Xemonoj
|
|
« : 05-02-2017, 13:37 » |
|
Co wychodzi taniej - zakup gotowego w ilości kilku/kilkunastu sztuk (dla zredukowania ceny wysyłki), np.: http://allegro.pl/ocet-jablkowy-prawdziwie-domowy-0-5l-i6704909254.htmlczy domowa produkcja wg przepisu z Biosłone? Czy różnica kosztów jest duża? Czy sklep Biosłone myślał nad wprowadzeniem?
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-02-2017, 14:51 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #1 : 05-02-2017, 14:14 » |
|
Zrób sam, obierki, cukier i woda nie kosztują majątku . Najdroższy jest w tym wszystkim pewnie czasem brak czasu.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151
|
|
« Odpowiedz #2 : 05-02-2017, 14:42 » |
|
Przedmiotem aukcji 0,5 litra octu jabłkowego Za 1 litr wyjdzie Ci - bagatela - 17,20 zł. Wg mnie to bardzo dużo... nie mówiąc o tym, że robiąc samemu możesz użyć takiego gatunku jabłek, z których akurat Tobie smakowo będzie "podchodził" najbardziej. Od 15 lat według ściśle określonej, rodzinnej receptury. Znając metodę jego wytwarzania, nawet dokładając wszelkie sugestie osób z Forum, które robią go od bardzo dawna, stwierdzenie "receptura" jest IMO użyte mocno na wyrost .
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-02-2017, 14:49 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
BaMa
Offline
Płeć:
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Skąd: Knurów
Wiadomości: 59
|
|
« Odpowiedz #3 : 05-02-2017, 14:54 » |
|
Domowy ocet to cena odrobiny cukru, bo obierki jabłka masz z KB. Masz też pewność składników i jakości produkcji (bez dodatków chemicznych). Czy za ocet jabłkowy z allegro masz taką pewność? Czy na pewno proponuje domowy produkt? Nie zastanawia Was zdjęcie oferty? Piękne tło sadu z jabłkami, a butelki: plastikowa i w przezroczystym szkle. A skórka chleba to już problem dla bezglutenowców.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-02-2017, 15:04 wysłane przez BaMa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #4 : 05-02-2017, 16:15 » |
|
Ja bym zdecydowanie brał z allegro. Z żoną robiliśmy własny ocet i poszliśmy z torbami.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #5 : 05-02-2017, 16:29 » |
|
Czy to co sprzedawca napisał nie mija się z prawdą? Do produkcji mojego octu jabłkowego używane są CAŁE JABŁKA. Taki ocet zawiera o wiele więcej wapnia, fosforu, potasu oraz innych minerałów i leczniczych substancji organicznych. Do produkcji takiego octu używa się znacznie mniej cukru i wody niż w przypadku octu wyrabianego z samych skórek. Ocet taki ma piękną jasnopomarańczową barwę i niezwykły bukiet, a kwasowość wynosi 2,5-4% w zależności od pory roku i gatunku jabłek.
Natomiast: Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #6 : 05-02-2017, 16:43 » |
|
Tutaj wyrabiany z obierek jabłkowych i gniazd nasiennych,
zakładając, że informacje są prawdziwe: Na zrobienie litra octu potrzeba obierek i gniazd z co najmniej 2kg jabłek.
Średnia cena 1kg jabłek to wg http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/jablka-polskie-na-wage-1-kg,33.html2.45 zł. Czyli do produkcji 0.5L potrzeba jabłek za 2.45. Natomiast ocet 8.75zł. + przy 6 sztukach 2.5 zł za wysyłkę. Czyli 11.33zł. Więc zakup wychodzi ponad 4 razy drożej niż produkcja. Nie licząc cen butelek, szkła, pracy, czasu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-02-2017, 16:52 wysłane przez Xemonoj »
|
Zapisane
|
|
|
|
Shadow
Offline
Płeć:
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558
|
|
« Odpowiedz #7 : 05-02-2017, 21:30 » |
|
Ten wątek to tak serio? Nawet gdyby gotowy ocet był 4x tańszy, to się nie opłaca, ze względu na jakość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #8 : 05-02-2017, 21:41 » |
|
Kolega Xemonoj mnie jednak zadziwia, znajduje temat do dyskusji tam gdzie ja bym się tego nie spodziewał. I w dodatku sam dochodzi do racjonalnych wniosków. Brawo, mózg wyglądem powinien przypominać orzecha włoskiego a nie piłeczkę pingpongową.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #9 : 06-02-2017, 11:45 » |
|
Jak Xemonoj zadaje pytanie, to naprawdę trzeba się głęboko zastanowić o co chodzi. Na tym forum i na Portalu na temat octu jabłkowego było napisane już wszystko, więc po co dyskutować o oczywistych oczywistościach?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #10 : 06-02-2017, 12:12 » |
|
Nie mogłem znaleźć miejsca w którym byłoby porównanie kosztów między produkcją własną a kupnem domowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shadow
Offline
Płeć:
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558
|
|
« Odpowiedz #11 : 06-02-2017, 12:43 » |
|
Jak napisałem wcześniej, koszta nie mają znaczenia, gdyż jakość samodzielnie wykonanego octu jest 100x lepsza niż jakiegokolwiek kupnego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #12 : 06-02-2017, 12:59 » |
|
Shadow, ja wiem o tym, chciałem jedynie wiedzieć czy duża jest różnica w kosztach między wyprodukowaniem samemu, a kupnem wyprodukowanego w domowy sposób przez kogoś. Bo od początku mówię o occie nie takim jaki przeznaczony jest do sprzedaży w sklepach, biofood, ekologiczny itp, tylko tak jak w linku na aukcji z pierwszego postu - ktoś produkuje domowy, samodzielnie i go sprzedaje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #13 : 06-02-2017, 14:10 » |
|
No i sobie sam policzyłeś jak wyglądają koszty, więc po co temat zakładać? Ten "domowy" sposób sprzedającego odbiega znacznie od naszego, sprawdzonego sposobu. Z tego powodu przedmówcy mają rację pisząc, że choćby kupny ocet był tańszy (a nie jest) to i tak nie warto go nabywać, lecz wyprodukować prawdziwy ocet samemu.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
|