Shpeelka
|
|
« : 08-03-2008, 18:30 » |
|
Chcialabym robic sobie soki z warzyw i w tym celu zakupic sokowirowke albo wyciskarke do warzyw. Czy mozecie cos polecic? Plastikowa czy metalowa? moze jakies linki do tematow z Bioslone znacie , w ktorych podjety jest ten temat? probowalam cos znalezc, bo wiem,ze gdzies bylo cos o tym wspomniane,ale nie udalo mi sie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 13:48 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Jurek56
Offline
Płeć:
MO: 04-04-2007
Skąd: Siedlce
Wiadomości: 66
|
|
« Odpowiedz #1 : 08-03-2008, 20:14 » |
|
Shpeelka Z diety Gersona fragmenty o sokach: • Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury. Sposób przygotowania soków: - Soki cytrusowe: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem. - Pozostałe soki: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na kawałek płótna (na środek), złożyć je na trzy wszerz i wzdłuż i wycisnąć przez prasę. Inny sposób: przecier zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłożyć krążkiem z bardzo grubej sklejki który posłuży jako „tłok" prasy, garnek oprzeć dnem o wewnętrzną framugę drzwi, krążek ze sklejki dociskać podnośnikiem samochodowym którego „stopa" będzie się opierała o przeciwległą framugę.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z prasy pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. (Możliwe uzasadnienie: sokowirówka wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, cytoplazma o bardziej żelowatej konsystencji (zawierająca większość minerałów), która znajduje się na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach). Przygotowując soki zostawić trochę miejsca na roztwór potasu.
|
|
|
Zapisane
|
Jurek
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #3 : 09-03-2008, 19:07 » |
|
Dzieki za pomoc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arrakis
|
|
« Odpowiedz #4 : 09-03-2008, 20:37 » |
|
Shpeelka Z diety Gersona fragmenty o sokach: • Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury. Sposób przygotowania soków: - Soki cytrusowe: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem. - Pozostałe soki: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na kawałek płótna (na środek), złożyć je na trzy wszerz i wzdłuż i wycisnąć przez prasę. Inny sposób: przecier zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłożyć krążkiem z bardzo grubej sklejki który posłuży jako „tłok" prasy, garnek oprzeć dnem o wewnętrzną framugę drzwi, krążek ze sklejki dociskać podnośnikiem samochodowym którego „stopa" będzie się opierała o przeciwległą framugę.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z prasy pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. (Możliwe uzasadnienie: sokowirówka wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, cytoplazma o bardziej żelowatej konsystencji (zawierająca większość minerałów), która znajduje się na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach). Przygotowując soki zostawić trochę miejsca na roztwór potasu. Akurat ten temat jest też dla mnie aktualny. To może rozwiązaniem byłoby mieszanie soku z "odpadami". To co proponuje Hajdi jest strasznie drogie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #5 : 09-03-2008, 20:44 » |
|
Fakt, jest drogie, wiec poki co zwyczajnie miksuje warzywa z ok pol szklanki przegotowanej wody w blenderze.Wychodzi gesty sok
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
hajdi
|
|
« Odpowiedz #6 : 09-03-2008, 21:48 » |
|
To co proponuje Hajdi jest strasznie drogie Wiem, wiem. Mnie też to strasznie boli bo chcę sobie coś takiego sprawić. Ten amerykański NorWalk jest super: stal nierdzewna, 12 lat gwarancji i sprawdzona wydajność. W świecie wyciskarek to Mercedes. Mój znajomy tydzień temu kupił sobie ten niemiecki. Dzwonił do mnie zachwycony. Podobno sok z tej wyciskarki jest bardzo sycący i nie rozswarstwia się. Jestem zaproszony na skosztowanie. Po wszystkim opowiem jak było. Niezłe rozwiazanie podał Jurek56. Trzeba tylko zainwestować w 1. tarkę 2. lewarek samochodowy 3. garnek + deskę 4. płótno i soki a'la Gerson są. Pijąc takie soki możemy zapomnieć o suplementach. No, może jedynie kelp
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusia53
Offline
Płeć:
Wiek: 75
MO: 01-04-2007
Skąd: lasy lubuskie
Wiadomości: 111
|
|
« Odpowiedz #7 : 10-03-2008, 13:36 » |
|
Przestałam robić soki , bo zrozumiałam , że to najwartościowsze wyrzucam na kompost.Lepiej jeść w formie tartej, jako surówkę .Zawsze w wytłokach zostaje i sok i wszelkie witaminy . Szkoda .
