tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #40 : 01-12-2010, 18:10 » |
|
Generalnie jestem przemęczony, pijam 2-3 kawy dziennie, niedosypiam (z braku czasu). W najbliższym czasie nie zanosi się na zmianę trybu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #41 : 01-12-2010, 18:13 » |
|
Przecież tu nie chodzi o skorupki jaj, tylko odwracalność procesu rozpadu substancji organicznych poddanych obróbce termicznej,
Bo tutaj zostałem zmylony pojęciami: wapń organiczny i nieorganiczny. Ten ogólnik zaprowadził mnie na manowce. Wapń to wapń, a organiczny, czy nieorganiczny, to jest związek wapnia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #42 : 01-12-2010, 18:17 » |
|
Generalnie jestem przemęczony, pijam 2-3 kawy dziennie, niedosypiam (z braku czasu). W najbliższym czasie nie zanosi się na zmianę trybu.
Ja pijam 7 kaw dziennie, palę papierosy, siedzę przed kompem po kilkanaście godzin dziennie i nie jadam skorupek, mimo to moja kondycja systematycznie polepsza się. Proszę zwrócić uwagę, że nie napisałem "poprawia", tylko "polepsza". O to w tym wszystkim chodzi. Zdrowie bowiem nie jest jakąś przypadłością, o którą trzeba bez przerwy się bać. Zdrowie jest wartością użyteczną, więc należy zeń korzystać, ale by to było możliwe - trzeba je mieć. I to cała filozofia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-12-2010, 20:45 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #43 : 01-12-2010, 18:19 » |
|
Przecież tu nie chodzi o skorupki jaj, tylko odwracalność procesu rozpadu substancji organicznych poddanych obróbce termicznej,
Bo tutaj zostałem zmylony pojęciami: wapń organiczny i nieorganiczny. Ten ogólnik zaprowadził mnie na manowce. Wapń to wapń, a organiczny, czy nieorganiczny, to jest związek wapnia. Nie zdziwię się, gdy niedobór żelaza będzie Pan uzupełniał szyną tramwajową...
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #44 : 01-12-2010, 18:24 » |
|
O niedobory żelaza się nie martwię
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #45 : 01-12-2010, 18:30 » |
|
Ostatnio dość często bolą mnie kości, stawy, kręgosłup, czasami to mija, znów wraca. Czy powinnam zrobić badanie poziomu wapnia, czy profilaktycznie podjadać skorupki, albo czekać, aż mi się polepszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #46 : 01-12-2010, 19:56 » |
|
Grawo, głęboki niedobór wapnia w organizmie objawia się: krwotokami, zaburzeniami snu, stanami lękowymi, złamaniami, zaburzeniami wzrostu . Niedobór wapnia występuje wskutek niskiej zawartości przyswajalnych (organicznych) form tego pierwiastka w pożywieniu z jednej strony, i używania wapnia przez organizm do wydalania produktów przemiany materii z drugiej. Przy niewielkim jego niedoborze, występują skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, bóle w stawach i zwolnienie tętna. W głębokim deficycie wapnia pojawiają się krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, złamania kości, a u dzieci zaburzenia wzrostu. Niedobór wapnia jest główną przyczyną próchnicy zębów i osteoporozy.
Znaczne ilości organicznego wapnia zawiera surowe mleko wiejskie, sardynki, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i maku, fasola, brokuły, jaja oraz świeże warzywa i owoce.
Obfitym źródłem wapnia są skorupy jaj, najlepiej wiejskich, więc można je stosować w głębokich niedoborach tego pierwiastka . Minerały, czyli makro- i mikroelementyWymienione przez Ciebie dolegliwości świadczyć mogą o niewielkim niedoborze i powinnaś, zamiast skorupek, pamiętać, że bogate w organiczny wapń są: "surowe mleko wiejskie, sardynki, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i maku, fasola, brokuły, jaja oraz świeże warzywa i owoce". Jeżeli już mamy do czynienia z głębokim niedoborem organicznego wapnia w organizmie, to nie powinniśmy się obawiać o przyswajalność wapnia ze skorupek jaj, ale tych niegotowanych. Termiczna obróbka skorupek niszczy ich strukturę mineralno-keratynową (keratyna: polimer pochodzenia naturalnego), a to raczej nie jest proces odwracalny. Skoro potrzebujący organizm wie w jaki sposób go sobie pobrać i przyswoić z kości, to pewnie tym samym sposobem wykorzysta ten ze skorupek - przy założeniu, że faktycznie mają prawie identyczny skład i strukturę. Być może, właśnie do takich celów wytwarzany jest kwas octowy w naszym prawidłowo funkcjonującym organizmie? Przy okazji dezynfekcji skorupek, polecam publikację Czynniki jakości mikrobiologicznej spożywczych jaj kurzych . Sprytne są te naturalne mechanizmy obronne jaja.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-12-2010, 20:56 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #47 : 01-12-2010, 20:24 » |
|
Ostatnio dość często bolą mnie kości, stawy, kręgosłup, czasami to mija, znów wraca. Czy powinnam zrobić badanie poziomu wapnia, czy profilaktycznie podjadać skorupki, albo czekać, aż mi się polepszy.
