G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« : 12-05-2014, 22:13 » |
|
Mianowicie:
1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego? 2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #1 : 13-05-2014, 05:21 » |
|
Surowe jest zawsze lepsze od czegoś co jest poddane obróbce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #2 : 13-05-2014, 06:22 » |
|
To najedz się surowych kartofli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-05-2014, 06:36 » |
|
Surowe w sensie kupowane nieprzetworzone, żal że wszystko trzeba tłumaczyć ale widać tu taki folklor jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-05-2014, 06:55 » |
|
Też żałuję, ale co zrobić, tyle Bozia rozumu dała.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #5 : 13-05-2014, 06:59 » |
|
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
Lepiej dodawać wraz z miąższem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #6 : 13-05-2014, 07:01 » |
|
No racja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« Odpowiedz #7 : 13-05-2014, 09:58 » |
|
To znaczy miąższ nie stanowi jeszcze problemu, co te włókniste "przegródki" w których on się znajduje - ciężko to zmielić i też gorzej przez gardło przechodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #8 : 13-05-2014, 10:38 » |
|
Wykrawaj zatem miąższ spomiędzy przegródek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gośka
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 2013-01-09
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 35
|
|
« Odpowiedz #9 : 13-05-2014, 19:00 » |
|
Mianowicie:
1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego? 2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
1. O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami, tylko wiadomo, że ktoś uwędził go dymem, to jakość mięsa nie jest gorsza a z pewnością dla niektórych smaczniejsza. Więc jak wszystko, zależy to od jakości. 2. Co do tego też się zastanawiałam ponieważ obrana i zblendowana cytryna w koktajlu absolutnie mi nie wchodzi. Miąższ razem z sokiem wydłubuje łyżeczką i myślę, że nie jest to najgorsze rozwiązanie, bo w końcu sok dostarczamy organizmowi razem z błonnikiem niezbędnym do prawidłowego przyswojenia. Więc lepiej z włóknami, ale nic na siłę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #10 : 13-05-2014, 20:12 » |
|
O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami, Gosiu, chciałaś powiedzieć, pomalowany chemiczną breją.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #11 : 13-05-2014, 20:36 » |
|
pomalowany chemiczną breją Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie. Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« Odpowiedz #12 : 20-05-2014, 17:50 » |
|
A czy mogę do koktajli cytrynowych dodawać ostropest?
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-05-2014, 19:27 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-05-2014, 17:58 » |
|
A widzisz jakieś przeciwwskazania?
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« Odpowiedz #14 : 20-05-2014, 18:13 » |
|
Mistrz w książce pisze: "tylko trzy podstawowe składniki" - i tak mi dziś przyszło do głowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #15 : 20-05-2014, 20:00 » |
|
W ten sposób to można wynajdywać ciągle jakieś dylematy. Skoro doczytałeś tylko o trzech składnikach to w zasadzie powinieneś mieć jasność. Mistrz pewnie celowo tak napisał bo chciał uniknąć ulepszania tego co dobre. Moim skromnym zdaniem jakbyś dał ten ostropest to być może byś nie umarł.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-05-2014, 20:19 wysłane przez Savage7 »
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
PawelM
Offline
Płeć:
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #16 : 20-05-2014, 20:05 » |
|
pomalowany chemiczną breją Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie. Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy. Ja, jak najbardziej jestem eurosceptykiem. Dziś byłem na szkoleniu odnośnie nowych norm w wędzeniu mięsa. Połowa wykładu to omówienie norm, druga połowa to kryptoreklama płynów wędzarniczych. Jestem pewien, że większość dyrektyw unijnych to załatwianie interesów głównie niemieckich firm. Wiadomo przecież, że Niemcy są potentatem węgla drzewnego i płynów wędzarniczych.
|
|
|
Zapisane
|
Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
|
|
|
G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« Odpowiedz #17 : 07-07-2014, 16:22 » |
|
No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego?
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-07-2014, 14:26 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #18 : 07-07-2014, 19:57 » |
|
No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego? Jak cytrynowy, to nie arbuzowy. Jest przepis i tego się trzymamy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-07-2014, 14:27 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
|