Nieboraczek
|
|
« : 29-03-2012, 11:59 » |
|
Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 16:27 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #1 : 29-03-2012, 12:14 » |
|
Na 0,5 kg mielonego mięsa dodaję 2-3 łyżki kaszy gryczanej, niepalonej, w postaci świeżo zmielonej mąki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 12:16 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #2 : 29-03-2012, 12:54 » |
|
Wypróbuję. Czekam jeszcze na doświadczenia z mąką ziemniaczaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alinka12
|
|
« Odpowiedz #3 : 29-03-2012, 13:17 » |
|
Ja mąkę kukurydzianą (ale troszkę, mięso wtedy jest lekko rozlatujące się, ale da się uformować kotleciki) lub mąkę gryczaną
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 16:15 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dania
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49
|
|
« Odpowiedz #4 : 29-03-2012, 17:37 » |
|
Niczym. Samo mięso, śmietana, jaja i przyprawy. Kotleciki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #5 : 29-03-2012, 18:02 » |
|
Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?
Ja dodaję zmielone flipsy kukurydziane (blender doskonale je mieli) tak samo do panierowania schabowych i piersi drobiu. Natomiast mąką kukurydziana doskonale nadaje się do panierki wątróbki i ryb.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fabularasa
Offline
Płeć:
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384
|
|
« Odpowiedz #6 : 29-03-2012, 19:00 » |
|
Ja jednak cały czas ostrożnie z tą kukurydzą. W uprawach GMO jest tego bardzo dużo, a że przepisy nijakie, to nikt nie wie gdzie co jest.
Sam dodaje mąkę jaglaną, zmieloną tuż przed użyciem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #7 : 29-03-2012, 22:36 » |
|
Płatki kukurydziane kupuję z upraw rzekomo ekologicznych, to może trochę lepsze od tych masowych i używam do panierowania. Dzięki za informację, spróbuję do mielonych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049
|
|
« Odpowiedz #8 : 29-03-2012, 22:39 » |
|
Ja dodaję gotowaną kaszę jaglaną albo gryczaną. Czasem też tartą na grubych oczkach marchewkę albo korzeń pietruszki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-03-2012, 08:45 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Sally
Offline
Płeć:
MO: 05.10.2009
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 71
|
|
« Odpowiedz #9 : 30-03-2012, 20:18 » |
|
Ja dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 0,5 kg mięsa mielonego + 1 żółtko i koniecznie ubite białko. Są pyszne
|
|
|
Zapisane
|
"By mądrym życiem żyć, wiedzy trza niemało." "Już lepszy głód niż byle jakie jadło"
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #10 : 12-04-2012, 16:01 » |
|
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #11 : 12-04-2012, 16:07 » |
|
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.
Siemię mielone?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #12 : 12-04-2012, 19:13 » |
|
Skądże znowu - zwykłe, chyba, że masz czas na mielenie tuż przed włożeniem do mięsa. Ja nie mam i wsypuję całe ziarenka.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Inka
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 36
MO: 16.01.2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 17
|
|
« Odpowiedz #13 : 23-04-2012, 07:32 » |
|
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.
Siemię mielone? Ja do mięsa dodaję siemię lniane zmielone na mączkę. Sprawdza się bardzo dobrze (zarówno jako zagęszczacz jak i dodatek smakowy), a zmielenie zajmuje dosłownie pół minuty. Starajmy się nie jeść literek /Metaldaw
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 11:31 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lena
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 20.05.2011 z przerwami
Wiadomości: 98
|
|
« Odpowiedz #14 : 23-04-2012, 16:09 » |
|
Ja dodaję ugotowany ryż i też się fajnie sprawdza.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
|
|
|
Karolina
|
|
« Odpowiedz #15 : 07-09-2012, 12:26 » |
|
A ja nie dodaję nic oprócz ziół i samego żółtka, bez białka. Wtedy się świetnie trzymają bez żadnych zagęszczaczy. Za to w środek wkładam śliwkę kalifornijską i gotuję je na parze razem z warzywami. Podaję oczywiście z jakąś surówką. Wychodzą pyszne i delikatne. Smakują nawet tym, którzy nie stosują żadnych diet, tylko mięsko musi być dobrej jakości (mielę sama), ale o tym wszyscy chyba wiemy :-).
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-09-2012, 12:28 wysłane przez Karolina »
|
Zapisane
|
|
|
|
BożenaDe
Offline
Płeć:
MO: 10.01.2012-12.2012, 15.12.2014. ZZO od 01.2012.
Skąd: ok. Krakowa
Wiadomości: 83
|
|
« Odpowiedz #16 : 13-12-2014, 21:36 » |
|
Dzisiaj zrobiłam mielone, dodałam czosnek, cebulę, jajko i amarantusa w całości. Wyszły bardzo dobre.
|
|
|
Zapisane
|
"Nic nie robić, jest czasem dobrym lekarstwem." Hipokrates.
|
|
|
G4H
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72
|
|
« Odpowiedz #17 : 14-12-2014, 12:24 » |
|
Też nic nie dodaję, chociaż ostatnio myślałem żeby dodać kaszy jaglanej i koperku. Ponadto powyższe propozycje wydają się bardzo ciekawe - chyba sam skorzystam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|