Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #1700 : 08-09-2014, 11:24 » |
|
No codziennie je jem ale po talerzu zupy przy 2 osobach to sporo te 5litrów wywaru a do tego jeszcze przecież np kapusta dochodzi. Więc liczę że ostatni litr to pewnie w niedziele dopiero bym zjadł zakładając że będę jadł tą zupę 2 x dziennie . Pytanie czy stojąc w lodówce dotrzyma przydatności przez tydzień?
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #1701 : 08-09-2014, 11:29 » |
|
Spokojnie, nawet dwa tygodnie postoi w temp. poniżej +5 oC.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-09-2014, 12:08 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #1702 : 08-09-2014, 11:39 » |
|
W lodówce mam regulacje od 0 do 7 stopni Celsjusza, a -5 to ja mam ale w zamrażarce raczej. Druga sprawa to kupiłem kamionkę 20litrową z kamieniem dociskowym i pokrywką skroiłem tam kapusty wg przepisu co znalazłem tu na forum http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_kiszona_kapuste.shtml i tak się zastanawiam bo nie mam piwnicy, a mieszkanie mam bardzo nasłonecznione i jest w nim ciepło cały rok. Alternatywa to wyjazd z kamionką do piwnicy teścia. Pytanie czy kapusta może stać w temperaturze pokojowej?
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #1703 : 08-09-2014, 11:42 » |
|
Pytanie czy kapusta może stać w temperaturze pokojowej?
Nie może.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #1704 : 08-09-2014, 11:47 » |
|
No to będę miał wspólnika do kapusty... Dzięki za oświecenie.
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #1705 : 08-09-2014, 12:20 » |
|
Kapustę z kamionki można przełożyć do słoików litrowych i do lodówki. Niektórzy lekko pasteryzują jak mają ciepłą piwnicę i trzymają w piwnicy, ale ja tak nie robię, więc nie mam doświadczenia. Zupę kolagenową, jak i nadmiar innej, można gorącą włożyć do słoików i zamknąć. Taka zupa może stać bezpiecznie nawet tydzień w lodówce.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #1706 : 08-09-2014, 15:56 » |
|
Szukałem informacji na temat uzdatniania wątróbki znalazłem tylko, że obgotowanie jak w przypadku schabu czy polędwicy nie wchodzi w grę. Podaje się metodę maczania w mleku, śmietanie lub innych przetworach mlecznych około 60min lub w wodzie z cytryną. Nie znalazłem za wiele sensownych informacji czemu akurat w ten sposób tak więc proszę o sugestie i wyjaśnienia w temacie.
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #1707 : 08-09-2014, 16:10 » |
|
Biosłonejska Akademia Zdrowia – wątróbka spożywcza 10:08 znalazłem
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Pierot
|
|
« Odpowiedz #1708 : 11-09-2014, 11:26 » |
|
Piję MO dwa miesiące. Chciałem rozpocząć DP. Wczoraj miałem gastroskopię. Wykryto helicobacter pylori. Lekarz stwierdził, że antybiotyk nie jest potrzebny, a dławienie w przełyku i burczenie w brzuchu to taki typ urody. Przepisał mi jakieś tabletki na złagodzenie objawów. Mam pytanie: podobno miodem Manuka można usunąć bakterie HP i jak to się ma do DP?
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-09-2014, 21:30 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #1709 : 11-09-2014, 12:26 » |
|
dławienie w przełyku i burczenie w brzuchu to taki typ urody Jak taki ktoś może nazywać się lekarzem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Namidairo
|
|
« Odpowiedz #1710 : 11-09-2014, 14:36 » |
|
Czy jeśli ktoś ma nietolerancje laktozy, to dobrym pomysłem jest smażenie (głównie robienie jajecznicy) na maśle orzechowym? Oczywiście tym bez chemi, soli i cukru.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-09-2014, 16:05 wysłane przez Namidairo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #1711 : 11-09-2014, 14:53 » |
|
A szmalec?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Namidairo
|
|
« Odpowiedz #1712 : 11-09-2014, 15:28 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kinia
|
|
« Odpowiedz #1713 : 11-09-2014, 16:15 » |
|
Mam od kilku dni uczucie zaciśniętego gardła, to nie ból a uczucie jakby ktoś mi palce zaciskał na nim. Co to może być? Nie pytałabym, tylko przeczekała, ale to bardzo dziwne. Chciałabym wiedzieć czy ktoś może miał podobnie i z czym to jest związane? Wcześniej od czasu do czasu miałam podobnie, ale po jednym dniu przechodziło i nie było tak silne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #1714 : 11-09-2014, 16:20 » |
|
Dobry smalec powinien być bezsmakowy więc za bardzo się go nie wyczuwa w potrawach. No chyba, że komuś z wyglądu się smalec nie podoba ale olej kokosowy wygląda tak samo .
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #1715 : 11-09-2014, 18:42 » |
|
Ewentualnie masło klarowane. Dobry smalec powinien być bezsmakowy więc za bardzo się go nie wyczuwa w potrawach. No chyba, że komuś z wyglądu się smalec nie podoba ale olej kokosowy wygląda tak samo . Hehe... moja kumpela zjadła karkówkę na smalcu, stwierdziła że pyszna. Pewnego dnia zobaczyła, że jest robiona tylko na smalcu, stwierdziła że jej nie smakuje i że to pewnie przez smalec.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #1716 : 11-09-2014, 19:24 » |
|
Niektórym przeszkadza sam zapach smalcu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #1717 : 11-09-2014, 21:16 » |
|
Niektórym przeszkadza sam zapach smalcu.
Smalec powinien być bezwonny, chociaż nie raz rzeczywiście ma wyraźną woń... Ostatnio jak kupuję smalec w wałkach po 0,5kg to raczej są one bezwonne i bezsmakowe w odróżnieniu od niektórych kostek.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Baird
Offline
Płeć:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459
|
|
« Odpowiedz #1718 : 12-09-2014, 13:24 » |
|
Smalec powinien być bezwonny Smalec powinien pachnieć. Bezwonne są produkty ze sklepu. Prawdziwe masło też pachnie.
|
|
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
Magnusone
Offline
Płeć:
Wiek: 51
MO: 2009
Skąd: Kraków
Wiadomości: 77
|
|
« Odpowiedz #1719 : 12-09-2014, 13:48 » |
|
Jak kupowałem gotowy spożywczy smalec, to rzeczywiście średnio smakowały na nim potrawy. Od kilku lat kupuję słoninę i wytapiam smalec ze skwarkami. Jest rewelacyjny. Nie wyobrażam sobie, że można smażyć na czymś innym.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-09-2014, 21:31 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
|