Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #20 : 06-09-2009, 23:24 » |
|
Lucy, u mnie były 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kukurydzianej, trochę soli, 3 jajka, 8 ziemniaków. Mąkę kukurydzianą można kupić normalnie w markecie. Na pewno nie jest konieczna do tego przepisu - można spróbować z samą ziemniaczaną.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:06 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
auster
|
|
« Odpowiedz #21 : 24-06-2010, 14:38 » |
|
Czy mąka gryczana samodzielnie zmielona zawiera gluten? Jest lepsza od tej bezglutenowej ze sklepu?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:07 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #22 : 24-06-2010, 14:57 » |
|
Czy mąka gryczana samodzielnie zmielona zawiera gluten?
Ziarno gryki nie zawiera glutenu, dlatego mąka też nie będzie zawierała. http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:07 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #23 : 18-01-2011, 20:23 » |
|
A ja miałam trochę czasu i próbowałam "powydziwiać" z tymi różnymi mąkami: gryczaną, ryżową i jaglaną. Praktycznie nic mi z nich nie wyszło . Są beznadziejne, z jaglaną była największa tragedia, bo np. naleśniki wyszły twarde jak kamień, z gryczanej były po prostu paskudne w smaku. Muszę zrezygnować ze wszystkiego, co mączne, ale przez te 20 lat jedzenia pizz, naleśników (te dania lubiłam) ciężko się odzwyczaić. W każdym razie próbuję, bo zdrowie jest dla mnie ważniejsze niż smaki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-01-2011, 20:28 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dania
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49
|
|
« Odpowiedz #24 : 19-01-2011, 16:10 » |
|
Catherine,
A próbowałaś z mąką kukurydzianą? Moim zdaniem, takie placki są więcej niż jadalne. Możesz też sama zrobić mąkę z różnych ziaren i orzechów. Nadaje potrawom nowy, wyrafinowany smak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #25 : 19-01-2011, 18:04 » |
|
Dania, z kukurydzianą jeszcze nie próbowałam, trochę zniechęciły mnie wcześniejsze eksperymenty A na jakie placki ona się nadaje, mówisz o naleśnikach? Szukam jakiegoś pomysłu, żeby móc zrobić właśnie naleśniki i bezglutenowe ciasto na pizzę, ale jak to osiągnąć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jusder
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 19-10-2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 30
|
|
« Odpowiedz #26 : 19-01-2011, 18:05 » |
|
Catherine, ja robię naleśniki mojemu dziecku (sama też zajadam) z mąki kukurydzianej i ryżowej. W smażeniu i zwijaniu zachowują się jak normalne naleśniki i w smaku też niczego sobie. Robię na oko, proporcje mniej więcej takie: 1 duże lub dwa małe jajka (jak dla dziecka to z samych żółtek - wtedy daję 1 żółtko więcej) szklanka wody 2/3 szkl mąki kukurydzianej (może trochę mniej) 1/3 szkl mąki ryżowej (może trochę mniej) szczypta soli łyżka oleju - ja daję ryżowy Ze względu na to, iż nigdy nie odmierzam składników, może się zdarzyć, że trzeba będzie czegoś dodać, ale generalnie chodzi o konsystencję - ma być nieco rzadsza niż naleśniki tradycyjne. Smażyć trzeba na niskim poziomie płyty lub małym ogniu. Usmażone kładę na talerz i przykrywam drugim. Jak usmażę wszystkie, to dopiero smaruję dżemem i zawijam. Czas spędzony pomiędzy talerzami sprawia, że naleśniki są miękkie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:08 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dania
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49
|
|
« Odpowiedz #27 : 19-01-2011, 18:11 » |
|
Catherine,
Przepisy na placki i naleśniki z mąki kukurydzianej są również w dziale "Śniadania bez glutenu". Podaję tam także swoje receptury. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #28 : 19-01-2011, 18:32 » |
|
Jusder, Dania, dziękuję Wam bardzo za przepisy W najbliższym czasie na pewno je wykorzystam. A z tą pizzą macie jakiś pomysł?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #29 : 19-01-2011, 18:49 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #30 : 19-01-2011, 18:57 » |
|
Byłby naprawdę fajny dla mnie, ale jest problem taki, że ja nie znoszę ziemniaków pod żadną postacią Nie jem ich od lat, tylko do sałatki jarzynowej, te gotowane w mundurkach. Ale dzięki za pomysł Loret Ciekawe, czy ktoś z Biosłone lubi pizzę i też miał taki problem jak ja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anastazja
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: nie stosuję
Skąd: Tychy
Wiadomości: 584
|
|
« Odpowiedz #31 : 19-01-2011, 19:11 » |
|
A ja bardzo lubię ziemniaki i bardzo dziękuję za ten przepis, bo już od dawna "chodzi za mną" pizza!