Wśród specyficznych objawów niedoboru wapnia nie ma efektów bólowych.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #48 : 03-12-2010, 09:48 » |
|
Ja pisałem o dysocjacji termicznej związku wapnia - proszę zobaczyć co to za pojęcie.
A gdzie mogę zobaczyć owo pojęcie? Żeby się przekonać, czy Pan znowu czegoś nie pokombinował...
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #49 : 03-12-2010, 09:51 » |
|
Ja pisałem o dysocjacji termicznej związku wapnia - proszę zobaczyć co to za pojęcie.
A gdzie mogę zobaczyć owo pojęcie? Żeby się przekonać, czy Pan znowu czegoś nie pokombinował... Jak znowu? http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysocjacja_termiczna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #50 : 03-12-2010, 09:56 » |
|
Jeszcze raz zacytuję Panu jego własne słowa, celem zrozumienia samego siebie: Ja pisałem o dysocjacji termicznej związku wapnia
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #51 : 03-12-2010, 10:04 » |
|
Proszę jaśniej, bo nie rozumiem.
No przecież od początku tłumaczę Panu, że Pan nie rozumie. Najprostszym przykładem dysocjacji termicznej jest tajanie zamarzniętej wody - była woda, potem lód, a potem znów woda. Według Pana należy z tego wyciągnąć naukowy wniosek, że można w żywej tkance zamrozić wodę, a potem ją zdysocjować, a tkanka nadal będzie żywa...
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #52 : 03-12-2010, 11:53 » |
|
Znowu Pan myli pojęcia. Dysocjacja wody następuje przy temperaturze ok. 3300 C. Jest to rozpad wody na wodór i tlen.
2 H2O -> 2 H2 + O2
To o czym Pan pisze to zmiana stanu skupienia, a nie przykład dysocjacji.
Przykład dysocjacji termicznej wapnia: Ca_3(PO_4)_2 -> (Ca^2+)^3 + (PO_4 ^3-)^2
Ponawiam prośbę o nie przytaczanie słów, których nie wypowiedziałem, przykład: "a nieco wcześniej twierdził, że nie ma czegoś takiego, jak degradacja białek w wyniku działania wysokiej temperatury, gdyż po schłodzeniu, w wyniku dysocjacji, następuje proces odwrócenia procesu i mamy z powrotem niezmienione białko."
Ten wątek jest o kuchence mikrofalowej, a nie o dysocjacji. Bardziej nadający się do tego celu wątek to wątek np. o skorupkach, gdzie temat dysocjacji został zasygnalizowany.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-12-2010, 12:03 wysłane przez Tomasz Urbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #53 : 03-12-2010, 12:14 » |
|
A w jakiej temperaturze zachodzi ta dysocjacja? Woda ulega dysocjacji termicznej w temp. 3300C, amoniak około 700C a węglan wapnia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #54 : 03-12-2010, 12:21 » |
|
Już przy temperaturze powyżej 40C, następuje powolne rozbicie:
Ca(HCO3)2 -> CaCO3¯ + CO2 + H2O
W ten sposób na przykład uzdatnia-zmiękcza się wodę metodą termiczną.
