|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #21 : 11-04-2014, 14:43 » |
|
No i co z tą substancją?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Coffeayers
|
|
« Odpowiedz #22 : 11-04-2014, 16:24 » |
|
Według tego człowieka to neurotoksyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #23 : 11-04-2014, 18:24 » |
|
Z twojego linku: Ogólnie jej działanie jest zbliżone do kofeiny, ale znacznie słabsze. Nie ma powodów do niepokoju, przy przeciętnym używaniu nic nie grozi. Chyba, że ktoś jest psem ważącym do 25 kg i zjada dwie tabliczki czekolady na raz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Coffeayers
|
|
« Odpowiedz #24 : 11-04-2014, 19:13 » |
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_teobromin%C4%85"Pierwszymi objawami zatrucia teobrominą są nudności, wymioty, biegunka i wzmożone wydalanie moczu[1]. Później może dojść do arytmii serca, ataku epileptycznego, krwotoku wewnętrznego, zawału mięśnia sercowego, aż w końcu do śmierci."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #25 : 11-04-2014, 19:47 » |
|
Kiedyś zjadałem sobie po 4, 5 ziarenek surowego kakao dziennie i nic takiego mnie nie spotkało...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Generał
|
|
« Odpowiedz #26 : 11-04-2014, 20:27 » |
|
Cofeayers zjedz pare tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #27 : 11-04-2014, 20:29 » |
|
Surowe kakao niezbyt jest smaczne...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #28 : 11-04-2014, 20:39 » |
|
Smakuje podobnie jak czekolada 99-100% tylko, że jest twarde i chrupiące.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #29 : 12-04-2014, 12:40 » |
|
Cofeayers zjedz pare tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
Albo snickersa, bo gwiazdorzysz hehehe. Dopuszczasz do siebie, w gruncie rzeczy prostą myśl, że jakakolwiek substancja wyodrębniona z jakiegokolwiek produktu spożywczego, a zeżarta w nadmiarze, spowoduje różne objawy? Tylko zaraz mnie nie zmuszaj, abym tłumaczył, że dla każdej substancji ta graniczna dawka będzie inna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #30 : 12-04-2014, 12:53 » |
|
Cofeayers, zjedz parę tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
Dobry pomysł. Ustalimy przy okazji dawkę LD Lo: http://www.ehs.ucsb.edu/units/labsfty/labrsc/lstoxicology.htm
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #31 : 30-05-2014, 20:30 » |
|
Czy całe ziarna kakaowca po zmiksowaniu w młynku mają dać przysłowiowy "proszek" czy "zakleić" młynek lepką i tłustą "papka"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Coffeayers
|
|
« Odpowiedz #32 : 30-05-2014, 20:33 » |
|
Proszek. Ktoś stosuje kakaowiec do koktajlu? Jak ma się on do candidy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #33 : 30-05-2014, 20:44 » |
|
Jesteś tego pewny? Uzasadni proszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Coffeayers
|
|
« Odpowiedz #34 : 30-05-2014, 21:15 » |
|
Bardzo zabawne to stwierdzenie z uzasadnieniem;) W blenderze Cucina z nasion robi się proszek. Koszt wypróbowania kosztuje jakieś dwadzieścia kilka złotych za paczkę nasion. Ukłony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #35 : 30-05-2014, 21:34 » |
|
Pytam, dlatego ponieważ z kakaowca od firmy Surovital robi się proszek a od firmy puregreen rob się paćka, która się aż świeci. Czyżby za dużo tłuszczów? A może za mało. Łapiesz już?
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-05-2014, 14:49 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #36 : 30-05-2014, 23:15 » |
|
Mnie się robił proszek jak kiedyś dorzuczałem do KB. Za to np. orzechy włoskie zalepiają dość skutecznie młynek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-05-2014, 14:50 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #37 : 31-05-2014, 13:39 » |
|
Skąd miałeś swoje ziarna i jakie one były?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #38 : 31-05-2014, 16:09 » |
|
Jeśli można podać to swoje ziarna (całe) kupiłem w 'Bogutyn Młyn' jeszcze przed erą Biosłone. Resztę, która mi została wykorzystałem do KB. Wcześniej miałem nawet wyciskarkę i próbowałem robić sobie z kakaa różne masła i desery ale kiepsko to wychodziło bo nigdy nie uzyskałem takiej gładkiej masy 'słoiczkowej'.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-06-2014, 15:40 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #39 : 31-05-2014, 22:57 » |
|
Jeśli można podać to swoje ziarna (całe) kupiłem w 'Bogutyn Młyn' Można, czemu nie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-06-2014, 15:39 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|