Niemedyczne forum zdrowia
11-05-2024, 10:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Surowe warzywa  (Przeczytany 9761 razy)
Spinacz
« : 17-05-2010, 07:03 »

Moja dieta opierała się głównie na stołówce, a w domu codziennie chleb, ziemniaki, itp. Więc teraz zmieniam przyzwyczajenia, ale potrzebuję podpowiedzi. Oto pytania:
Czy można jeść:
1. Surowy szczaw?
2. Czy szczaw można jeść ( surowy i gotowany)  w I etapie diety? II etapie diety?
3. Czy szpinak można jeść surowy?
4. Czy cukinię można jeść surową? Jeżeli tak, to czy razem ze skórką?
5. Czy buraki naprawdę można jeść surowe?
6. Czy botwinkę można jeść surową? Z liśćmi włącznie?
7. Czy bakłażana można jeść surowego? Jeżeli tak, to czy razem ze skórką?
8. Czy dynię można jeść surową?
9. Czy kiwi można jeść ze skórką?
10. Czy ziemniaki ugotowane w mundurkach ( np. na parze) można jeść ze skórką?
11. Czy selera można jeść ze skórką?
12. Czy szparagów można nie obierać przed gotowaniem? Czy można je jeść surowe?
Jeżeli dla kogoś te pytania wydają się śmieszne lub za proste, to proszę potraktować je poważnie. Naprawdę chcę się tego dowiedzieć, np szpinak na stołówce zawsze jest gotowany, ziemniaki obrane, itd. więc jakiś czas temu nawet ogórek nieobrany wydawał mi się podejrzany. Teraz wszystkiego się uczę.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #1 : 17-05-2010, 08:13 »

Buraki naprawdę można jeść surowe msn-wink. Jeszcze żyję po parudziesięciu.
Zapisane

I'm going through changes
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #2 : 17-05-2010, 08:34 »

Warzywa można jeść surowe, ale zaczynaj od małych porcji, jeśli wcześniej tak nie jadłeś. Sprawdzaj jak reaguje Twój organizm.
Kiwi raczej obieram, kurczaka też nie jem z piórami msn-wink
Zapisane

Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #3 : 17-05-2010, 08:47 »

Wszystko da się zjeść na surowo, ale.... po co obarczać wątrobę ciężką pracą?
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #4 : 17-05-2010, 11:25 »

Na te pytania odpowiedź znajdziesz na stronie http://www.luczaj.com Ciekawe artykuły Łukasza Łuczaja w każdym numerze miesięcznika WRÓŻKA.

Ja jadam buraczki, dynię, czasami trochę cukinii, pogryzam botwinkę, ale z liści tylko te małe - raczej w formie surówki. Ziemniaki w mundurkach można jeść ze skórką - problem jest raczej estetyczny, a nie dietetyczny. Szczaw, szpinak i rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego i może (nie musi) sprzyjać kamicy szczawianowej, więc jedzenie w formie potraw zaprawianych jajkiem i śmietanką ma jej zapobiegać. Czy tak jest, nie wiadomo. Jedząc wszystko z umiarem nie musimy się tym martwić.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!