Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #20 : 06-02-2013, 21:33 » |
|
Piątnica również jest homogenizowana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #21 : 06-02-2013, 21:56 » |
|
"Mleczna Dolina" z Piątnicy (w Biedronce) nie jest homogenizowana, ale niestety zawiera karagen.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #22 : 06-02-2013, 22:00 » |
|
Asiu, to, że nie ma takiej informacji na opakowaniu nie znaczy, że nie jest homogenizowana. Z moich informacji wynika, że wszystkie śmietany produkowane przez Piątnicę są homogenizowane (może poza "kremówkami").
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #23 : 07-02-2013, 09:05 » |
|
Ja kupuję śmietaną 18% firmy Pilos skład: śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, ukwaszona. Nie powoduje grudek w zupie ani w sosach.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #24 : 07-02-2013, 09:08 » |
|
Pilos to tylko nazwa handlowa, pod którą różne mleczarnie produkują dla Lidla. Wszystkie śmietany w Lidlu są homogenizowane. Nie dajcie się zwieść brakiem oznaczenia na opakowaniu. Śmietana nie poddana procesowi homogenizacji rozwarstwia się, tworzy się "kożuch" - jest niejednorodna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #25 : 07-02-2013, 09:39 » |
|
A to oszuści!!! Dzięki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-02-2013, 12:06 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #26 : 07-02-2013, 11:09 » |
|
Czyli nie ma żadnej dobrej niehomogenizowanej śmietany w sklepach? Nie ma co sie łudzić, trzeba znaleźć dobre źródło od chłopa.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-02-2013, 16:03 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #27 : 07-02-2013, 11:17 » |
|
A śmietany 30% też wszystkie są homogenizowane? Na niektórych jest napisane, że homogenizowane, ale nie na wszystkich...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #28 : 07-02-2013, 11:20 » |
|
Wśród tych 30% mogą się zdarzyć takie, ale to najlepiej stwierdzić organoleptycznie. Według informacji od producenta, śmietany "kremówki" Maluty nie są homogenizowane.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-02-2013, 12:07 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #29 : 07-02-2013, 12:18 » |
|
Nie ma, co sie łudzić; trzeba znaleźć dobre źródło od chłopa.
Warto się popytać, są rolnicy, których nie stać na spełnienie wymogów UE, a mają krowy i chętnie sprzedają ser i śmietanę. Ja mam takiego dostawcę i co tydzień mam dostawę do domu. Nie zazdrośćcie mi bo pewnie długo tak nie będzie, dowiedziałam się, że młoda krowa kosztuje 6.000 zł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #30 : 07-02-2013, 12:39 » |
|
Nie zazdrośćcie mi bo pewnie długo tak nie będzie, dowiedziałam się, że młoda krowa kosztuje 6.000 zł. To trzeba hodować krowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #31 : 07-02-2013, 15:41 » |
|
Nie zazdrośćcie mi bo pewnie długo tak nie będzie, dowiedziałam się, że młoda krowa kosztuje 6.000 zł. To trzeba hodować krowy. Może ktoś zainteresowany przeczyta i skorzysta z rady. Mnie na stare lata nie chce się już uczyć doić krowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #32 : 07-02-2013, 15:50 » |
|
Nie zazdrośćcie mi bo pewnie długo tak nie będzie, dowiedziałam się, że młoda krowa kosztuje 6.000 zł. To trzeba hodować krowy. Może ktoś zainteresowany przeczyta i skorzysta z rady. Mnie na stare lata nie chce się już uczyć doić krowy. Nie doić tylko sprzedawać. A na marginesie tej dyskusji to ciekawe jak się rozwinie świat. Czy za kilkadziesiąt lat ktokolwiek będzie miał krowę i normalną śmietanę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #33 : 07-02-2013, 16:21 » |
|
W dużych miastach faktycznie jest problem z pozyskiwaniem śmietany. Jednak na targowiskach można kupić wszystko od "chłopa". Stoją tam najczęściej starowinki, mają mleko prosto od krowy, śmietanę, masło i jaja. Trzeba się niestety troszkę rozejrzeć i ruszyć na poszukiwania. Ja kupuję takie właśnie mleko. Z niego otrzymuję śmietanę a z niej masło. Zdarzyło mi się też kupić mleko, ale niestety odwirowane. Śmietana się z niego nie oddziela. Bardzo się wtedy zdziwiłem gdyż kupiłem go od starej kobiety, która miała tylko jedną krowę i w dodatku sprzedawała go u siebie w domu (głęboka wieś). Tak więc trzeba się poświęcić i poszukać troszeczkę.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #34 : 07-02-2013, 16:35 » |
|
Savage7, nigdy nie będziemy mieli pewności, czy aby produkty od przysłowiowego chłopa są naprawdę naturalne. Uwierz mi, że znam przypadki od strony mojego ojca, gdzie znajomy kupował mleko ze sklepu i wlewał je w plastikowe butelki i sprzedawał je na rynku. To samo uczynił z jajkami. To jest bliski przykład z życia wzięty. Ja nawet "chłopom" nie wierzę!
