Kasza owsiana, aż musiałam poszukać w necie, gdyż nigdy czegoś takiego nie jadłam.
Owies jest uważany za zboże zawierające gluten, ma go co prawda mniej niż pszenica, ale ma, a więc może niszczyć kosmki jelitowe. Otręby owsiane mają mniej glutenu od kaszy, a więc można je używać interwencyjnie, w przypadkach zaparć. Jednak kaszy i płatków nie należy jeść zachowując dietę bezglutenową. Jeżeli ktoś nie ma potrzeby stosowania diety bezglutenowej, może owsiankę jeść, ale - jak każdy skrobiowy wypełniacz - z umiarem.
Oczywiście, że w owsiance zjadanej od czasu do czasu nie ma niczego złego, zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujemy nabrać energii po przebytej chorobie lub nabrać trochę wagi. Czyli owsianka jest rodzajem diety, a tę stosujemy wyłącznie wtedy, gdy jest to uzasadnione. Natomiast wyciągnięcie pochopnego wniosku, że skoro owsianka pozwala odzyskać zdrowie, to jest zdrowa i każdy powinien ją jadać codziennie - jest szkodliwym nieporozumieniem. (...)
Wystarczy zdać sobie sprawę z jednej zasadniczej sprawy: inaczej odżywiamy się w zdrowiu, a inaczej w chorobie. I tyle.
co to jest beta gluten w owsiance
Chodzi zapewne o betaglukan
http://pl.wikipedia.org/wiki/Betaglukan - z pewnością lepszy w postaci naturalnej w owsiance niż ze słoiczka, np.
http://www.suplementydiety.pl/index.php?id=11