|
|
|
Zapisane
|
dusia53 Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #9 : 10-03-2008, 14:47 » |
|
Swoją drogą jest na prawdę rewelacyjna jeśli chodzi o wygląd i wykonanie Szukam sposobu, ktory pozwoli na optymalne wykorzystanie wazryw. O to, by jak najwiecej wartosci odzywczych latwo przyswoic. A jak sprzet ma wygladac to pal licho.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
hajdi
|
|
« Odpowiedz #10 : 10-03-2008, 14:51 » |
|
Tylko to jest wyciskarka do owoców. Gdyby mieć utarte warzywa to ta wyciskarka zdałaby egzmin. Ma 2 T nacisku, w zupełności wystarcza. Najbardziej upierdliwą czynnością jest ucieranie warzyw. Jak to przejdziemy to wycisnąć możemy lewarkiem między framugami drzwi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arrakis
|
|
« Odpowiedz #11 : 10-03-2008, 14:56 » |
|
Do Shpeelka:
Mam pytanie czysto prakrtyczne. Chodzi o obieranie warzyw. 1. Obieram cieńko marchewkę i pietruszkę zeskrobując wierzchnia skórkę nożem, (seler obieram grubo) usuwam uszkodzenia w strukturze warzywa. Czy to postepowanie jest właściwe? Gdiześ wyczytałem, że w skórce jest najwięcej dobrych substancji, ale są też przecież zanieczyszczenia z gleby w której warzywo rośnie. 2. Następnie płucze pod bieżącą wodą z kranu. Woda z kranu zawiera również niepożądane patogeny. Jak je wyeliminować? Z góry dzięki z aodpowiedż
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #12 : 10-03-2008, 15:39 » |
|
Poczulam sie jak ekspert choc daleko mi do niego Ja robie tak: Warzywa przemywam woda i zwyczajnie gotuje w skorce na parze. Po ugotowaniu i ostygnieciu sciagam delikatnie skore warzyw. Co do zanieczyszcen z gleby i wody: nie da sie tego wyeliminowac w dzisiejszych czasach, dlatego ja nie wariuje. Jak juz wiemy wazna jest gleba a nie zarazek, wiec MO i zasady zdrowego odzywiania postawia mysle moj organizm do pionu i za pomoca sprawnych ukladow wydalniczych zwyczajnie sam pozbecie sie intruza. O samej wodzie jest tutaj troche tematow tj o filtrach itp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arrakis
|
|
« Odpowiedz #13 : 10-03-2008, 20:55 » |
|
"Ja robie tak: Warzywa przemywam woda i zwyczajnie gotuje w skorce na parze. Po ugotowaniu i ostygnieciu sciagam delikatnie skore warzyw. "
No ale wtedy nie jest to już sok ze świeżych warzyw. No i dodatkowo pozbawione są skórki. Nie to że się czepiam, ale chciałbym się dowiedzieć jak faktycznie ma wyglądać procedura przygotowywania soków ze świeżych warzyw.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #14 : 11-03-2008, 07:59 » |
|
Żle zrozumiałam,
Ja przygotowuje sok w ten sposob: Przemywam warzywa, potem delikatnie zeskrobuje nozem skorke i plucze przez sekunde, dwie z tych resztek. Miele w blenderze, wychodzi surówka, nastepnie dolewam przegotowanej letniej wody i to miksuje przez pare sekund, dodaje jeszce wczesniej troche oliwy z oliwek lub siemienia. To tyle. Nie znam innego sposobu, jesli ktos wie jak ulepszyc to owe cos podobne do soku, to niech sie wypowie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arrakis
|
|
« Odpowiedz #15 : 11-03-2008, 09:44 » |
|
Serdeczne dzięki Szpilko Zwłaszcza dodatek oliwy i siemienia jest wg mnie ciekawym i dobrym pomysłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #16 : 14-03-2008, 10:42 » |
|
Dość wartościowe soki moim zdaniem wychodzą z przyrządu zwanego Termomix. O nim gdzieś tu już było pisano. Zdaje się, że Grażyna ma Termomix, może ona wypowie się w temacie soków.
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #17 : 24-04-2008, 07:18 » |
|
Grazyno, moglabys wypowiedziec sie wzgledem tego Thermomixu,ale w kontekscie sokow?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #18 : 24-04-2008, 08:48 » |
|
Co prawda nie jestem Grażynką, ale też mam thermomix - super urządzenie. Soki wychodzą, ale tylko przecierowe, bo thermomix nie ma funkcji przecedzania. Jedynym mankamenetem tego urządzneia jest to, że lepiej wychodzą soki, koktaile itp. dla 2 osób lub więcej. Pojemnik jest dosyć duży i przy małych ilościach gorzej wychodzi mu mielenie. Ale jak cała rodzina pije, to jest jak znalazł
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #19 : 24-04-2008, 08:51 » |
|
super, dzieki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|