP I jest kategorycznie niewskazane? Jeśli tak, to jaka różnica pomiędzy śmietanką, a śmietaną to powoduje?
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Co ma lepszy wpływ na organizm spożywane na co dzień: śmietanka, czy śmietana?
Aby wyjaśnić innym czytelnikom, gdyby również zastanowił ich ten temat, wklejam cytat z wyjaśnieniem czym jest śmietanka, a czym śmietana.
Śmietanka to tłuszcz mleczny zebrany z surowego mleka. Tłuszcz jest lżejszy od wody dlatego samoistnie gromadzi się przy powierzchni. W produkcji przemysłowej proces ten przyspiesza się przy użyciu wirówek. Do śmietanek zaliczamy śmietanki:
· niskotłuszczowe (o zawartości tłuszczu 9% i 12%),
· tłuste (18% lub 20%),
· kremowe (30%),
· tortowe (36%),
· bita śmietana to napowietrzona śmietanka, zawierająca z reguły 30% tłuszczu.
Śmietanę (śmietana ukwaszona, kwaśna śmietana) natomiast wytwarza się ze śmietanki, do której dodawane są kultury bakterii fermentacji mlekowej. Produkują one kwas mlekowy, który zakwasza i zagęszcza strukturę końcowego produktu. Śmietany dzielimy na:
· niskotłuszczowe (o zawartości tłuszczu 9% i 12%),
· tłuste (18%, 20% i 24%).
Śmietana stosowana jest jako dodatek do potraw, służy też do wyrobu masła.
źródło:
http://www.silakobiet.pl/node/36911