Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: aSSIN 28-07-2010, 16:12



Tytuł: Gluten w kiełbasach
Wiadomość wysłana przez: aSSIN 28-07-2010, 16:12
Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny. Jest napisane że produkt zawiera seler, laktoza, gluten i coś tam jeszcze. Czy zawartość glutenu w kiełbasacch dyskwalifikuje je jako produkt zjadliwy przez nas? Czy ilość jego jest znikoma i nie ma go tyle co np. w wypiekach?


Tytuł: Odp: Gluten w kiełbasach
Wiadomość wysłana przez: Iyana 28-07-2010, 16:40
Zasadniczo produkty przetworzone (kiełbasy) nie są wskazane w etapie zdrowienia ze względu na "gluten, laktozę i coś tam jeszcze...". Nie tylko ta niewielka ilość glutenu jest szkodliwa ale wszystko to co dodano do mięsa z którego wykonano wędlinę. Kup lepiej kawałek surowej karkówki czy szynki (cena porównywalna do tej śląskiej) i usmaż czy ugotuj z warzywami (co bardziej lubisz).


Tytuł: Odp: Gluten w kiełbasach
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 28-07-2010, 18:45
Cytat
Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny.
To jest "dowcip roku". Pamiętam jak mnie kiedyś mąż "uszczęśliwił" szynką tej marki i to na święta. Szynka prawie nietknięta, z uwagi na "niezjadliwość", wylądowała na śmietniku.


Tytuł: Odp: Gluten w kiełbasach
Wiadomość wysłana przez: Abir 03-08-2010, 10:49
Cytat
Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny. Czy zawartość glutenu w kiełbasacch dyskwalifikuje je jako produkt zjadliwy przez nas  ?

Branża spożywczo-przemysłowa w większości ma na temat glutenu odmienne zdanie niż choćby my tutaj, więc wszelkie certyfikaty jakości z ich strony nie powinny dziwić. Kwestia glutenu dotyczy rzecz jasna nie tylko kiełbas, ale jakichkolwiek produktów, a więc unikamy takowych, aż do możliwie całkowitego wyeliminowania.

Cytat
Czy ilośc jego jest znikoma i nie ma go tyle co np. w wypiekach ?

Na to pytanie nikt rozsądnie myślący Tobie nie odpowie.

Cytat
To jest "dowcip roku". Pamiętam jak mnie kiedyś mąż "uszczęśliwił" szynką tej marki i to na święta. Szynka prawie nietknięta, z uwagi na "niezjadliwość", wylądowała na śmietniku.

E tam. Trzeba było już w od święta zjeść, a potem powiedzieć:

Cytat
Kup lepiej kawałek surowej karkówki czy szynki (cena porównywalna do tej śląskiej) i usmaż czy ugotuj z warzywami (co bardziej lubisz).

A tak mąż się postarał i teraz będzie bał się już sam cokolwiek kupić ;)


Tytuł: Odp: Gluten w kiełbasach
Wiadomość wysłana przez: Kalina 14-08-2010, 15:53
potwierdzoną niby jakością przez Morliny.
Kiedyś kupując kaszę pewnej firmy uświadomiona zostałam, że to nic nie znaczy ponieważ znane firmy kupują od innych producentów hurtem, przesypują w firmowe opakowania i sprzedają jako swoje.
Ileż to pomysłowości ze strony producentów, handlowców.

A tak mąż się postarał i teraz będzie bał się już sam cokolwiek kupić ;)
A może to sposób męża na pozbycie się niechcianych zajęć? :mrgreen: