Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Forum ogólne => Wątek zaczęty przez: Heniek 22-07-2010, 21:49



Tytuł: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Heniek 22-07-2010, 21:49
Bo wiadomo, że wieprzowina posiada najwięcej toksyn ze wszystkich mięs

Ja nic na ten temat nie wiem. Ale skoro jest to wiedza powszechnie wiadoma, to może warto abyś podał źródło tej rewelacji, np. w tym wątku:

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=14739.0


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Vanadi 22-07-2010, 22:05
Fakt wieprzowina posiada najwięcej toksyn ze wszystkich mięs ponieważ metoda chowu świń jest bardzo ograniczona świnie hoduje się w chlewie (np. kury mogą być na wolnym wybiegu, krowy na pastwisku) w chlewie daje się im pasze i inne dodatki które stosują więksi hodowcy, dlatego najlepiej kupować mięso wieprzowe z małych zakładów mięsnych.
Wędzone mięso ulega fermentacji stąd jest siedliskiem grzybów, na kiełbasę  myślę że jeszcze można sobie pozwolić ale dobrej jakości ale ryba wędzona to już raczej nie.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Rob 22-07-2010, 22:09
Cytuję: "Po pierwsze, mięso wieprzowe odznacza się stosunkowo dużą zawartością toksyn (m.in. hormonów i antybiotyków)"

Tutaj artykuł:
http://www.medigo.pl/a,i,1194,mieso_najwazniejsza_jakosc_nie_ilosc


Tylko zaznaczam, że ja tak tylko słyszałem, czytałem wątki na ten temat no i ten cały "opiekun" z calivita mi tak gadał. Dlatego też pytam...

No podobnie jak Vanadi napisał. Wszystko zależy od chowu, a wiadomo, że ogólnie coraz ciężej w dzisiejszych czasach o zdrową żywność... a świnie faszerują różnymi paszami i chemikaliami, żeby szybciej rosły.



Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Loret 22-07-2010, 22:14
Cytat
W DP nie jadamy kiełbasy, bo zawiera gluten.
Ostatnio kupiłam białe kiełbaski grilowe i w swoim składzie zawierały skrobię ziemniaczaną.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Heniek 22-07-2010, 22:18
wieprzowina posiada najwięcej toksyn ze wszystkich mięs ponieważ metoda chowu świń jest bardzo ograniczona świnie hoduje się w chlewie (np. kury mogą być na wolnym wybiegu

Kury mogą być na wolnym wybiegu, ale czy zawsze w takim warunkach są hodowane? A rybki np. panga też mogą być namnażane w nieludzkich warunkach…

Cytat od: http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html
Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.

Sam sposób zabicia zwierzęcia wpływa na jakość jego mięsa z punktu widzenia człowieka jako konsumenta. Im większy stres zwierzęcia w momencie śmierci tym gorzej dla człowieka. W bestialski sposób traktuje się wiele zwierząt. Wieprzowina nie jest w tej mierze jakimś negatywnym wyjątkiem. "Postęp" i maksymalizacja zysku przez producentów i przetwórców mięsa dotyczy większości gatunków hodowlanych i łownych.

Cytat od: http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mieso
Szczególną cechą, wyróżniającą mięso od pozostałych pokarmów jest obecność w nim kwasów nukleinowych, które występują wyłącznie w tkankach zbudowanych z komórek. Wprawdzie komórki roślinne także zawierają kwasy nukleinowe, ale ich skład zasadniczo odbiega od składu kwasów nukleinowych komórek ciała ludzkiego. Zestaw kwasów nukleinowych zbliżony do ludzkich zawierają komórki zwierzęce, chociaż i tu są pewne różnice. Otóż kwasy nukleinowe najmniej podobne do ludzkich zawiera mięso ryb, nieco bliżej ludzkich są kwasy nukleinowe mięsa ptaków, ale najbliższe ludzkim są kwasy nukleinowe mięsa ssaków, spośród których mięso świń zawiera kwasy nukleinowe najbardziej zbliżone do ludzkich.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Vanadi 23-07-2010, 10:07
Masz racje kury też mogą być hodowane w klatkach, ale nie muszą. A czy istnieje możliwość hodowli świń gdzie indziej jak w chlewniach, raczej nie prawda, w wakacje przyjeżdżam do rodziny na wioskę u której jest gospodarstwo i wiem jak to wygląda. To samo tyczy się ryb, dlatego moim zdaniem najlepsze są ryby morskie.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Tarik 23-07-2010, 10:09
 Z tym, że najbardziej zatrute.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Heniek 23-07-2010, 11:54
A czy istnieje możliwość hodowli świń gdzie indziej jak w chlewniach

Znam gospodarzy, którzy osobno tuczą świnki na sprzedaż, a osobno - nawet w osobnej komóreczce - tuczą tj. bez tych wszystkich super wydajnych paszy świnki przeznaczone do własnej konsumpcji. Oczywiście nie wszędzie jest to możliwe z rożnych względów.


