braki witaminy B12 (mimo że spożywam dużo mięsa...)
Wiki:
Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, nerki i serce, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach. Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny. Jest to o tyle niebezpieczne, ponieważ w przypadku człowieka ów związek jest nieprzyswajalny, dodatkowo, zmniejsza wchłanianie właściwej witaminy.
Ze strony
http://www.resmedica.pl/zdart5996.htmlNajbardziej znanym skutkiem niedoboru witaminy B12 jest oczywiście niedokrwistość. Wynika nie tylko z niedostatecznego dostarczania tej witaminy w pożywieniu, ale - z zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego, który nie wytwarza odpowiedniej ilości kwasu żołądkowego umożliwiającego wchłanianie witaminy B12. (...) Ostatnio pojawiły się doniesienia o obecności tej witaminy w bardzo małych ilościach w grochu i innych roślinach strączkowych oraz w siewkach zbóż.
Nie muszę chyba dodawać, że zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego najlepiej zlikwiduje konsekwentne stosowanie MO, można by także spróbować koktajlu błonnikowego. U człowieka B12 powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego, a więc w jelicie grubym.
Witamina B12 wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami.
Nie można więc lekceważyć tego sygnału. Trzeba też wiedzieć, że obecny niedobór B12 ma swoje źródło w stanie organizmu sprzed kilku lat.
objawy jej niedoboru można zauważyć po 1-6 latach.