Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #40 : 13-11-2012, 17:31 » |
|
E, to ja widziałam duużo więcej na targu...Bez okularów. Może tak mało widziałam, bo nie noszę okularów. Jednak coś za często przymruguję oczy i wybiorę się pewnie po okulary, jak tylko minie mnie to obecne zapalenie ucha. Coś się przedłuża. Brak mi zupełnie cierpliwości. Pytaj, często sprzedawca zamawia, bo ludzie pytają. Zapytaj na targu kiedy będzie? To często daje im do myślenia Jak tylko wybiorę się na targ postaram się ze spokojem, dokładnie rozejrzeć za dobrymi towarami.
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #41 : 29-11-2012, 21:33 » |
|
Właśnie jestem w trakcie robienia chleba, wedle przepisu Gibbona, pierwszy raz to robię i nie wiem czy nie zrobiłam za rzadkie ciasto, już 20 min sobie leżakuje w foremce i ani rusz.
|
|
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #42 : 29-11-2012, 21:56 » |
|
Jednak rośnie
|
|
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Kalula
Offline
Płeć:
Wiek: 51
MO: 10.10.2011, przerwa od 11.2013 do 15.02.2014 i od 03.2015
Wiadomości: 31
|
|
« Odpowiedz #43 : 01-12-2012, 00:03 » |
|
Ę, ą, ł, ż, ó, ć.
Podaję rozwiązanie rebusu: żółć. Ęą i takie tam... Oj Klaro, ale się uśmiałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #44 : 01-12-2012, 00:55 » |
|
Czy Wasz chleb też tak ciężko się kroi i cały rozlatuje? Chyba coś spieprzyłam.
|
|
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #45 : 01-12-2012, 21:08 » |
|
Też stwierdziłem, że chleby bez mąki pszennej są 'mokre' i się rozlatują. Najlepiej chyba całkiem odpuścić te chleby...
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #46 : 01-12-2012, 21:27 » |
|
Zamiast tej mąki gryczanej możesz użyć mąki ryżowej i jaglanej (z uprażonej wcześniej kaszy - usuwa goryczkę). Dodaj więcej wody. Dla mnie oba są super!
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #47 : 01-12-2012, 22:32 » |
|
Czy Wasz chleb też tak ciężko się kroi i cały rozlatuje? Chyba coś spieprzyłam.
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz z przepisu z drożdżami i jest w porządku. Nie rozpada się, jest sprężysty i dobrze się kroi. Krojenie było na ciepło, bo niektórzy domownicy chcieli już spróbować, chyba że sytuacja się zmieni, kiedy chleb zupełnie wystygnie, ale jakoś mi na to nie wygląda.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #48 : 01-12-2012, 23:28 » |
|
Mój też ładnie się kroił.
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #49 : 02-12-2012, 08:22 » |
|
Trzeba trzymać się tego, co napisał Gibbon o przechowywaniu - w lnianej ściereczce w szafce z dala od źródła ciepła. Do kilku dni jest ok, potem coraz bardziej suchy. Nie wolno włożyć do foliowego woreczka, bo spleśnieje. Próbowałam też zamrozić - niestety kiedy odtajał - stał się bardzo kruchy i sypał się.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #50 : 02-12-2012, 08:37 » |
|
Chleb z przepisu Gibbona jest świetny, po upieczeniu zawijam go w ściereczkę lnianą i trzymam w lodówce na półce, kiedy wyjmuję, kroję kromkę, podsmażam lekko na patelni i mam ciepły tost, do tego jajko na miękko i śniadanko gotowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #51 : 02-12-2012, 21:01 » |
|
A suróweczka?
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #52 : 02-12-2012, 22:28 » |
|
Jajka nie wymagają surówki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #53 : 03-12-2012, 11:29 » |
|
Ja uwielbiam jajeczniczkę z surówką z marchewki z jabłkiem i kropelką oleju.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #54 : 03-12-2012, 16:54 » |
|
A suróweczka?
Surówkami równoważę mięsko, a rano to lubię kawusie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #55 : 03-12-2012, 21:42 » |
|
Oj, ja też.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #56 : 04-12-2012, 08:21 » |
|
I ja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #57 : 04-12-2012, 13:10 » |
|
A ja kawusię z przyprawami (kardamonem, cynamonem i imbirem)
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #58 : 07-01-2013, 10:00 » |
|
Gibbon, robiłem ten chlebek z Twojego przepisu - rewelacja! Dzięki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #59 : 07-01-2013, 10:37 » |
|
Na zakwasie jak dobrze pamiętam?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|