100 ml świeżego soku z cytryny zawiera do 70 mg witaminy C, skórka z cytryny - 200-205 mg/100 g, igliwie sosny, świerku, modrzewia, cedru, jodły zawiera około 200-270 mg witaminy C/100 g, napar z ziela pierwiosnka - 800 mg, chrzan-korzeń - 200-300 mg,
owoc dzikiej róży - 475-2000 mg/100 g, niedojrzałe owoce orzecha włoskiego - 2500 mg/100 g, szpinak - 50 mg, pokrzywa-ziele - 170-200 mg, czeremcha-owoc - 100-150 mg, porzeczka czarna-owoc - 157 mg/100 g, pietruszka, koperek - 150 mg, berberys-owoc 120-140 mg/100 g, babka zwyczajna - 20,7-42,2 mg, chmiel-liść - 95-190 mg, dziki bez czarny-owoc - 200-280 mg, glistnik jaskółcze ziele - 170 mg, jarzębina - owoc - 100-200 mg, poziomki-owoc - 100 mg, herbata chińska - 156-233 mg/100 g, papryka - owoc - 200 mg/100 g, truskawki - 60 mg, , kalina - 70 mg, głóg - 250-450 mg, szypiorek - 60 mg, kalafior - 60 mg, pomidory - 40-50 mg, ziemniaki - 10 mg, sałata - 30 mg, rzodkiew - 20 mg, agrest - 50 mg, czerwona porzeczka - 30 mg/100 g, żurawina - 12 mg/100 g.
Więcej o witaminie C -
http://www.rozanski.gower.pl/ascorbin.html