Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #100 : 14-02-2014, 20:51 » |
|
Bułka tarta...rozumiem, że ze starego chleba bezglutenowego.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Mania
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: od 2011 r.
Wiadomości: 80
|
|
« Odpowiedz #101 : 16-02-2014, 11:17 » |
|
Ja wysypuję mąką amarantusową, ma taką konsystencję podobną do bułki tartej. Można też wysypać po prostu mąką, np. ryżową, kukurydzianą lub gryczaną.Ten przepis ostatnio pisałam dla koleżanki, która nie jest na bezwzględnej diecie bezglutenowej, więc napisałam jej, żeby wysypała bułką tartą i po prostu nie sprawdziłam dokładnie jak umieszczałam na forum ten przepis.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #102 : 16-02-2014, 13:22 » |
|
Bułka tarta...rozumiem, że ze starego chleba bezglutenowego.
Bułka tarta może wyjątkowo być. Ale tylko zrobiona z kupionej, wysuszonej, a następnie startej bułki. Gluten częściowo wietrzeje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #103 : 12-03-2014, 16:40 » |
|
Zakwas gryczany początkowo lepiej dokarmiać 2 razy dziennie: czubata łyżka mąki + odpowiednio wody. Gibbon, podczas dodawania tej mąki gryczanej i wody zakwas należy wymieszać?
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #104 : 12-03-2014, 17:46 » |
|
Tak, trzeba wymieszać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #105 : 12-03-2014, 17:55 » |
|
Ja ostatnio piekę chlebek wg przepisu Mani, jest doskonały.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-03-2014, 22:15 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #106 : 12-03-2014, 21:51 » |
|
Ja ostatnio piekę chlebek w/g przepisu Mani, jest doskonały.
A gdzie kupujesz płatki gryczane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #107 : 12-03-2014, 22:16 » |
|
Wiem, że my tacy trochę anty bio/eko, ale w sklepach ekologicznych dostaniesz takie płatki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #108 : 12-03-2014, 23:16 » |
|
Płatki gryczane widziałem w Tesco.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #109 : 13-03-2014, 08:52 » |
|
Ja ostatnio piekę chlebek w/g przepisu Mani, jest doskonały.
A gdzie kupujesz płatki gryczane? Ostatnio kupiłam w NETTO, jest tam też mąka ryżowa i amarantus, jak nie mam płatków gryczanych to mielę kaszę gryczaną, czasami daję otręby gryczane też do kupienia w Netto.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2014, 11:46 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mapson
Offline
Płeć:
Wiek: 32
MO: 28.01.2015
Skąd: Katowice
Wiadomości: 10
|
|
« Odpowiedz #110 : 17-02-2015, 22:30 » |
|
Zrobiłem dwa razy chleb wg przepisu Novalijki z użyciem 5 dag drożdży i 0,5kg mąki gryczanej i szklanki zmielonego ryżu. Chleb wyszedł tylko delikatnie wyrośnięty, ale czuć mocno drożdże. Przepis Gibbona mówi o znacznie mniejszej ilości drożdży. Skoro przy 5dag tylko delikatnie wyrosło to czy przy 1cm3 nie wyrośnie wcale?
|
|
|
Zapisane
|
...W życiu piękne są tylko chwile... R.R.
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #111 : 18-02-2015, 18:02 » |
|
Chleb z przepisu Gibbona pięknie wyrasta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #112 : 18-02-2015, 19:57 » |
|
Czy mogę zastąpić zmieloną kaszę, gotową mąką gryczaną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #113 : 18-02-2015, 21:06 » |
|
Możesz, ale smak chleba będzie o wiele gorszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #114 : 19-02-2015, 19:26 » |
|
Niekoniecznie. Piekę z gotowej mąki i z kaszy, którą sama mielę. Smak taki sam.
O, widzę, że mój awatar nie uzyskał akceptacji?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pooldarek
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.2015
Skąd: Tychy
Wiadomości: 6
|
|
« Odpowiedz #115 : 20-10-2015, 15:41 » |
|
Od jakiegoś czasu piekę chleb wg przepisu gibona (3 łyżki oleju lnianego, pół łyżki soli, 15 dag drożdży, 3 - 4 szklanki wody i 700 g kaszy gryczanej świeżo zmielonej) i szybko mi się psuje, po jakiś 3, 4 dniach jest już na nim pleśń. Trzymam go w temp ok 22 C w lnianej ściereczce w ciemnym miejscu. Wcześniej myślałem, że psuje mi się bo były upały w wakacje i ostatnio wróciłem do pieczenia i jest to samo. Co zrobić żeby dłużej się nie psuł?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #116 : 20-10-2015, 16:38 » |
|
Zrobić bez oleju, gęściejszej konsystencji masa, dłużej piec - innymi słowy chodzi o to aby wyszedł bardziej suchy. Przetrzymywać w niskiej temperaturze, najlepiej nie w kuchni (wilgoć od gotowania), a jeżeli już to jak najbliżej podłogi. Spróbuje bez ściereczki, może za bardzo trzyma wilgoć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|