Z tym, że najbardziej zatrute.

Właśnie. Rybki nie dość, że najbardziej odbiegają składem chemicznym od składu ludzkiego mięsa - w końcu żyją w rażąco innym żywiole, środowisku niż ludzie - to jeszcze nie zasługują na miano czystego 'ekologicznie' mięsa. W morzach i oceanach topi się wszystko.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Vanadi 23-07-2010, 12:10
Porównując morze gdzie wszystkie toksyny są bardzo rozcięczone, do na przykład hodowli pangi gdzie jak pisał Heniek gnieżdżą się jedna przy drugiej w jakiś silosach, ryby morskie są mniej toksyczne.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Heniek 23-07-2010, 13:26
W morzu niby toksyny są rozcieńczone, ale mimo to trafiają się lokalne kumulacje toksycznych śmieci.

Cytat od: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080727/REPORTAZ/940973014
Na Głębi Bornholmskiej wyławiano już flądry z owrzodzeniami na skórze, charakterystycznymi dla działania iperytu. - Dlatego nie jem fląder - mówi kmdr Kasperek - i radziłbym wszystkim zwrócić uwagę na konsupcję ryb, gdy ruszy budowa gazociągu.

Nie liczyłbym więc na to, że jakiś konkretny rodzaj żywności, mięska, rybek jest w porządku, bo się można przeliczyć. Poza tym często producenci jadą na utrwalonej opinii, że coś jest zdrowe i w celu maksymalizowania zysków psują naturalnie zdrowy pokarm. Klasyczny przykład to mleko. Kiedyś uchodziło za mniej więcej zdrowe, aż nastały czasy postępu technologicznego, m.in. pasteryzacji, homogenizacji, sztucznego zwiększania mięsności i mleczności zwierząt.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: K'lara 23-07-2010, 14:11
Rob, zamiast tracić czas, przeczytaj wreszcie porządnie to co napisał już dawno Pan Słonecki :D.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-z-koncernow-mleczarskich


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Heniek 23-07-2010, 14:15
Właśnie Rob. Ogranicz pisanie do czasu, aż będziesz miał coś do napisania.

Zgodnie z regulaminem forum
Cytat od: http://forum.bioslone.pl/index.php?action=rules
2. Forum BIOSŁONE ma charakter edukacyjny - jego istotą jest wymiana informacji, komentarzy i myśli, u podstaw których leżą wiadomości zawarte w książkach Józefa Słoneckiego "Zdrowie na własne życzenie" - część I i II oraz "Niezbędnik zdrowia".

U podstaw wszelkich dyskusji na tym forum leży wiedza zawarta w książkach Józefa Słoneckiego. Jeśli nie będziesz miał tej wiedzy to nie będziesz mieć możliwości sensownej dyskusji… A jeśli czegoś nie można robić z sensem to lepiej tego nie robić.


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Rob 23-07-2010, 16:18
Ok macie w sumie rację, najpierw powinienem przeczytać wszystko co w książkach Pana Słoneckiego. Także na razie wstrzymam się od pytań i poczekam na książki aż do mnie przyjdą. Ogólnie to ciekawie się dyskutuje :)

Klara27: Przeczytałem i w pełni się z tym zgadzam, bazując na paru artykułach, które czytałem m.in. o kazeinie zawartym w mleku krowim i o wchłanialności wapnia.
Wyszło na to, że nic nowego nie znalazłem ;)

Heniek ma rację, czekam zatem na książki i pewnie po przeczytaniu jakieś pytanko zadam ;)

Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czy warto unikać jedzenia wieprzowiny
Wiadomość wysłana przez: Mr. R 23-07-2010, 16:50
Z tego co zauważyłem czytając forum, dolegliwości trawienne i alergie na wieprzowinę zdarzają się dużo częściej niż na inne gatunki mięsa.