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:09 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #32 : 19-01-2011, 19:16 » |
|
Anastazja jak zrobisz tę pizzę, to proszę, podziel się opinią. Może tych ziemniaków aż tak tam nie czuć Cóż ja poradzę, że ich nie lubię? Jedyny plus to taki, że łatwo mi było z nich zrezygnować na rzecz zdrowia, bo i tak ich nie jadłam (tak, wiem, że te w mundurkach można). A swoją drogą, do tego przepisu gotuje się je w mundurkach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anastazja
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: nie stosuję
Skąd: Tychy
Wiadomości: 584
|
|
« Odpowiedz #33 : 19-01-2011, 19:23 » |
|
Czemu zrezygnowałaś na rzecz zdrowia? Ziemniaki są dozwolone już w drugim etapie diety - pieczone i w mundurkach . Ja do pizzy na pewno ugotuję w mundurkach, bo już sobie inaczej nie wyobrażam. Oczywiście, jak zrobię, podzielę się opinią . Czuję, że będzie pycha . Spróbuj Catherine, może akurat Ci zasmakuje, a jeśli nie, na pewno znajdą się amatorzy takiej pizzy .
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:09 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #34 : 19-01-2011, 19:26 » |
|
Chodziło mi o to, że np. u mnie w domu rodzina je ziemniaki gotowane po obraniu, potem rozgniatane i te są niezdrowe, bo to sama skrobia. W mundurkach na pewno są zdrowsze, pieczone tym bardziej . Nic na to nie mówię złego, ja akurat jestem wyjątkiem, że nie lubię ziemniaków.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:10 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Anastazja
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: nie stosuję
Skąd: Tychy
Wiadomości: 584
|
|
« Odpowiedz #35 : 19-01-2011, 19:39 » |
|
Ziemniaki nie są jakieś super zdrowe, dlatego nie należy ubolewać nad tym, że się ich nie lubi. Najzdrowsze są: mięso i surówki, ale raz w tygodniu taka pizza nie zaszkodzi . Spróbujemy - zobaczymy .
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:10 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #37 : 03-11-2011, 19:43 » |
|
Anastazja czy robiłaś może tę pizzę? Podziel się proszę wrażeniami. Ostatnio polubiłam pieczone ziemniaki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Livia
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100
|
|
« Odpowiedz #38 : 03-11-2011, 21:06 » |
|
Mąki bezglutenowe to nie tylko mąki z różnych nasion, ziaren itp. (kukurydziana, gryczana orzechowa, itd.), ale także mieszanki specjalnie przygotowane przez różnych producentów (w Polsce widziałam "Bezgluten" i "Schar") ze skrobi pszennej specjalnie spreparowanej, różnych mączek ziemniaczanych, grochowych itp. i całej długiej listy różnych lepiszczy zapisanych symbolami E coś tam. Mają na opakowaniu przekreślony kłos - symbol produktów bezglutenowych. Z takiej mąki da się upiec chleb, pierogi, naleśniki i wszystko to, co z normalnej białej mąki pszennej. Może to i wygląda jak normalny produkt, ale na pewno nim nie jest. Raz w życiu, dawno temu się skusiłam i kupiłam - i nigdy więcej. Więcej jest tam chemii niż czegokolwiek innego.
Natomiast jakiś czas temu odkryłam sklepy "Kuchnie Świata" i tam jest duży wybór różnych naturalnych mąk. Bardzo często kupuję mąkę kukurydzianą Masa Harina, albo Pan Harina, która jest biała, lekko ziarnista. Wychodzą z niej pyszne tortille - nie do odróżnienia od normalnych pszennych, racuszki, pierożki leniwe, dodaję ją do zagęszczania pasztetów, ale też do panierowania kotlecików drobiowych. Przymierzam się jeszcze do zrobienia pierogów. Używałam też mąki z cieciorki - Besan i z niej z kolei wychodzi pyszna tempura, ale też i ciasteczka podobne do chipsów. Na razie jestem na etapie testowania jej. Od czasu do czasu zdarzają się różne imprezy, na których potrzebny jest tort i tu z kolei wykorzystuję mielone orzechy i migdały, a torty są dużo lepsze od zwykłych pszennych. Z tym, że migdały i orzechy wolę mielić sama w blenderze.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:23 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasandra
Offline
Płeć:
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104
|
|
« Odpowiedz #39 : 07-11-2011, 13:01 » |
|
W swojej kuchni też używam mąkę kukurydzianą, można ją polubić. Całkowicie zastępuje mąkę pszenną.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:23 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
|