Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Dział zdrowego rozsądku => Wątek zaczęty przez: Mistrz 22-09-2007, 12:31



Tytuł: Kuchnia tradycyjna
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 22-09-2007, 12:31
Jeśli chodzi o wzorce dotyczące sposobu odżywiania, to najbardziej polecam tradycyjne zalecenia kulinarne wypracowane w ciągu setek lat przez mieszkańców regionów, w których żyjemy, bowiem uwzględniają takie rzeczy, jak miejscowe surowce żywnościowe oraz regionalny klimat, tzw. mikroklimat. Natomiast transplantacja jakichś rzekomo cudownych diet z innych regionów świata jest po prostu nieporozumieniem. Na przykład mieszkańcy południowych krańców Polski nie mogą jeść skądinąd zdrowych świeżych ryb, bo po prostu ich tam nie ma. A jeśli już są, to albo napromieniowane ryby morskie, albo hodowlane z użyciem pasz i hormonów wzrostu.
→Innym przykładem jest bezkrytyczna transplantacji porzekadeł. Najlepszym przykładem jest przysłowie:
Cytat
Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj... (niektórzy dodają: ...wrogowi, by podkreślić szkodliwość jedzenia kolacji).
Trzeba przyznać, że przysłowie bardzo ładnie brzmi, ale czy warto je zastosować w naszych warunkach? – czyli klimacie umiarkowanym? Oczywiście, że nie, bowiem przysłowie to dotyczy krajów strefy tropikalnej, gdzie tylko w porze śniadania można zjeść sowity posiłek, natomiast w południe jest tak gorąco, że praktycznie można obejść się połową posiłku, a w porze kolacji w ogóle nie można niczego przełknąć, tylko pić...
→Natomiast w klimacie umiarkowanym, taki sposób jedzenia ma uzasadnienie jedynie w te kilka dni upalnego lata.