xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #20 : 23-04-2012, 12:38 » |
|
PULPETY Z BŁONNIKIEM I KOPERKIEM
Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, - 1 łyżka siemienia lnianego, - 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej, - 1 duża cebula, - sól, pieprz, tymianek, - smalec do smażenia, - 2-3 szklanki bulionu, - 100 ml śmietanki 30%, - pęczek świeżego koperku (lub mrożonego), - 1 jajko.
Przygotowanie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na smalcu. Siemię lniane i kaszę zmielić na mąkę, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać sól, pieprz i tymianek, dodać cebulkę, formować pulpeciki i obsmażyć na dość dużym ogniu, następnie wrzucić do gotującego się bulionu i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodać śmietankę i koperek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 12:55 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #21 : 02-05-2012, 12:52 » |
|
OMLET MNICHÓW
Składniki: 150 g młodych listków pokrzywy, 1 niewielka cebula, po łyżeczce drobno usiekanego koperku, szczypiorku , listków krwawnika i listków selera, 3 jajka, 1-2 łyżki wiejskiej śmietany, sól, pieprz, łyżka masła.
Wykonanie. Umytą pokrzywę ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem drobno usiekać, połączyć z pozostałą zieleniną. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulkę, dodać usiekaną zieleninę i chwilę smażyć mieszając. Jajka dokładnie rozkłócić ze śmietaną solą i pieprzem, wlać na patelnię, wymieszać dokładnie, wstawić do nagrzanego piekarnika, aby omlet 'doszedł' Przepis wg Hanny Szymanderskiej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-05-2012, 18:02 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #22 : 06-06-2012, 12:58 » |
|
MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM
Składnki: - główka młodej kapusty, - 20 dag boczku wędzonego, - dobry smalec do smażenia, - świeżo mielony czarny pieprz, - opcjonalnie świeżo posiekany koperek.
Sposób wykonania. Kapustę posiekać, drobno pokrojony boczek podsmażyć lekko na smalcu, dorzucić kapustę i smażyć na średnim ogniu około 3 - 4 minuty. Doprawić pieprzem, ewentualnie dodać koperek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-06-2012, 14:43 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Boni66
|
|
« Odpowiedz #23 : 09-07-2012, 04:43 » |
|
PANGA W ŚMIETANIESkładniki:- 2 filety świeżej pangi; - 4 średnie cebule; - 1 kwaśna śmietana; - oliwa do smażenia; - przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie); Sposób wykonania:Filety opłukujemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy (można również pokropic cytryna). Cebule obieramy i kroimy w paski. Patelnie z oliwa rozgrzewamy na największym ogniu, a następnie opiekamy z obu stron pangę. Do tak przygotowanej ryby dorzucamy cebule i zmniejszamy ogień, można jeszcze dodać według uznania zioła np. majeranek. Po ok 5 minutach dodajemy śmietane, mieszamy i gotowe! Smacznego. UWAGI:
"Gdy pangi płyną z delty Mekongu w górę rzeki do Kambodży, Laosu i Chin, by złożyć ikrę, trafiają w sieci wietnamskich hodowców, którzy zapędzają je do klatek. Aby zmusić ryby do rozmnażania się w niewoli, robi im się zastrzyki z gonadotropiną kosmówkową (hormon uzyskiwany m.in. z moczu ciężarnych kobiet)" http://www.wprost.pl/ar/147376/Rybka-zwana-panga/Nie biorę do ust pangi, odkąd kiedyś przeczytałam, że do ich hodowli stosuje się hormon wzrostu pozyskiwany z moczu ciężarnych kobiet. Poza tym ciężko znaleźć o tej rybie pozytywną opinię: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sum_rekini.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-07-2012, 09:49 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #24 : 14-08-2012, 07:27 » |
|
PANIERKA DO RYB I MIĘSA
Składniki: - kasza jaglana (kilka łyżek) - ryż (1-2 łyżki)
Wykonanie. Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i zemleć w młynku. Podobnie zemleć ryż, przełożyć do miseczki i wymieszać. Rybę/mięso maczamy w jajku z przyprawami (sól, pieprz, majeranek), a potem w ryżowo-jaglanej panierce i kładziemy na patelnię z rozgrzanym smalcem.