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-02-2013, 17:21 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Poulet
|
|
« Odpowiedz #35 : 07-02-2013, 16:39 » |
|
E tam, gadanie. Samemu można sprawdzić, czy jajka są ze wsi czy ze sklepu, tak samo mleko czy śmietanę. Ja mleko kupuje od chłopa jeszcze ciepłe, zresztą czuć po zapachu, że to nie ze sklepu. A jajka mają różną wielkość i wygląd, no i w smaku czuć różnicę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pola53
Offline
Płeć:
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172
|
|
« Odpowiedz #36 : 07-02-2013, 16:50 » |
|
A co powiecie o mleku z mlekomatu? Raz kupiłam i miałam grubą śmietanę na wierzchu. Jak to mleko jest przetrzymywane? Kiedyś kupowałam mleko ze wsi, ale przypadkiem weszłam do obory podczas dojenia i wierzcie mi, już mi to mleko nie przeszło przez gardło. Sama pochodzę ze wsi, ale takich warunków jeszcze nie widziałam. No i te kiszonki zimą!
|
|
|
Zapisane
|
kocham dzieci i zwierzęta Staram się pomagać jednym i drugim
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #37 : 09-02-2013, 13:27 » |
|
Poulet; ty chyba życia nie znasz.
Udało mi się zdobyć wiejską śmietanę i wiejski twaróg od polecanego, sprawdzonego chłopa. Wszystko smakuje i wygląda nieźle. Dowiedziałem się też, że śmietanę zagęszczają mąką i standardowym mlekiem ze sklepu. I jak tu wierzyć ludzią? Trzeba by było chyba dotrzeć do samego źródła, czyli do gospodarstwa i patrzeć gospodarzą na ręce. Albo po prostu odpuścić sobie temat mleka, śmietany i twarogu, bo to nie ma sensu. Albo co gorsza, kupić,w supermarkecie wyjdzie na to samo.
Twoje biadolenie zaczyna być męczące. //T.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-02-2013, 13:34 wysłane przez Travis »
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #38 : 09-02-2013, 14:44 » |
|
A co powiecie o mleku z mlekomatu? Osobiście nie piłam, ale moja znajoma w Łodzi kupiła kiedyś dla dzieci i było według niej zepsute. Moja bratowa kupowała dla dziecka we Wrocławiu i nigdy nie było zepsute, ale mały po jakimś czasie zaczął wymiotować tym mlekiem. Nie wiem czy była to kwestia tego konkretnego mleka czy mleka w ogóle. Tu jest ciekawy artykuł na temat mleka z mlekomatów: http://sykofanta.wordpress.com/2012/03/14/mlekomaty-czyli-jak-zarabiac-naturalnie/Tu cytuje tylko fragmenty: "Mleko z mlekomatów nie jest ani pasteryzowane, ani homogenizowane (bo musi być naturalne), ale za to jest "starannie filtrowane" (co jest przecież tak niewinne, że naturalności mleka na pewno nie szkodzi). Domyślam się, że owa filtracja ma służyć przedłużeniu trwałości mleka, a przysłówek "starannie" zastępuje w tym przypadku prefiks "ultra", który mógłby się źle kojarzyć." "Ultrafiltracja jest stosowaną w przemyśle spożywczym nowoczesną (zwaną też: niekonwencjonalną) metodą utrwalania żywności poprzez przepuszczenie jej przez membranę o niezwykle małych otworach. Otwory te są na tyle duże, że umożliwiają przeniknięcie składnikom żywności, czyli cząsteczkom białek, cukrów, tłuszczów oraz witaminom i składnikom mineralnym, zatrzymują natomiast komórki bakteryjne." "Zanim jednak je zakupimy, sprawdźmy, jak należy się z nim obchodzić (w końcu nie jest ono całkiem prosto od krowy i już jakiś czas spędziło w transporcie i w samym automacie, warto więc zadbać, by nam się nie zepsuło po drodze ze sklepu lub zaraz wieczorem w domu). Wchodzimy w zakładkę “Jak obchodzić się ze świeżym mlekiem?” i ze zdziwieniem czytamy: Dlatego należy: -kupując świeże mleko używać dokładnie wyczyszczonych pojemników -po zakupie zapewnić jego transport do lodówki -przed spożyciem mleka zalecana jest jego profilaktyczna obróbka cieplna („przegotowanie”). Mleka nie trzeba doprowadzać do wrzenia, wystarczy go przez ok. 15 s ogrzewać w temperaturze 72°C. Taka łagodna obróbka cieplna powoduje zniszczenie niemal wszystkich mikroorganizmów. Czyli pasteryzowanego mleka nie kupujemy, ale samodzielnie pasteryzujemy mleko w domu! O_O I jeszcze trzeba będzie termometr kuchenny zakupić i garnek do gotowania mleka. Cudny interes!" Znalazłam kilka stron z mlekomatami m.in: www.mlekomaty.orgwww.emlekomat.plNa tej drugiej stronie nie ma nic napisane o filtracji.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-02-2013, 15:04 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Pola53
Offline
Płeć:
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172
|
|
« Odpowiedz #39 : 09-02-2013, 15:15 » |
|
W takim razie zostaje mi tylko poszukać jakiegoś rolnika. Fajnie, że pofatygowałaś się i poszukałaś tych stron. Jestem Ci wdzięczna, bardzo
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-02-2013, 18:48 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
kocham dzieci i zwierzęta Staram się pomagać jednym i drugim
|
|
|
|