Proszę moderatorów o przeniesienie gdzieś tej dysputy, ponieważ jej temat odbiega od głównego wątku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-12-2010, 12:24 wysłane przez Tomasz Urbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #55 : 03-12-2010, 12:47 » |
|
Coś Ci się kićka Tomku. Nie mam teraz czasu, aby odświeżać wiadomości z chemii, ale z tego, co znalazłam to teoretyczna temperatura rozkładu CaCo3 wynosi około 900C. Widziałam, że Kazof sobie nieźle z chemią radzi, może Ona zabierze głos lub ktoś, kto jest dobry w chemii fizycznej. Z tego co pamiętam, to dysocjacja termiczna to inaczej rozpad związku pod wpływem temperatury. Nie za bardzo widziałam, aby po wytrąceniu z wody zawiesiny CaCO3 i ochłodzeniu roztworu przeszedł on ( CaCO3) w wodorowęglan wapnia Ca(HCO3)2.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #56 : 03-12-2010, 12:52 » |
|
Coś Ci się kićka Tomku. Nie mam teraz czasu, aby odświeżać wiadomości z chemii, ale z tego, co znalazłam to teoretyczna temperatura rozkładu CaCo3 wynosi około 900C.
Tak, oczywiście. Zbyt szybko odpowiadam... Więc jak gotowanie może zepsuć ten związek? Jak zatem oblanie wrzątkiem może wpłynąć na wytrącenie, zdysocjowanie węglanu wapnia? Przy tak niskiej temperaturze, jaką jest temperatura wrzenia, nie powinno się nic stać z węglanem wapnia zawartym w skorupce jaj. Wcześniej, gdy pisałem o dysocjacji nie sprawdziłem temperatury w którym ona następuje. Dzięki Iza
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-12-2010, 13:15 wysłane przez Tomasz Urbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #57 : 03-12-2010, 15:27 » |
|
Do jakichś bzdurnych wniosków żeśmy doszli. Wynika z naszych rozważań fakt, że zamiast skorupek jajek równie dobrym źródłem wapnia jest kamień kotłowy ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #58 : 03-12-2010, 17:57 » |
|
Niezupełnie. Postać wapnia, który jest składnikiem szkieletu organizmów roślinnych oraz zwierzęcych to ortofosforan wapnia.
Jego wzór dysocjacji termicznej już przedstawiałem: Ca_3(PO_4)_2 -> (Ca^2+)^3 + (PO_4 ^3-)^2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #59 : 03-12-2010, 18:13 » |
|
Do jakichś bzdurnych wniosków żeśmy doszli. Wynika z naszych rozważań fakt, że zamiast skorupek jajek równie dobrym źródłem wapnia jest kamień kotłowy ... Kamień kotłowy jest źródłem wapnia, ale nie dla reakcji biochemicznej. Dokonano podziału nauki chemii na nieorganiczną (dla niej właściwe jest m.in. pojęcie dysocjacji termicznej, temperatura wrzenia, węglan i wodorowęglan wapnia, fosforan, ortofosforan wapnia, amoniak i reszta wyizolowanych związków) oraz organiczną (m.in. z biochemią, biosyntezą, anabolizmen, katabolizmem jako charakterystycznymi reakcjami biopierwiastków, biozwiązków). To dwa różne światy. Biochemia zajmuje się chemią w organizmach żywych, koncentruje się na wykorzystaniu chemii w celu zrozumienia procesów biologicznych. Skorupka jaja jest strukturą mineralno-keratynową*= biochemiczną, z założenia potraktowaną jako analogiczna do struktury kości i dlatego potraktowaną ją jako dobre źródło biowapnia. Tylko ze skorupki jaja, które w każdej chwili gotowe jest do wydania na świat piskalaka, czyli żywego jaja, nasz organizm wykorzysta w swojej metabolice potrzebne biopierwiastki. Po jakimkolwiek spreparowaniu możemy już tylko dokonać analizy składu takiej skorupki, ale struktury już nie odbudujemy. I skorupka jaja, i kość, zawierają pojedyncze substancje mineralne, które odgrywają ważną życiową rolę ze względu na własności fizykochemiczne i udział w strukturach biochemicznych. Przemiana związków nieorganicznych, a szczególnie kationów metali (makro i mikroelementów) jest związana z reakcjami enzymatycznymi ustroju (a nie dysocjacji termicznej, gotowania strącania itp.). Metabolizm makro i mikroelementów jest regulowany przez składniki organiczne. Odgrywa decydującą rolę w procesach metabolicznych. Podlega reakcjom biochemicznym. * keratyna to białko http://pl.wikipedia.org/wiki/Keratyna** chemia bionieorganiczna http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemia_bionieorganiczna *** biochemia http://pl.wikipedia.org/wiki/Biochemia
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-12-2010, 18:55 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
|