Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« : 10-01-2010, 19:57 » |
|
A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam?
Może z kaszą jaglaną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #1 : 10-01-2010, 20:00 » |
|
Kluski lane z samego jajka (oczywiście całego) lub z jajka i dodatku kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2010, 20:18 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #2 : 10-01-2010, 20:11 » |
|
Mając wołowinę z pewnego źródła, to jest od krów swobodnie pasących się na łące, rosół robimy wkładając mięso do wrzątku, powoli ogrzewając i zbierając "szumy", czyli ścięte białko. Dopiero potem dokładamy włoszczyznę, a następnie przyprawy i gotujemy rosół powoli i długo, a włoszczyznę wyrzucamy jako nieprzydatną.
Po obserwacji mojego organizmu mogę stwierdzić, że gluten zdecydowanie mu nie służy. A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam?
Najsmaczniejszy jest rosół z lanymi kluskami - w odróżnieniu od tych wszystkim znanych klusek z żółtka i mąki, te robi się z roztrzepanych całych jajek (samych lub z małą ilością mąki ziemniaczanej), lejąc na wrzący rosół odlany do małego rondelka. Po ścięciu kluski należy dodać do rosołu, już na talerzu. W sklepach są makarony bezglutenowe, ale nigdzie nie podaje się, co w tych produktach spełnia rolę glutenu - jakiego kleju użyto do związania ciasta. W tej sytuacji można się przyzwyczaić do rosołu z kaszą lub ryżem (taki krupnik na rosole). Może ktoś ma swoje wypróbowane sposoby, to czekamy na przepisy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #3 : 10-01-2010, 20:16 » |
|
W sklepach są makarony bezglutenowe, ale nigdzie nie podaje się, co w tych produktach spełnia rolę glutenu - jakiego kleju użyto do związania ciasta.
Nie polecam! Ohyda w smaku i zawiera wszystkie "wynalazki" - jak w pieczywie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2010, 20:17 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Basiula
Offline
Płeć:
MO: 14.01.2008
Wiadomości: 85
co cię tyka to cię tyczy.....
|
|
« Odpowiedz #4 : 10-01-2010, 21:13 » |
|
Ja jadam z makaronem ryżowym. Niestety nie wiem czy makarony ryżowe zawierają te tzw "wynalazki" .
|
|
|
Zapisane
|
Co cię tyka, to cię tyczy .....
|
|
|
Agata
Offline
Płeć:
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540
|
|
« Odpowiedz #5 : 10-01-2010, 21:41 » |
|
Wydaje mi się, że makaron ryżowy to zwykły makaron (czyli zawiera gluten), tyle że o wyglądzie ryżu (stąd nazwa). Ale może się mylę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #6 : 10-01-2010, 22:56 » |
|
Wydaje mi się, że makaron ryżowy to zwykły makaron (czyli zawiera gluten), tyle że o wyglądzie ryżu (stąd nazwa). Ale może się mylę...
Oczywiście nie jestem pewna, ale chyba nie ma tu glutenu. Jest to prawdziwy makaron wytwarzany z ryżu przez Chińczyków. Przynajmniej ja taki kupiłam. Nawet konsystencja jest typowo "chińska" - taki makaron je się jak nitki (takie włókiennicze), ma się wrażenie, że się zaraz udławi. Ale w smaku nie jest chyba taki zły. Jadłam raz, może się jeszcze nie przyzwyczaiłam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monika
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-03-2008
Skąd: Bełchatów/Irlandia
Wiadomości: 200
|
|
« Odpowiedz #7 : 10-01-2010, 22:59 » |
|
Ja kupuję makaron ryżowy i makaron z kaszy gryczanej, nie sądzę aby w ich składzie był gluten.
|
|
|
Zapisane
|
Filip ur. 16-05-2007, Marta ur. 24-10-2013
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #8 : 10-01-2010, 23:01 » |
|
Ja też raz kupiłam makaron gryczany. Naprawdę dobry, ale w smaku nie pasuje do rosołu. Zresztą, ten, co kupiłam, miał domieszki innej mąki (chyba orkiszowej).
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 09:12 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #9 : 11-01-2010, 11:53 » |
|
Ja też raz kupiłam makaron gryczany. Naprawdę dobry, ale w smaku nie pasuje do rosołu. Zresztą, ten, co kupiłam, miał domieszki innej mąki (chyba orkiszowej).
A mąka orkiszowa jest oczyszczana chemicznie z glutenu, a w to miejsce idzie lepiszcze jakieś. Orkisz - choć to dzika pszenica w przeszłości, zawierająca mniej glutenu niż inne podstawowe zboża, to obecnie modyfikant genetyczny.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-12-2011, 15:43 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #10 : 11-01-2010, 16:38 » |
|
A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam? Bardzo dobry jest rosołek z kluseczkami wątrobianymi.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #11 : 11-01-2010, 16:40 » |
|
Bardzo dobry jest rosołek z kluseczkami wątrobianymi. Co to za cudo? Znalazłam przepis na internecie, ale może podaj swój Loret?
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 16:42 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jawor
Offline
Płeć:
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68
|
|
« Odpowiedz #13 : 11-01-2010, 17:02 » |
|
Ja rosół lub zupę pomidorową jem z kaszą jaglaną lub gryczaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #14 : 11-01-2010, 17:35 » |
|
Na wsiach się jada rosół z ziemniakami, przynajmniej w "centrali".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alisza
Offline
Płeć:
Wiek: 68
MO: 24-04-2008
Skąd: Niemcy
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #15 : 11-01-2010, 18:56 » |
|
Ja robie nalesniki z jajek, maki bezglutenowej i wody. Potem jak ostygna kroje je w paseczki i zalewam rosolem. Takie nalesniki jadamy tez posmarowane maslem (zamiast chleba).
|
|
|
Zapisane
|
"Kazda prawda przechodzi trzy etapy: Najpierw jest wyszydzana, potem gwaltownie zwalczana, a w koncu zostaje uznana za rzeczywista." -Artur Schopenhauer-
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #16 : 11-01-2010, 21:55 » |
|
A jeśli mąka bezglutenowa, to jaka? Kukurydziana? Z ciecierzycy? Z grochu? Sojowa? Ostatnio kukurydziane naleśniki wydały mi się bardzo dobre... ale nie wiem czy pasowałyby do rosołu?
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 23:21 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #17 : 11-01-2010, 23:01 » |
|
Alisza, możesz podać dokładny przepis? Myślę przede wszystkim o proporcjach i dokładnych czynnościach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #18 : 12-01-2010, 12:01 » |
|
A jeśli mąka bezglutenowa, to jaka? Kukurydziana? Z ciecierzycy? Z grochu? Sojowa? Ostatnio kukurydziane naleśniki wydały mi się bardzo dobre... ale nie wiem czy pasowałyby do rosołu? Kukurydziana lub/i kaszka kukurydziana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
michael27
|
|
« Odpowiedz #19 : 12-01-2010, 14:34 » |
|
Na wsiach się jada rosół z ziemniakami, przynajmniej w "centrali".
Potwierdzam, tak się jada, choć nie tylko na wsiach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|