(Panierka ta jest odrobinę twardsza od tej z bułki tartej)
A nie prościej do panierki użyć po prostu mąki kukurydzianej? Sam stosuję i nie narzekam, a roboty mniej. /Metaldaw
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-08-2012, 11:46 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #25 : 06-09-2012, 18:03 » |
|
BOCZEK ROLOWANYSkładniki:1,5 kg surowego boczku bez skóry ( wybieramy cienki kawałek, żeby się dobrze zawijało ) Marynata:4 przetarte ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli pieprz mielony 1/2 łyżki majeranku nici wędliniarskie bądź mocny sznurek (do związania boczku ) Wykonanie.Boczuś myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy mięsko. Wstawiamy do lodówki ( im dłużej leży tym lepiej przejdzie przyprawami- najlepiej jak poleży 2 dni). Boczek zwijamy i mocno wiążemy sznurkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1- 1,5 godz. ( sprawdzamy szpikulcem czy miękkie). fotka z garnek.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-09-2012, 16:36 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #26 : 06-09-2012, 18:49 » |
|
PAPRYKA FASZEROWANASkładniki:4 papryki najlepiej żółte lub zielone ( czerwone nie mogą być ) 30 dkg mięsa mielonego 10 dkg gotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 spora cebula 1 jajko 2-3 pieczarki ( niekoniecznie) przyprawy: sól, pieprz masło, śmietana Wykonanie.Z papryk ścinamy górę, usuwamy pestki i myjemy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle lub smalcu. Mięso wyrabiamy z jajkiem, ostudzoną cebulką i przyprawami, farszem napełniamy papryki. Przykrywamy "czapeczkami" i wkładamy do niskiego, szerokiego garnka lub gąsiorki. Podlewamy wodą i dusimy. Jak się zagotuje to dodajemy masło i śmietanę ( ilość wg.upodobań), dusimy do miękkości. fot. straga.pl Uwielbiam faszerowaną paprykę! Oczywiście najlepiej czerwoną. Osobiście do faszerowania używam samego mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (pół na pół) i nie dodaję żadnej kaszy. Bardzo polecam taki wariant.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-01-2013, 13:17 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #27 : 06-09-2012, 19:11 » |
|
JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMISkładniki:8 wiejskich jaj ugotowanych na twardo 30 dkg pieczarek ( bardzo duże kroimy na mniejsze części ) 2 czubate łyżki masła sól, pieprz majonez coś do dekoracji ( normalnie papryka w proszku, ale na I etapie DP musi ją coś zastąpić np. zieleninka ) Wykonanie.Jajka kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Pieczarki myjemy i wrzucamy do rondla, dodajemy masło, doprawiamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli trzeba można podlać troszkę wody, ale bardzo mało, inaczej pieczarki będą jak ugotowane i niesmaczne. Ostudzone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę razem z żółtkami. Doprawiamy. Napełniamy połówki białek, smarujemy majonezem i posypujemy zieleninką. fot. naobcasach.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-09-2012, 16:37 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Roszpunka
|
|
« Odpowiedz #28 : 07-09-2012, 10:03 » |
|
SCHAB W PANIERCE
Składniki: 2 kotlety schabowe 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego jajko sól, pieprz
Wykonanie. Potłuc kotlety. Jajko posolić i popieprzyć. Obtoczyć mięso w jajku, potem w siemieniu lnianym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 25 min. w temperaturze 200 stopni.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-09-2012, 16:38 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #29 : 11-09-2012, 09:29 » |
|
KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJSkładniki:kości wieprzowe ( ilość wg uznania ) lub udko z kurczaka ( łapki z kurczaka) pietruszka kawałek selera 1 szklanka kaszy jaglanej zieleninka ( koperek, pietruszka, seler, lubczyk ) ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól Wykonanie.Gotujemy wywar na mięsie, dodajemy warzywa ( część można zetrzeć na "grubej" tarce), pokrojoną zieleninkę ( można część wkroić, a z reszty zrobić "pęczek" i wrzucić do zupy), wrzucamy przyprawy. Gotujemy aż mięsko będzie prawie miękkie, wsypujemy kaszę. Jak kasza będzie mięciutka, możemy zaczynać konsumpcję fot. mojegotowanie.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-10-2012, 13:04 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Roszpunka
