Niemedyczne forum zdrowia
10-05-2024, 14:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 124   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania początkujących  (Przeczytany 1566347 razy)
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #1700 : 08-09-2014, 11:24 »

No codziennie je jem ale po talerzu zupy przy 2 osobach to sporo te 5litrów wywaru a do tego jeszcze przecież np kapusta dochodzi. Więc liczę że ostatni litr to pewnie w niedziele dopiero bym zjadł zakładając że będę jadł tą zupę 2 x dziennie . Pytanie czy stojąc w lodówce dotrzyma przydatności przez tydzień?
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1701 : 08-09-2014, 11:29 »

Spokojnie, nawet dwa tygodnie postoi w temp. poniżej +5 oC.
« Ostatnia zmiana: 08-09-2014, 12:08 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #1702 : 08-09-2014, 11:39 »

W lodówce mam regulacje od 0 do 7 stopni Celsjusza, a -5 to ja mam ale w zamrażarce raczej. Druga sprawa to kupiłem kamionkę 20litrową z kamieniem dociskowym i pokrywką skroiłem tam kapusty wg przepisu co znalazłem tu na forum http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_kiszona_kapuste.shtml  i tak się zastanawiam bo nie mam piwnicy, a mieszkanie mam bardzo nasłonecznione i jest w nim ciepło cały rok. Alternatywa to wyjazd z kamionką do piwnicy teścia. Pytanie czy kapusta może stać w temperaturze pokojowej?
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #1703 : 08-09-2014, 11:42 »

Pytanie czy kapusta może stać w temperaturze pokojowej?
Nie może.
Zapisane
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #1704 : 08-09-2014, 11:47 »

No to będę miał wspólnika do kapusty...  Dzięki za oświecenie.
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252

« Odpowiedz #1705 : 08-09-2014, 12:20 »

Kapustę z kamionki można przełożyć do słoików litrowych i do lodówki. Niektórzy lekko pasteryzują jak mają ciepłą piwnicę  i trzymają w piwnicy, ale ja tak nie robię, więc nie mam doświadczenia.
Zupę kolagenową, jak i nadmiar innej, można gorącą włożyć do słoików i zamknąć. Taka zupa może stać bezpiecznie nawet tydzień w lodówce.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #1706 : 08-09-2014, 15:56 »

Szukałem informacji na temat uzdatniania wątróbki znalazłem tylko, że obgotowanie jak w przypadku schabu czy polędwicy nie wchodzi w grę. Podaje się metodę maczania w mleku, śmietanie lub innych przetworach mlecznych około 60min lub w wodzie z cytryną. Nie znalazłem za wiele sensownych informacji czemu akurat w ten sposób tak więc proszę o sugestie i wyjaśnienia w temacie.
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #1707 : 08-09-2014, 16:10 »

Biosłonejska Akademia Zdrowia – wątróbka spożywcza 10:08    znalazłem msn-wink
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Pierot
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-07-2014
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #1708 : 11-09-2014, 11:26 »

Piję MO dwa miesiące. Chciałem rozpocząć DP. Wczoraj miałem gastroskopię. Wykryto helicobacter pylori. Lekarz stwierdził, że antybiotyk nie jest potrzebny, a dławienie w przełyku i burczenie w brzuchu to taki typ urody. Przepisał mi jakieś tabletki na złagodzenie objawów. Mam pytanie: podobno miodem Manuka można usunąć bakterie HP i jak to się ma do DP?  
« Ostatnia zmiana: 12-09-2014, 21:30 wysłane przez Agata » Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #1709 : 11-09-2014, 12:26 »

Cytat
dławienie w przełyku i burczenie w brzuchu to taki typ urody
Jak taki ktoś może nazywać się lekarzem?
Zapisane
Namidairo
« Odpowiedz #1710 : 11-09-2014, 14:36 »

Czy jeśli ktoś ma nietolerancje laktozy, to dobrym pomysłem jest smażenie (głównie robienie jajecznicy) na maśle orzechowym? Oczywiście tym bez chemi, soli i cukru.
« Ostatnia zmiana: 11-09-2014, 16:05 wysłane przez Namidairo » Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #1711 : 11-09-2014, 14:53 »

A szmalec?
Zapisane
Namidairo
« Odpowiedz #1712 : 11-09-2014, 15:28 »

A szmalec?
Nie lubię.
Zapisane
Kinia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 14 luty 2014
Wiadomości: 88

« Odpowiedz #1713 : 11-09-2014, 16:15 »

Mam od kilku dni uczucie zaciśniętego gardła, to nie ból a uczucie jakby ktoś mi palce zaciskał na nim.
Co to może być?
Nie pytałabym, tylko przeczekała, ale to bardzo dziwne. Chciałabym wiedzieć czy ktoś może miał podobnie i z czym to jest związane? Wcześniej od czasu do czasu miałam podobnie, ale po jednym dniu przechodziło i nie było tak silne.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #1714 : 11-09-2014, 16:20 »

Dobry smalec powinien być bezsmakowy więc za bardzo się go nie wyczuwa w potrawach. No chyba, że komuś z wyglądu się smalec nie podoba ale olej kokosowy wygląda tak samo msn-wink.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #1715 : 11-09-2014, 18:42 »

Ewentualnie masło klarowane.

Dobry smalec powinien być bezsmakowy więc za bardzo się go nie wyczuwa w potrawach. No chyba, że komuś z wyglądu się smalec nie podoba ale olej kokosowy wygląda tak samo msn-wink.
Hehe... moja kumpela zjadła karkówkę na smalcu, stwierdziła że pyszna. Pewnego dnia zobaczyła, że jest robiona tylko na smalcu, stwierdziła że jej nie smakuje i że to pewnie przez smalec. smile
Zapisane

Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #1716 : 11-09-2014, 19:24 »

Niektórym przeszkadza sam zapach smalcu.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #1717 : 11-09-2014, 21:16 »

Niektórym przeszkadza sam zapach smalcu.
Smalec powinien być bezwonny, chociaż nie raz rzeczywiście ma wyraźną woń... Ostatnio jak kupuję smalec w wałkach po 0,5kg to raczej są one bezwonne i bezsmakowe w odróżnieniu od niektórych kostek.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #1718 : 12-09-2014, 13:24 »

Cytat
Smalec powinien być bezwonny
Smalec powinien pachnieć. Bezwonne są produkty ze sklepu. Prawdziwe masło też pachnie.
Zapisane

Prawda czyni wolnym
Magnusone
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 51
MO: 2009
Skąd: Kraków
Wiadomości: 77

« Odpowiedz #1719 : 12-09-2014, 13:48 »

Jak kupowałem gotowy spożywczy smalec, to rzeczywiście średnio smakowały na nim potrawy. Od kilku lat kupuję słoninę i wytapiam smalec ze skwarkami. Jest rewelacyjny. Nie wyobrażam sobie, że można smażyć na czymś innym. smile
« Ostatnia zmiana: 12-09-2014, 21:31 wysłane przez Agata » Zapisane
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 124   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!