|
|
« Odpowiedz #30 : 12-09-2012, 17:27 » |
|
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII - zamiast folii polecam naczynia żaroodporne /MetaldawSkładniki:- 2 filety z łososia - 6 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka świeżej natki z pietruszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli, czarnego pieprzu, suszonej bazylii Wykonanie.Pietruszkę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej łososia. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (ja zostawiłam na całą noc, wyszło pycha). Po tym czasie każdy filet oddzielnie zawijamy w folię ja proponuję używać naczyń żaroodporych, dodając część zalewy. Pieczemy w piekarniku w 200 st. C, ok. 20 minut. Przepis ze strony: http://www.wielkiezarcie.com/recipe45814.html
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-09-2012, 14:49 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Roszpunka
|
|
« Odpowiedz #31 : 14-10-2012, 13:52 » |
|
HAMBURGERY - Albert75
Składniki: 200g wołowiny smalec 1 żółtko 1/2 drobno posiekanej cebulki (obsmażam lekko przed dodaniem do mięsa) 1 nieduży ogórek kwaszony posiekany drobno sól, pieprz, majeranek
Wykonanie. Wszystko wymieszać, uformować, obsmażać krótko na odrobinie tłuszczu lub grillu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 16:22 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #32 : 02-11-2012, 20:41 » |
|
DUSZONA CEBULA Z JAJKAMI
Składniki: 2 duże cebule masło klarowane lub smalec do smażenia 2 jajka od szczęśliwych kurek pieprz, sól
Wykonanie. Cebule pokroić na dość cienkie plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić na średnim ogniu nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać odrobinę wody, dusić pod przykryciem ok. 10 min. Po uduszeniu do miękkości (w smaku powinna być słodziutka) wbijamy jaja i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozprowadziły w cebuli. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe. Pychota.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-11-2012, 10:06 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Jack
Offline
Płeć:
MO: sierpień 2010
Wiadomości: 230
|
|
« Odpowiedz #33 : 03-11-2012, 19:45 » |
|
OMLET Z JAJEK I MIĘSA MIELONEGO
Składniki: - 4-5 dużych jajek - 30 dkg mięsa mielonego - sól, pieprz
Wykonanie. W naczyniu dokładnie mieszamy jajka z mięsem dodając sól i pieprz. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, następnie wylewamy na nią wcześniej wymieszane składniki. Dusimy na "małym gazie" pod przykryciem. Ważne, by nie przypalić spodu omleta, doprowadzając jednocześnie do ścięcia jego górnej powierzchni. Następnie drewnianą łopatką rozcinamy omlet na kilka części (jak pizzę), po czym każdą część przewracamy na drugą stronę. Warto wtedy dodać trochę tłuszczu. Przed zakończeniem smażenia dodajemy odrobinę wody i ponownie na 2 minuty przykrywamy patelnię. Omlet najlepiej smakuje z tartą marchewką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-11-2012, 20:08 wysłane przez Jack »
|
Zapisane
|
Pacjent - stan umysłu.
|
|
|
Ożóczek85
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 2009-09-18
Skąd: Tarnów
Wiadomości: 25
|
|
« Odpowiedz #34 : 09-11-2012, 20:56 » |
|
KOTLECIKI KALAFIOROWE -PRZEPYSZNE!
Składniki: - jeden kalafior - jajko - dwie, trzy łyżki mąki kukurydzianej - przyprawy do smaku
Wykonanie. Rozdzielamy kalafiora na różyczki i gotujemy z niewielką ilością soli. Kiedy kalafior przestygnie, odciskamy całość (najlepiej przez pieluchę), dodajemy dwie, trzy łyżki mąki kukurydzianej, jajko oraz przyprawy wedle gustu. Osobiście dodaje jedynie pieprz i sól. Z powstałej masy tworzymy kotleciki na kształt kotletów mielonych. Kotleciki smaże na smalcu. smacznego!!
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-11-2012, 11:50 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #35 : 05-01-2013, 14:07 » |
|
KUGIEL Z KASZY
Składniki:
-szklanka kaszy gryczanej -25 dag pieczarek -2 cebule -2 duże jajka -smalec albo masło klarowne -sól i pieprz
Wykonanie. 4 szklanki wody zagotować, wówczas wsypać kaszę i posolić dla smaku. Gotować ją 40 minut. W między czasie pieczarki i cebule posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym na smalcu albo na maśle klarownym i gdy kasza się ugotuje przełożyć je do niej razem z roztrzepanymi jajkami. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Smażymy na smalcu albo na maśle klarownym. //Agnieszka
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-01-2013, 15:49 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Sunday
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 26.01.2013
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 16
|
|
« Odpowiedz #36 : 28-01-2013, 10:22 » |
|
GOŁĄBKISkładniki:- kapusta pekińska - mięso mielone (wg uznania, wieprzowo-wołowe/ drobiowe/ wołowe) - 1 cebula - kilka pieczarek (wg uznania) - ryż lub kasza gryczana - sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma Wykonanie.Do wrzącej osolonej wody wkładamy liście kapusty- dosłownie na chwilkę. Cebulę z pieczarkami smażymy na maśle lub smalcu, studzimy. Ryż gotujemy al dente (podobnie z kaszą) dosypujemy szczyptę kurkumy. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe składniki, zioła prowansalskie i mieszamy dokładnie. Na liście kapusty wykładamy po łyżce farszu, zawijamy. Wkładamy ściśle do garnka/rondla zalewamy wywarem drobiowym/wieprzowym/warzywnym (wg uznania), gotujemy około 15 min. Uwielbiam je Smacznego!
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2013, 15:58 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #37 : 22-02-2013, 19:44 » |
|
KLOPSYSkładniki:- pół kilo mięsa mielonego - jedno jajko - dwie szklanki wody - smalec - sól, pieprz, - pół ząbka czosnku Wykonanie.Mięso owinąć przyprawionym jajkiem wraz z czosnkiem. Formułować w małe kotleciki i lekko podsmażyć na patelni,by się zarumieniło. Po czym włożyć do garnka z gotującą się wodą i dusić ok 20 minut na wolnym ogniu. Uwagi.W osobnym garnuszku mieszam śmietanę (30%) o ilości ok 250g razem z kucharkiem i czekam aż kucharek się rozpuści,a śmietana podgotuje. Gotowe kotleciki łączę z "sosikiem", pycha. Do tego na smalcu podsmażam 30 dag pieczarek i średnią cebulę i czekam aż cebula się zarumieni,a pieczarki zmiękną. Oto mój dodatek do kotlecików.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2013, 16:00 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #38 : 22-02-2013, 19:57 » |
|
KALAFIOR Z KIEŁBASĄ
Składniki: - duży kalafior - 20dag kiełbasy wiejskiej - ok 250g śmietany - trzy jajka - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka masła - sól - smalec
Wykonanie. Umyty kalafior gotować 20 minut. W międzyczasie kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostki i podsmażyć na smalcu. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, posolić i schłodzić. Po ochłonięciu zmiksować razem z żółtkami jajek i połączyć później ze zmiksowanymi białkami. Wszystko wymieszać z ugotowanymi różyczkami kalafiora i kiełbasą,a następnie włożyć do półmiska do zapiekania i do piekarnika na 20 minut.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2013, 15:59 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #39 : 16-03-2013, 16:55 » |
|
PLACKI Z DYNI
Składniki: - 1kg dyni (ze skórą), - 2 duże cebule, - 2 jajka, - ok 2 łyżek mąki kukurydzianej (ew. zmieszanej z gryczaną), - sól, pieprz
Wykonanie. Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, sól, pieprz oraz mąką. Mąki tylko tyle żeby związała płyn. Smażyć na smalcu lub maśle klarowanym, po ok 3-5 min z każdej strony. Smażyć na niedużym ogniu.
Podawać z kwaśną śmietaną lub odgrzane na smalcu ze skwarkami.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-03-2013, 14:17 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
|